Haber 16

Avrupalı Türkler akın akın Fransa’da

Fransa Senatosu’nda pazartesi oylanacak Ermeni tasarısını protesto için Paris’te Türkler tarafından büyük bir gösteri düzenlendi. Gösteriye rekor sayıda gösterici katıldı.

Avrupalı Türkler akın akın Fransa’da
  • Dünya / Son Dakika
  • 21 Ocak 2012
  • Avrupalı Türkler akın akın Fransa’da için yorumlar kapalı
  • 405 KEZ OKUNDU

SENATO ÖNÜNDE SONA EREN GÖSTERİYE ONBİNLER KATILDI

21 Ocak 2012 Cumartesi TSİ:16:37

-Fransa Senatosu’nda pazartesi günü oylanacak Ermeni tasarısını protesto için Paris’te Türkler tarafından organize edilen yürüyüşe rekor sayıda gösterici katıldı. Gösteri yürüyüşü akşam saatlerinde senato binası önünde “sessiz” gösteriyle sona erecek.

Polis kaynakları gösterinin ilk saatlerinde yürüyüşe 15 bin kişinin katıldığını belirtirken, organizatör Türkler katılımın 30 bin kişi olmasını beklediklerini bildirdiler.

-HAZIRLIKLAR CUMA GÜNÜ BAŞLADI-

Cuma gününden itibaren Paris’teki yürüyüşe hazırlanan Türkler sabah saatlerinden itibaren kent merkezinde toplanmaya başladı. Gösteriye Fransa’nın bütün kentlerinden ve başta Almanya, Belçika ve Hollanda olmak üzere Avrupa ülkelerinden Türkler katıldı. Almanya’dan gelen kimi göstericilerin ise 10 saatlik yol katederek Paris’e ulaştıkları öğrenildi. Belçika’dan gelen bir grup Türk, polisin sınırda kendilerini otoyol kenarında beklettiğini ve gösteriye bir saat geç kaldıklarını iddia etti. Göstericiler yürüyüşe öğleden sonra geçti. Onbinler yürüyüşün sonunda Fransa Senatosu’na ulaşılacak ve burada 30 dakika sürmesi beklenen “sessiz” bir gösteri yapılacak.

-“MISERABLES” PANKARTI-

Yol boyunca katılımcılardan bazı grupların “halay” çektikleri, taşıdıkları pankart ve dövizlerde ise Cumhurbaşkanı Sarkoy başta olmak üzere Ermeni tasarısının hazırlayıcı ve destekçilerini suçladıkları görüldü. Sarkozy, Deveciyan ve Boyer’in resimlerini taşıyan ve “Sefiller – Miserables” ibaresi yazılan bir pankart dikkati çekti. Gösteride Azeri ve diğer Türk Cumhuriyetlerinin bayrakları dalgalandı. Fransa vatandaşlığına geçmiş Türkler de ellerinde seçmen ve Fransız kimlik kartlarını sallayarak yürürken “Biz de oy kullanacağız” diye bağırdılar. Yürüyüş boyunca Sarkozy’i protesto eden sloganlar atıldı.

Fransız Senatosu önünde akşama doğru yaklaşık 30 dakika sürmesi beklenen sessiz gösteriye katılanların sayısı bir rekoru ortaya koydu. Fransa’da Türkler tarafından desteklenen bir gösteriye ilk kez bu kadar çok katılım gerçekleşti. 22 Aralık’ta Fransa Meclisi’ndeki Ermeni Tasarısı görüşmeleri öncesinde benzer amaçla düzenlenen gösteriye yaklaşık 5 bin katılım olmuştu.

FRANSA’YA AKIN ETTİLER

Fransa’da 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifinin senatoda reddedilmesi için Türkler, Paris’te gösteri yapmak üzere toplanmaya başladı.

Fransa’nın dört bir yanından ve Avrupa’nın Almanya, Belçika, Hollanda, İngiltere gibi ülkelerinden gelen Türkler Denfert Rochereau meydanını doldurdu.

Fransa Türk Dernekleri Koordinasyon Birliği’nden alınan bilgiye göre, yaklaşık 526 otobüs dolusu Türk vatandaşı çeşitli Avrupa ülkelerinden Paris’e ulaştı. Türk ve Fransız bayraklarıyla gösteriye gelen Türkler, yasa teklifinin ifade ve düşünce özgürlüğüne ve Fransız anayasasına aykırı olduğunu ifade eden pankartlar taşıyor ve sloganlar atıyor.

Türkler ayrıca, yasa teklifinin mimarı olarak bilinen Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy aleyhine sloganlar atıyor.

Denfert Rochereau meydanında yerel saat ile 12.00’de başlayacak olan gösteri, senato binası önünde saat 17.00’de sona erecek.

Yürüyüş kortejinin başında, Fransa’daki Türk dernekleri başkanı ”ifade özgürlüğüne evet, yasağa hayır” başlıklı bir döviz taşıyor.

Taşınan pankartlarda, ”Tarihi tarihçilere bırakın, seçim için hazırlanmış yasaya hayır” şeklinde sloganlar yazıldı.

“Bugün burada 35 bin kişinin toplanmasını bekliyoruz”

Fransa’da 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının inkarını suç sayan yasa teklifinin senatoda reddedilmesi için Türkler, Fransa’nın başkenti Paris’te toplandı.

Fransa ve diğer birçok Avrupa ülkesinde yaşayan binlerce Türk, bu sabahtan itibaren Denfert Rochereau meydanında bir araya geldi.

Fransız Türk Dernekleri Koordinasyon Birliği sözcüsü Hikmet Türk, “bugün Paris’te 35 bin kişinin toplanmasını beklediklerini” söyledi.

Türk, “Aslında bu yasa teklifini getiren Sarkozy’ye teşekkür ediyoruz. Sarkozy Fransa’da 5 yıl hiçbir şey yapmadı ama en azından bu yasa teklifiyle buradaki Türkleri birleştirmeyi başardı. Bu yüzden ona teşekkür borçluyuz” dedi.

Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Demir Önger ise, “50 yıldır Fransa’dayım. Bu kadar Türkü bir arada görmedim. Türkler ilk defa kendilerine yapılan bir haksızlığı bu kadar yüksek sesle ve geniş çaplı protesto etme şansına sahip oldular” diye konuştu. Önger, yasa teklifinin Fransa Cumhuriyeti ilkelerine aykırı olduğunu belirterek, ” Biz Türk ve Ermeni halklarının dostluğundan ve barışından yanayız. Bu yasa teklifi Fransa’nın savunduğu bütün değerlere aykırı” dedi.

Fransa Trabzonlular Birliği Başkanı Cumhur Bülent de “Beklenmemiş büyüklükte bir kitleyle meydanı doldurduk” ifadesini kullandı. Güvenliği F

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ