Haber 16

ABD’nin Irak rezilliklerinde 2. perde!

Daha önce Afganistan savaşıyla ilgili belgeler yüzünden ABD yönetiminin tepkisini çeken Wikileaks’ın ABD’nin Irak işgali sırasında yaptığı katliama ilişkin gizli belgeleri El Cezire televizyonu gün yüzüne çıkardı.

ABD’nin Irak rezilliklerinde 2. perde!
  • Dünya / Son Dakika
  • 23 Ekim 2010
  • ABD’nin Irak rezilliklerinde 2. perde! için yorumlar kapalı
  • 318 KEZ OKUNDU

El Cezire televizyonu, WikiLeaks sitesinin Irak savaşıyla ilgili belgelerini açıkladı.

El Cezire, WikiLeaks’in 1 Ocak 2004-31 aralık 2009 arasındaki dönemi kapsayan “önemli sonuçlarına” göre, “Iraklı asker ve polislerin Iraklı tutuklulara uyguladığı birçok işkence vakaları bulunduğunu, Irak devletinin izin verdiği bu işkenceden ABD’nin haberi olduğunu ancak birliklerine buna müdahale etmemeleri emri verdiğini” açıkladı.


WikiLeaks’in belgelerinde ayrıca, “savaş boyunca Amerikan ordusunun kontrol noktalarında yüzlerce sivilin öldürüldüğü” belirtildi.


Ölen sivil sayısının, yapılan açıklamalardakinden çok daha fazla olduğu kaydedilen belgelerde, Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin, ölüm mangalarıyla bağlantısı olduğu şeklindeki iddialarla ilgili Amerikan ordusunun raporlarından da söz edildiği belirtildi.


El Cezire, belgelerde, sivilleri ateş açılmasıyla ilgili Amerikan eski güvenlik şirketi Blackwater’ın karıştığı yeni vakaları açıklayan gizli Amerikan raporlarının da bulunduğunu, WikiLeaks’in “önemli sonuçlarında” öte yandan, “İran’ın gizli olarak Şii milislerin finansmanına karıştığı ve İran’ın Irak’taki gizli savaşının ayrıntılarıyla anlatıldığını” kaydetti.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ