Haber 16

367 Sabih: Tutuklu vekiller tahliye olamaz!

Kanadoğlu’nun az sonra okuyacağınız açıklaması tahliye bekleyen MHP, CHP ve BDP’lilerin ümitlerinin yıkılmasına sebep oldu.

367 Sabih: Tutuklu vekiller tahliye olamaz!
  • Gündem / Son Dakika
  • 09 Temmuz 2012
  • 367 Sabih: Tutuklu vekiller tahliye olamaz! için yorumlar kapalı
  • 290 KEZ OKUNDU

Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, “Üçüncü yargı paketiyle yapılan değişiklikler milletvekillerinin tahliyesine yetmez. Anayasanın 83. maddesinde bir değişiklik yapılması gerekir” dedi.

Üçüncü yargı paketinin yürürlüğe girmesinin ardından sürmekte olan Ergenekon, Balyoz ve KCK davalarından tutuklu milletvekilleri tahliye talebinde bulundular. Hukukçular ise terör ve çete davaları kapsamında tutuklu bulunan milletvekillerinin tahliyelerinin gerçekleşmesi için anayasanın 83. maddesinin değiştirilmesi gerektiğini vurguladılar.

Kanadoğlu: Anayasa’nın 83. maddesinde bir değişiklik yapılmalı

Tutuklu milletvekillerin adaylık süreci sırasında yaptığı açıklamada, “Anayasanın 14 ve 83’üncü maddeleri, Ergenekon gibi bir davadan herhangi bir şekilde yargılananların milletvekili seçilse dahi dokunulmazlık kazanamayacağını açıkça ortaya koyuyor. Aday olmalarında bir engel yok ama dokunulmazlık kazanamazlar. Tutuklu olanlar ‘Dokunulmazlık kazandı’ gerekçesiyle tahliye de edilemez, milletvekili olduğu için tahliyesi söz konusu olamaz; böyle bir gerekçe kullanılamaz. Ancak ‘Tutuklu olma nedenleri ortadan kalktı, deliller toplandı, kaçma şüphesi yok’ ya da ‘Delilleri karartamaz’ gerekçeleriyle tahliye edilebilirler, o ayrı bir şey” diyen Yargıtay Onursal Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, üçüncü yargı paketi ile yapılan değişikler ardından tahliye talebinde bulunan milletvekillerinin durumu konusunda Akit gazetesine konuştu.

Kanadoğlu, “Milletvekillerin belirli bir şekilde salıverilmeleri talep ediliyor ise o zaman anayasanın 83. maddesinde bir değişiklik yapılması gerekiyor. Bu değişiklikle, 14. maddeyle bağlantı ortadan kaldırılsa idi zaten hiçbir şeye gerek kalmazdı” dedi.

“Takdir hakimin elinde”

Kanadoğlu, kimi mahkemeni tutuku sanıkları tutuksuz yargılayacağı, kiminin de tutuklu yargılayacağı yönündeki eleştirilerine ise “Bu değişiklikle beraber ‘tutuklu sanıklar kesin tahliye edilir’ ya da ‘tutuklulukları devam’ eder diye kesin bir hüküm olamaz. Daha önceki mevzuatta da takdir hakime bırakılmıştı, şimdi yine aynı şekilde takdir bir iki eklemeyle beraber hakimin elinde. Ayrıca başka hükümlerin de uygulanması mümkün ama takdire bağlı neticede” şeklinde konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ