Haber 16

Bel Fıtığı Ameliyatında Devrim!

Hepimiz hayatımızın belli bir döneminde mutlaka en az bir kez bel ağrısından şikayet ederiz. Peki, bel ağrılarımızın sebebi bel fıtığı olabilir mi? Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor bel fıtığını ve bel fıtığı tedavisini anlatıyor.

Bel Fıtığı Ameliyatında Devrim!
  • Sağlık / Son Dakika
  • 17 Mayıs 2016
  • Bel Fıtığı Ameliyatında Devrim! için yorumlar kapalı
  • 361 KEZ OKUNDU

“İş ya da günlük aktivitelerimizi engelleyen en önemli sebeplerin başında bel fıtığı rahatsızlığı gelmektedir. Bel fıtığı ameliyatlarının çok azının ameliyat ile tedavi edildiği hastalarımızın ilk bilmesi gerektiği şeydir. Çünkü bel fıtıklarının sadece % 3’ü ameliyat ile tedavi edilir.”

Kapalı bel fıtığı ameliyatı nasıl yapılır?

“Günümüzde bel fıtığı ameliyatları üç şekilde yapılabilmektedir. Bunlar klasik açık sistem, mikrocerrahi ve tam endoskopik diskektomi adı verilen kapalı yöntemlerdir. Bu ameliyat teknikleri arasında en kısa iyileşme sürecine ve normal yaşantıya dönme açısından en avantaja sahip olan kapalı bel fıtığı yani endoskopik diskektomi ameliyatıdır. Endoskopik disk ameliyatı en modern teknik olarak kabul edilmektedir.”

Tam endoskopik bel fıtığı ameliyatı nasıl yapılır?

“Halk arasında kapalı bel fıtığı ameliyatı olarak da bilinen endoskopik yöntem temel olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlar endoskop yardımlı sistemler ve tam endoskopik yöntemdir. Endoskop yardımlı temel olarak sistemler mikrodiskektomi ile aynı yöntemlerdir. Bu teknikte mikroskop yerine kamera yani endoskop kullanılır. Tam endoskopik yöntem ise bel fıtığı bölgesine kamera sistemi ile ulaşılmasını ve müdahale edilmesini sağlar. Tam endoskopik disk ameliyatı, bel fıtığı nedeniyle ameliyat olması gereken tüm hastalara uygulanabilir.

Bu ameliyatta genel olarak genel anestezi tercih edilir. Ancak genel anestezi uygulamasının riskli olduğu bazı hastalarda epidural anestezi de uygulanabilmektedir.”

Kapalı bel fıtığı ameliyatının avantajları nelerdir?

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Aybars Akkor “Küçük kesi izleri, daha az doku hasarı ve kan kaybı olmaması, aşırı kilolu hastalarda operasyon kolaylığı sağlaması, ameliyatın ardından ağrı kesici tedavi kullanım ihtiyacının azalması ve iyileşme sürecinin çok kısa olması sağladığı en büyük avantajlardır. Dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ise kendi alanında kapalı ameliyat konusunda uzman cerrah, deneyimli ekip ve donanımlı hastane seçimidir. Hastanede yatış süresi çok kısadır. Hastalar genellikle ameliyattan iki saat sonra ayağa kalkabilmekte hatta aynı gün içinde taburcu bile olabilmektedir. Birkaç gün içinde de normal yaşantısına rahatlıkla dönebilmektedir.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ