Haber 16

Bel Kaymasının Tedavisi Nasıl Olur?

Omurga, omur adı verilen birbirine bağlı birçok kemikten oluşmaktadır. Yetişkin insanların tahminen % 5’inde bel bölgesinin en altında bulunan omurların üst ve alt eklemlerini birleştiren kısmında bir kırık oluşur.

Bel Kaymasının Tedavisi Nasıl Olur?
  • Sağlık / Son Dakika
  • 22 Şubat 2016
  • Bel Kaymasının Tedavisi Nasıl Olur? için yorumlar kapalı
  • 371 KEZ OKUNDU

Omurga, omur adı verilen birbirine bağlı birçok kemikten oluşmaktadır. Yetişkin insanların tahminen % 5’inde bel bölgesinin en altında bulunan omurların üst ve alt eklemlerini birleştiren kısmında bir kırık oluşur. Bu kırık omurun bir ya da iki kenarında aniden olabilir. Genelde hareketli olan bel bölgesinin alt omurlarındaki fazla yüklenmeden oluşan kırıklardır. Bel bölgesinin çok hareketli olmasından ötürü bu kırıklar genelde iyileşmez. Fakat bu kırıklar yetişkin çağlarda ciddi sorunlar yaratmayabilir.

Bazı hastalarda ise bu kırılmadan ötürü üstteki omurlar alttaki omurgaya göre öne doğru kayabilmektedir. Bu rahatsızlığa bel kayması veya tıp diliyle spondilolistezis adı verilir. Bel kayması, kayma miktarına bağlı olarak daha ciddi sorunlara yol açabilir. Bel ağrısı nedeniyle doktora başvuran hastaların %5 ila %10 ‘unda bel kayması tespit edilmiştir.

Bel kaymasının önemli türlerinden biri omurgada ve çevresindeki bağ dokularındaki yaşlanma dan ötürü meydana gelen yıpranmadan dolayı görülen bel kaymasıdır. Bel kayması olan hastaların şikâyetleri arasında bel ve kalça bölgesinde oluşan ağrılar bulunmaktadır. Bu ağrıların şiddeti öne doğru eğilirken artış göstermekte, arkaya doğru eğildiğinde ise azalmaktadır. Bu hastalarda yürürken sık sık bel ağrısı görülmektedir ve durup dinlenmek zorunda kalırlar. Uzun süre ayakta durmak veya akşamları bacaklarda meydana gelen kramplar da bel kayması belirtilerindendir.

Eğer hastanın şikayeti sadece bel ağrısı ise, kayma miktarı şiddetli değilse ilk uygulanan tedavi yöntemi cerrahi olmayan yöntemleridir. Bu yöntemler, dinlenme, ağrı kesici ve antienflamatuar ilaçlar, geçici korse kullanımı ve fizik tedavidir.

Omurga üzerindeki kaymanın şiddetliyse ve hastanın rahatsızlığı artmışsa doktor tarafından cerrahi müdahaleye karar verilmektedir. Yürüme zorlukları, bağırsak ve mesanedeki bozukluklar ve sinir sistemindeki olumsuz şartlar ameliyat gerektirebilmektedir. Eğer hastalık ilerleme göstermişse mutlaka cerrahi tedavi gerekir.

Cerrahi tedavide kayma bölgesindeki sinirler serbest duruma getirilir ve omurlar birbirine sabitlenerek kaymanın ilerlemesi engellenir. Ameliyat önden, arkadan ya da her iki yandan da yapılabilir. Ameliyat sonrası uygulanan rehabilitasyon programları ile de iyileşme süreci desteklenir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ