Haber 16

Baykal kendini yalanladı!

CHP lideri, Sarkozy’nin Emine Hanım’ın gelmesini istemediği iddiası yalanlandı. Görünüyor ki birileri Baykal’ı fena işletti.

Baykal kendini yalanladı!
  • Politika / Son Dakika
  • 10 Şubat 2010
  • Baykal kendini yalanladı! için yorumlar kapalı
  • 341 KEZ OKUNDU

CHP Lideri Deniz Baykal Meclis Grup Toplantısı’nda ağırlıklı olarak geçen haftaki kavgayı değerlendirdi ve Fransa ve Türkiye arasında geçtiğini ileri sürdüğü ilginç bir sırrı deşifre etmişti. Baykal’ın iddiasına göre Sarkozy sadece kılık kıyafeti dolayısıyla Başbakan Erdoğan’a “eşini buraya getirme” dedi.

Baykal bu müthiş(!) iddianın ardından, Sarkozy’nin sözlerinin kendilerini de rencide ettiğini; ancak bunu bir gün dahi dahi siyasi malzeme yapmadıklarını dile getirdi.








 BAYKAL HATASINI DÜZELTTİ


Deniz Baykal, grup toplantısında yaptığı konuşmada Fransa
Cumhurbaşkanı’nın Başbakan
Erdoğan’a “eşini Fransa ziyaretine  getirmemesini” söylediğini iddia etti. Baykal, konuşmasında bu ismi Nicolas Sarkozy olarak telaffuz etti. ancak daha sonra bu
isim, Anadolu Ajansı’na
Jacques Chirac olarak düzelttirildi.    


Bu sözler Ankara’da tartışırken Baykal, akşam saatlerinde yalanlandı. Kanal D Haber’de Mehmet Ali Birand açıkça söylemese de Baykal’ı birileri bu konuda fena halde işletti. Nedeni ise o dönemde Devlet Başkanı Sarkozy değil Chirac’tı. 


İşte Birand’ın canlı yayında Baykal’ı yalanlayan o sözleri; 

“Deniz Baykal’ın sözünü ettiği olayın içinde yaşadım. İlk defa İsmet Berkan Radikal’de de açıkça yazmıştı. Olay 2004 yılında geçti.

Başbakan OECD’nin Dönem Başkanı olarak Paris’e gidip, kısa da olsa resmi bir gezi yapacaktı. Devlet Başkanı, Baykal’ın dediği gibi Sarkozy değil, Chirac idi. Fransızlar değil, bizim diplomatik çevrelerimizden şu söylendi: Fransa’da da türban ve burka tartışılıyor. Üstelik Türkiye’nin AB’ye adaylığı geliyor. Emine Hanım gelirse, bu tartışmalar yön değiştirebilir ve ilk resmi ziyaret türban gölgesinde kalır” denmişti. Doğruyu söyleyelim, Fransa “Emine Hanım gelmesin” demedi. Üstelik, resmi ziyaretlerde Fransız protokolü türbanlı veya çarşaflı dahi olsa hiç umursamaz. Öyle olsaydı, sonraki ziyaretlerde Sarkozy Emine Hanım’ın elini sıkmaz, Cumhurbaşkanı Gül’ün eşinin elini öpmezdi.”



BAYKAL’I FRANSA’DA YALANLADI


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal CHP grubunda yaptığı konuşmasında, Başbakan ve eşleri hakkında asılsız iftiralarda bulunduğunu açıklayan Başbakanlık’ın tarih değişikliğinin ardından yaptığı düzeltilmiş açıklaması şöyle:


“Sayın Baykal, Fransa Devlet Başkanı’nın Sayın Başbakan’a, “eşini buraya getirme” diye haber gönderdiğini iddia etmiştir. Konuşmasında bu haberi gönderenin Fransa Cumhurbaşkanı Sayın Sarkozy olduğunu söylemiş, daha sonra CHP Genel Başkan İletişim Koordinatörlüğü’nden yapılan yazılı açıklama ile sehven ismin yanlış söylendiği ve 2008 Temmuz’unda Fransa Cumhurbaşkanı’nın Sayın Jacques Chirac olduğu belirtilmiştir.




“ASILSIZ VE CİDDİYETSİZ İFTİRA”


Sayın Baykal’ın bu iddiası tüm diplomatik kurallara, iki ülke ilişkisine, Türkiye Cumhuriyeti devletinin saygınlığına uymayan aslısız ve ciddiyetsiz bir iftiradır.


Hiçbir ülkenin devlet yetkilisi, hiçbir zaman Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanına böyle bir mesaj göndermeye cüret edemez.


“KİMSE BÖYLE BİR MESAJ GÖNDEREMEZ”


Türkiye Cumhuriyeti’nin Başbakanı da böyle bir mesaj aldığında buna sessiz kalmaz.


Fransa Cumhurbaşkanlarının hiçbiri, hiçbir dönemde dolaylı ya da doğrudan asla böyle bir mesaj göndermemiş ve asla Sayın Başbakanın eşlerini diplomatik ilişkilerimize mevzu bahis etmemiştir.


Sayın Başbakan defalarca Fransa’ya gitmiş birçoğunda da Sayın Emine Erdoğan kendilerine eşlik etmiştir.


Yazılı açıklamada bahsedilen tarihte, yani 19 Temmuz 2004’te dönemin Fransa Başbakanı Sayın Raffarin’in davetlisi olarak, Sayın Başbakanımız eşleriyle birlikte Fransa’ya resmi bir ziyaret yapmıştır. İki ülke ilişkilerine büyük katkıda bulunan bu ziyarette hiçbir sorun yaşanmamıştır.


Sayın Baykal tüm bu gerçeklere rağmen, Sayın Başbakan’ın ailesini bir kez daha çirkin bir şekilde siyasete karıştırmış ve bu kez diplomatik krize neden olabilecek yalan üzerine kurulmuş iddialarda bulunmuştur.


Sayın Başbakan, bu yakışıksız ve asılsız iddiaları nedeniyle Sayın Baykal’ı kamuoyunun önünde özür dilemeye davet etmiştir.”


Bu arada, konu ile ilgili Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği de açıklama yaptı.


Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği, “Türk liderlerinin eşlerinin geçmişte olduğu gibi bundan sonra da Fransa’da memnuniyetle ağırlanacağını” açıkladı.


Fransız Büyükelçiliği yetkilileri, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın bugünkü grup toplantısında yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransa’ya yapacağı ziyarette eşinin kendisine eşlik etmesinin istenmediği yolundaki sözlerine ilişkin olarak, Başbakan Erdoğan’ın en son Temmuz ayında, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de Ekim ayında Fransa’ya gittiklerini, her iki liderin de bu ziyaretlerini eşleriyle birlikte gerçekleştirdiklerini söylediler.


“Türk liderlerinin eşleri bu örneklerde görüldüğü üzere, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da memnuniyetle ağırlanacaklardır” diyen yetkililer, “Ankara’dan Paris’e bundan sonra yapılacak ziyaretlerde de Türk liderlerin eşlerinin yine memnuniyetle karşılanacağını” kaydettiler.


Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, önceki Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın Başbakan Erdoğan’a, bir devlet ziyareti sırasında “Eşini buraya getirme” diye mesaj gönderdiğini söylemişti.



BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ