Haber 16

7 yıl önce kamusal alan yok muydu?!

Eski cumhurbaşkanları Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer dönemlerinde çankaya Köşkü’nde verilen resepsiyonlara katılan başörtülü konukların fotoğrafları, 29 Ekim öncesi tartışmalara yeni boyut kazandırdı.

7 yıl önce kamusal alan yok muydu?!
  • Gündem / Son Dakika
  • 19 Ekim 2010
  • 7 yıl önce kamusal alan yok muydu?! için yorumlar kapalı
  • 234 KEZ OKUNDU

CHP’nin 29 Ekim Cumhuriyet resepsiyonuna katılıp katılmayacağı tartışması sürerken daha önceki uygulamalar da yeniden gündeme geliyor. Eski cumhurbaşkanları Süleyman Demirel ve Ahmet Necdet Sezer’in de Köşk’teki resepsiyonlarda başörtülü konukları ağırladığı unutulmadı. Arşivlerde yer alan fotoğraflar, ‘kamusal alan’ın aslında olmadığını ortaya koyuyor.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu yılki Cumhuriyet Bayramı için tek resepsiyon verecek. CHP’den Çankaya Köşkü’ndeki davete katılıp katılmama konusunda gelen açıklamalar kafa karıştırıyor. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in 29 Ekim resepsiyonlarında başörtülü konukları da ağırladıklarını gösteren Fotoğraflar ise tartışmaya yeni boyut kattı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen hafta bu durumu, “Kamusal alan, kamusal alan, kamusal alan… Allah aşkına yani bu ülkede 7 yıl öncesine kadar kamusal alan yok muydu? 7 senedir literatüre kamusal alanı soktular.” tepkisiyle anlatmıştı.


Cumhurbaşkanı Gül, daha önce Cumhuriyet bayramlarında iki resepsiyon veriyordu. Sabah resepsiyonlarına komuta kademesi dahil, devletin zirvesi eşsiz olarak katılıyordu. Akşam resepsiyonları ise eşli oluyordu. Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, ülkenin değişik kesimlerinden davetlileri birlikte ağırlıyordu. Gül‘ün bu yılki 29 Ekim‘de eşli tek resepsiyon verecek olmasına ilk tepki CHP’den gelmişti. CHP Grup Başkan Vekili Muharrem İnce, “Katılmayacağız.” açıklaması yaparken, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, “Kararımızı henüz vermedik.” ifadelerini kullanmıştı.


Resepsiyon tartışması, “kamusal alan” konusundaki görüş ayrılıklarından kaynaklanıyor. Çankaya Köşkü’nün kamusal alan olduğundan hareket edenler, başörtüsüne itiraz ediyor. Ancak, Gül‘den önceki cumhurbaşkanları da resepsiyonlarda böyle bir kriter uygulamamıştı. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel döneminde bu tartışma hiç yaşanmamıştı. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise göreve geldiği ilk yıllarda başörtülü konukları da ağırlamıştı. Sezer, AK Parti iktidarıyla birlikte 2003 yılından itibaren başörtüsünü kriter almış, ‘eşli-eşsiz‘ davetiye geleneği başlatmıştı. Demirel ve Sezer’in, siyasetçi ve bürokratları başörtülü eşleriyle ağırladıkları, tarihî belgelerle de gün ışığına çıktı. 29 Ekim resepsiyonlarında çekilen fotoğraflarda, iki cumhurbaşkanının, başörtülü eşleri karşıladıkları görülüyor.


ZAMAN

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ