Haber 16

Balık yerken dikkatli olun!

Sağlık Bakanlığı beyin gelişimini arttıran, kalp- damar ve şeker hastalığına karşı koruyucu olan kemik yapısının güçlenmesine olumlu etkisi bulunan balığın tüketiminde dikkatli olunması gerektiiği uyarısında bulundu.

Balık yerken dikkatli olun!
  • Sağlık / Son Dakika
  • 19 Aralık 2010
  • Balık yerken dikkatli olun! için yorumlar kapalı
  • 304 KEZ OKUNDU

Balık satın alırken, gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı- pembe , pulları ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin olmnası ve sert etli kısmına parmak ile basıldığında parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, insanların en eski besin kaynaklarının başında gelen balık diğer deniz ürünlerinin, sağlıklı beslenmede önemli bir yer tuttuğunu belirtti.


Protein bakımından oldukça zengin olan balığın, yumurta, et ve süt gibi iyi lkaliteli protein kaynaklarından olduğunu vurgulayan yetkiler, vucudun bu oprotein kaynaklarından yararlanma oaranının yüksek olduğunu ifade etti.


Yetkililerin verdiği bilgiye göre, balık eti, A vitamini, D vitamini, K vitamini, ve B grubu vitaminleri ( B1, B2, B6, B12 ) açısından  oldukça zengin. Ayrıca iyot, selenyum, fosfor, magnezyum, ve çinko minarelleri bakımından da iyi bir kaynak, İnsan vücudunda üretilemeyen ve bu nedenle mutlaka besinler yoluyla vücuda alınması gereken yağ asitlerinden olan çoklu doymamış yağ esitleri, EPA ve DHA’nın  en önemli kaynakları arasında bulunuyor. EPA ve DHA, Türkiye’nin oldukça sık görülen kalp – damar hastalıkları, şeker hastalığı ve kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli yet tutuyor.


Sağlık Bakanlığı, beyin gelişimini artıran, kalp-damar ve şeker hastalığına karşı koruyucu olan kemik yapısının güçlenmesine olumlu etkisi bulunan balık tüketiminde dikkatli olunması gerektiği uyarısında bulundu. Balık satın alırken, gözlerinin parlak ve lekesiz, solungaçlarının kırmızı-pembe, pullan ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin olması ve sert etli kısmına parmak ile basıldığında parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gerekiyor. Sağlık Bakanlığı yet kilileri, insanların en eski besin kaynaklarının başında gelen balık ve diğer deniz ürünlerinin, sağlıklı beslenmede önemli bir yer tuttuğunu belirtti.


 Protein içeriği bakımından oldukça zengin olan balığm, yumurta, et ve süt gibi iyi kaliteli protein kaynaklarından olduğunu vurgulayan yetkililer, vücudun bu proteinlerden faydalan¬ma oranının yüksek olduğunu ifade etti.


Yetkililerin verdiği bilgiye göre, balık eti, A vitamini. D vitamini, K vitamini ve B grubu vi¬taminler (Bİ, B2, B6, B12) açısından oldukça zengin. Aynca, iyot. selenyum, fosfor, magnez¬yum ve çinko mineralleri bakımından da iyi bir kaynak. İnsan vücudunda üretilemeyen ve bu nedenle mutlaka besinler yoluyla vücuda alın¬ması gereken yağ asitlerinden olan çoklu doy¬mamış yağ asitlen, EPA (eikosapentoenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit)’nın en önemli kaynaklan arasında bulunuyor. EPA ve DHA, Türkiye’de oldukça sık görülen kalp-damar has¬talıkları, şeker hastalığı ve kanser gibi pek çok hastalıktan korunmada önemli yer tutuyor.


Balık tüketiminin vücuda olumlu etkilerinin olabilmesi için, haftada en az 2 kez (300 gr) tüketilmesi öneriliyor. Ancak Türkiye’de balık önerilen miktarların oldukça altında bulunan Türkiye’de kişi başına balık tüketimi yılda 8 iken, dünyada ortalama 16 Avrupa Birliği ülkeleride 22 kilogramdır. Bu nedenle tüketimin artırılması gerekiyor.


Özellikle beyin gelişiminin çok hızlıolduğu anne karnındayken başlayan ilk 0-3 yaş dönemi için balık balık tüketimi ayrı bir öneme sahiptir. Biyolojik değeri yüksek protein ve esasiyel amino asit kaynağı olan balık, içerdiği omega-3 çoklu doymamıi yağ asitleri ile beyin gelişimine olumluy katkı sağlıyor. Bu nedenle anne adaylarının bebeklerinin beyin gelişimi  için balık tüketmeleri tavsiye ediliyor.


Özellikle soğuk kış günlerinde tüketilen balık, içerdiği yağ asitleri dolayısıyla bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine destek oluyor. Kışın güneşten fazla yararlanılmadığı için, kemik, ve diş sağlığında önemli olan D vitamininin karşılanmasında büyük bir öneme sahip.


Balık satın alırken ve pişirirken nelere dikkat edilmeli?


Balık satın alırken, gözlerinin parlak lekesiz, solungaçlarının kırmızı-pembe ve yüzgeçlerinin diri, derisinin gergin ve sert etli kısmına puptşk ile hasılıîiğ parmağın bıraktığı izin hemen düzelmesi gerekiyor. Her balığın bol bulunduğu mevsimde alınması isteniyor.


Konserve balık satın alırken, mutla, ket bilgisi okunmalı, son kullanma tarh rım ve Köy işleri Bakanlığından üretim/ı izni bulunmasına, kutuda delik, hasar ı bombeleşme olmamasına dikkat edilm önem taşıyor. Taze balıkların, satın alı sonra iki saatten fazla


Balığın kızartılması besin değerini düşürüyor


Balık pişirmede en uygun ve sağlıklı yöntemler, buğulama, haşlama  veya yağsız tavada pişirme olarak öneriliyor. Kızartma yönteminin balığın besin değerini kaybetmesine  sebep olduğuna dikkat çekiliyor.


Milli Gazete

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ