Haber 16

Altın Yeniden Uçuşa Geçti

Merkez Bankalarının ekonomiyi desteklemek amacıyla adım atacağı beklentisiyle altın fiyatlarında yeniden zirve seviyeler test ediliyor.

  • Gündem / Son Dakika
  • 25 Ağustos 2012
  • Altın Yeniden Uçuşa Geçti için yorumlar kapalı
  • 247 KEZ OKUNDU

Son 12 aylık süreçte onsu 1,900 doları aşarak rekor kıran altın fiyatları, ikinci çeyrekte yüzde 5 oranında gerileyerek 2008 Eylül’den bu yana en sert düşüşünü yaşamasının ardından geçtiğimiz hafta ünlü yatırımcılar George Soros ve John Paulson’ın vadeli piyasada altın varlıklarını artırmasıyla yeniden yükselişe geçti.
 
 
 
Haftanın üçüncü işlem gününde uluslararası piyasada spot altının onsu 1.655 dolar seviyesini gördü.
 
 
 
Altında hareketin, Avrupa ve ABD’den gelebilecek parasal genişleme adımlarına bağlı olarak şekillenmesi beklenirken Eylül ve Ekim ayları boyunca altın fiyatlarında zikzaklı seyrin sürmesi beklentisi öne çıkıyor.
 
 
 
1,750 DOLAR İHTİMALİ ZAYIF
 
 
 
Altın Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk değerlendirmesinde, altın fiyatlarındaki yükselişin biraz pariteden biraz petrol fiyatlarındaki yükselişten destek bulmasının yanı sıra spekülatif yorumların da fiyatlardaki yükselişi tetiklediğini belirtti. Altında 1615 dolar ons seviyesi kırıldıktan sonra 1,625’i seviyesinin görüldüğünü, hafta başında 1,625 doların kırılmasının ardından1,640 dolar seviyesi aşıldığını kaydeden Yıldırımtürk direncin kırılması halinde altın fiyatlarının önümüzdeki günlerde 1,750 dolar ons seviyesine doğru hareket edebileceğini ancak bunu olasılık olarak zayıf gördüğünü dile getirdi.
 
 
 
Tüm uluslar arası piyasalarda altına karşı doygunluk olduğuna dikkat çeken Yıldırımtürk, gerilemede ise 1,640’ların aşılmaması durumunda kademeli olarak 1,625 1,615 ve 1,600’e kadar geri çekilme olabileceğini belirtti.
 
 
 
TEKRAR GERİ ÇEKİLMELER OLABİLİR
 
 
 
Asya piyasalarının en hareketli piyasalar olduğunu kaydeden Yıldırımtürk, Çin’de büyümedeki sınırlama, Japonya’da dış ticaret açığı gibi olumsuz gelişmelerin emtia fiyatlarını olumsuz etkilediğini söyledi. Emtia fiyatlarının bu gelişmelerden etkilendiğini dile getiren Yıldırımtürk, önümüzdeki seanslarda petrolün gerilemesiyle beraber altın fiyatlarında tekrar geri çekilmelerin söz konusu olabileceğini belirtti.
 
 
 
Eylül ve Ekim aylarının altın için hareketli aylar olacağına dikkat çeken Yıldırımtürk, önümüzdeki günlerde altında zikzaklı seyrin devam edeceğini vurguladı.
 
 
 
Altın Piyasaları Uzmanı, ayın 1’inde gerçekleşecek Jackson Hole toplantısında FED’in parasal genişleme verip vermeceği konuşmalarından altının destek alacağını, daha sonra eylül ayında Avrupa ve ABD merkez bankalarının faiz toplantıları öncesinde altın spekülatif hareketler görülebileceğini ifade etti.
 
 
 
İÇERİDE ALTININ YÜKSELİŞİ DAHA SINIRLI
 
 
 
Doların TL karşısında gerilediğin, 1,7950-60 seviyelerinde stabil hareketin görüldüğünü kaydeden Yıldırımtürk, bu nedenle dışardaki altının yükselişi içerde daha sınırlı olduğunu belirtti. Dış piyasa fiyatının yaklaşık kg bazında 100 dolar aşağısında işlem gören altın fiyatlarının içeride doygunluğu ifade ettiğini göstergesi olduğunu kaydeden Yıldırımtürk, bayram öncesinde 93,50 TL seviyesinde seyreden 24 gr altının fiyatının 94,65 TL seviyesinde seyrettiğini bildirdi. 24 gr altının fiyatında 96 TL seviyelerinin test edilebileceğini dile getiren Altın Piyasaları Uzmanı, bu seviyelerden satış gelmesini beklediğini belirtti. Altının 91,5-92 seviyesine kadar gerileyebileceğini ifade eden Yıldırımtürk, bu seviyelerin alım için uygun seviye olacağını, dalgalanmayı takip edenlerin kısa süreli reaksiyonlardan para kazanacağı görüşünde olduğunu söyledi.
 
 
 
1,700 DOLAR SEVİYELERİ HEDEFLENEBİLİR
 
 
 
Meksa Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Barkın Yalçın, Avrupa ve ABD’den gelecek kararların altının temel gidişatını belirleyen unsurlar olarak öne çıktığını belirtti. Spot altının onsunda önemli direnç seviyesi olan 1,630 doların aşılmasının trendin yukarı doğru olduğunu gösterdiğini bildiren Yalçın, 1,700 dolar seviyelerinin hedeflenebileceğini dile getirdi.
 
 
 
ALTIN FİYATLARINDA YÜKSELİŞ BEKLİYOR
 
 
 
Dünya Altın Konseyi Yatırımlar Bölümü Genel Müdürü Marcus Grubb, yılın ikinci yarısında altının yükselişine hız kazandıracak, ABD ve Avrupa’dan gelecek olası parasal genişleme beklentilerinin arttığını belirtti.
 
Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkma olasılığına değinen Grubb, Aralık ayından önce Yunanistan’ın büyük ihtimalle birlikten çıkacağını ve söz konusu çıkışın altına yarayacağını bildirdi. Yatırımcı talebinde artış görüleceğini ifade eden Grubb, altın fiyatlarında yükseliş belirttiklerinin altını çizdi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ