Haber 16

Adana’nın yeni başkanı kim?

Aytaç Durak’ın açığa alınmasından sonra yapılan seçimlerin dördüncü turunda başkan vekili seçildi. Asıl şoku yaşayan ise CHP oldu.

Adana’nın yeni başkanı kim?

Adana Başkanvekili seçimi tamamlandı. AK Partili Parti adayı Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan oyların eşit çıkması üzerine kurayla Belediye Başkan vekili oldu.

Seçim şokunu ise MHP’ye grup olarak destek verme kararı almasına karşın bu karara uyulmayan CHP yaşadı.


Meclis 1. başkanvekili Mustafa Tuncel’in başkanlığında toplanan Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ilk olarak üçüncü tur oylama yapıldı. Oylama sonucunda AK Parti 13, MHP 11, CHP 9, 1 boş oy çıktı.

Bu turda oy çokluğu sağlanamayınca son tur olan 4. oturuma geçildi. Son turda yasalara göre en çok oy alan iki parti AK Parti ve MHP adayları yarıştı. CHP yarış dışı kaldı.

CHP’nin MHP adayına oy vermesi bekleniyordu. Ancak seçim sonucunda iki partiye de eşit sayıda oy çıktı. AK Parti’nin adayı Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan ile MHP’nin adayı Fethi Coşkuntuncel 16’şar oy aldı. 1 oy boş, 1 oy geçersiz sayıldı.

Böyle olunca Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı kuraya kaldı. Çekilen kura sonucunda AK Partili aday Mahmut Çelikcan Adana Büyükşehir Belediyesinin Başkanvekili oldu.

CHP’DE ŞOK

Seçimde en büyük şoku ise CHP yaşadı. Üçüncü tur oylamada aldığı oy oranları ile üçüncü sıraya yerleşen CHP yasa gereği yarış dışı kaldı. Dördüncü tura sadece en çok oyu alan iki partinin adayları girdi.

CHP grubunu toplayarak durumu değerlendirdi. Grup olarak, “Biz kazanamıyorsak bir önceki seçimin galibi, halkın iradesi ile gelmiş olan partiye oy verip halkın iradesine saygı gösterelim” diyerek MHP adayına oy vermek için grup kararı alındı.

Ancak sonuçlar grup kararına uyulmadığını gösterdi. CHP’nin 9 oyu AK Parti ve MHP arasında dağıldı.

Seçimi yakından izleyen CHP’liler MHP’li bazı üyelerden de AK Parti’ye oy gitmiş olabileceğini söyledi, ancak durum bazı CHP’lilerin AK Parti’ye oy verdiği yönünde.

CHP’li bazı üyelerin MHP yerine AK Parti’ye oy vermesinde etnisitenin de etkili olduğunu iddiaları var.

AK PARTİ’YE MORAL OLDU

Yerel seçim sonuçlarında Başbakan Erdoğan’ın en üzüldüğü kayıplardan biri de Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı olmuştu. MHP’li Durak’ın açığa alınmasından sonra yaşanan bu zorunlu seçim süreci AK Parti için de moral oldu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ