Haber 16

Bölücübaşı taraftarları ortalığı karıştırdı

Öcalan’ın yakalaşını bahane eden örgüt yandaşları yine olay çıkardı. Şanlıurfa’da yaşanan gerginlik Yüksekova’ya sıçradı.

Bölücübaşı taraftarları ortalığı karıştırdı
  • Gündem / Son Dakika
  • 14 Şubat 2010
  • Bölücübaşı taraftarları ortalığı karıştırdı için yorumlar kapalı
  • 304 KEZ OKUNDU


Şanlıurfa’da, terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Şanlıurfa’da Öcalan’ın yakalanışının 11’inci yıldönümünü protesto etmek amacıyla yürüyüş yapmak isteyen grup ile polis arasında gerginlik yaşandı. Yürüyüşün ardından 10 kişi gözaltına alındı. Hakkari’de göstericiler polisleri taşlarken, Yüksekova’da bir banka ATM’si ateşe verildi.

PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin 11’inci yıldönümü, BDP öncülüğünde gerçekleştirilen yürüyüşle Şanlıurfa’da protesto edilmek istendi. Abide Meydanı’ndaki Ali Şelli Parkı’nda toplanan kalabalık, Atatürk Bulvarı’ndan BDP il Başkanlığı’na yürümek istedi. Yürüyüşe izin vermeyen polis, bir süre megafonla grubu uyardı. Uyarılara aldırış etmeyen grup, sloganlarla yürüyüşe devam ederken, polisle gerginlik yaşandı. BDP’li Milletvekili İbrahim Binici, grubu uyaran polisle bir süre tartıştı. Kısa süreli gerginliğin ardından polis, gruba slogan atmadan, trafiği engellemeden kaldırımdan yürümeleri konusunda izin verdi. Ancak gruptakiler Öcalan lehine slogan atmaya devam etti.

ÖCALAN’IN KARDEŞİ DE YÜRÜYÜŞTE


Yürüyüş boyunca slogan atan grup, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ve PKK elebaşı Abdullah Öcalan’ın kardeşi Mehmet Öcalan ile birlikte yürümeye devam etti. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüş boyunca görev alan bin civarında polis, kalabalık grup ile birlikte yaklaşık 2 kilometre uzaklıktaki BDP İl Başkanlığı’na kadar yürüdü. Polis, yürüyüşü organize eden BDP Meclis Üyesi Mahmut Çelik’i, elindeki BDP imzalı yasadışı ‘15 Şubat uluslararası komplosu, halkımızın özgürlük bilincini karartamaz’ pankart nedeniyle gözaltına aldı. Milletvekili Binici’nin, polisle görüşmesinin ardından Çelik serbest bırakıldı.

‘KÜRTLER DİRENMEYE DEVAM EDECEK’

Kalabalık grup, 2 kilometrelik yürüyüşün ardından sloganlar eşliğinde BDP İl Başkanlığı önüne ulaştı. Burada konuşan BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Kürtlerin özgürlük için direnmeye devam edeceklerini belirterek şunları söyledi:

“Kürtler halkların boğazlaşmasına yol açacak uluslararası temelli komployu lanetlemek için, alanlara çıkıp demokratik tepkilerini ifade ediyor. Barış talebimiz görülmeli, aksi tutumlar terk edilmelidir. Yoksa Kürtlerin öldürülerek, tutuklayarak, gözaltına alarak bitmeyeceğini ve özgürlükleri için direnmeye devam edeceklerini herkes bilmelidir.”

HAKKARİ’DE VE YÜKSEKOVA’DA OLAYLI GÜN

Hakkari’de ve Yüksekova İlçesi’nde, Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) organizasyonlarıyla, terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın yakalanıp Türkiye’ye getirilişinin 11’inci yıldönümü nedeniyle basın açıklamaları yapıldı. Basın açıklamalarının ardından gruplar, yollara barikat kurup, polisi taşladı. Polis, göstericileri dağıtmak için gözyaşartıcı bomba ve tazyikli su kullandı. Yüksekova’da göstericiler bir bankanın ATM’sini ateşe verdi, bazı dernek binalarının camlarını attıkları taşlarla kırdı.

Tüm Türkiye’de 15 Şubat nedeniyle polis alarma geçerken, Hakkari ve Yüksekova İlçesi’nde BDP öncülüğünde teröristbaşı Öcalan’ın yakalanıp Türkiye’ye getirilişini protesto etmek amacıyla basın açıklaması yapıldı. Hakkari’de Cumhuriyet Caddesi’nde toplanan, aralarında BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani’nin de bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi, PKK terör örgütü lehine slogan atıp bir süre yürüdü. Daha sonra BDP İl Başkanı M.Sıddık Akış basın açıklamasını okudu. Akış, kalabalık gruba provokasyonlara gelmemeleri konusunda uyarıda bulunarak olay çıkmamasını istedi. Milletvekili Geylani ise Kürtçe yaptığı konuşmasında MHP ve CHP’yi eleştirdi. Konuşmaların ardından dağılan gruplar, mahalle aralarında toplandı.

Dağgöl, Keklikpınar ve Bağlar mahallelerinde toplanan 50’şer kişilik gruplar, yola barikat kurup, sloganlar attı. Polis göstericilerin dağılmalarını istedi. Ancak taşlarla karşılık verilmesi üzerine polis, göstericilere gözyaşartıcı bomba ve tazyikli su ile müdahale etmek zorunda kaldı. Olay yerine çok sayıda polis takviye edildi.

YÜKSEKOVA DA KARIŞTI

Yüksekova İlçesi’nde ise Cengiz Topel Caddesi üzerinde toplanan yaklaşık 3 bin kişi, BDP’nin düzenlediği basın açıklamasına katıldı. BDP İlçe Başkanı Vahit Şahinoğlu, kalabalık gruba olay çıkarmamaları konusunda uyarıda bulundu. Basın açıklaması sonrası yürüyüşe geçen kalabalık grup terör örgütü PKK ve Öcalan lehine sloganlar atarak yürümeye başladı. Bunun üzerine polisin ‘dağılın’ uyarılarına taşlarla karşılık veren göstericileri göz yaşartıcı bomba ve tazyikli boyalı suyla dağıtmaya çalıştı.

İlçe merkezi ve ara sokaklara dağılan gruplarla polisler arasında kovalamaca yaşanırken, bazı göstericiler Halk Bankası Şubesi’nin ATM’sini ateşe verdi, bazı dernek binalarının camları da atılan taşlarla kırıldı. İlçedeki olaylar, polisin müdahalesine rağmen ara sokaklarda gün boyu devam etti.

MERSİN’DE ÖCALAN GERGİNLİĞİ

Mersin’de, terör örgütü PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın yakalanışının 11’inci yıldönümü olan 15 Şubat’ta yasadışı eylem hazırlığında olduğu iddiasıyla 15 kişi, dün gece yapılan operasyonlarda gözaltına alınırken, gündüz saatlerinde de polise havai fişek ve molotof kokteylleri fırlatan 29 kişi yakalandı. Toplam 44 kişi, sorgulanmak üzere Mersin Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Mersin Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, dün gece çeşitli adreslere operasyon düzenleyerek, Abdullah Öcalan’ın Kenya’da yakalanıp Türkiye’ye getirilmesinin yıldönümü olan 15 Şubat’ta yasadışı eylem hazırlığında olan 15 kişiyi gözaltına aldı. Operasyonda çok sayıda molotof kokteyl, sapan, örgütsel dökümün ve bir adet av tüfeği ele geçirildi.

5 MAHALLEDE GERGİNLİK

Operasyonun ardından polis ekipleri, Şevket Sümer, Güneş, Hal ve Siteler mahallelerinde olası yasadışı gösterilere karşı geniş güvenlik önlemleri aldı. Öğle saatlerinde yaklaşık 600 kişilik grup, Güneş Mahallesi’ndeki Halil İbrahim Camii önünde toplandı. Yüzlerini poşuyla kapatanların da aralarında olduğu grup, cami önünden harekete geçip, Şevket Sümer Mahallesi’nde bulunan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Merkez Akdeniz İlçe Başkanlığı’na kadar yürüdü. Polis, eylemci grubu uzaktan takip etti.

Yasadışı yürüyüş yapan grup, BDP binasının önünde polisin operasyonunu protesto edip, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi. Basın açıklamasının ardından grup ara sokaklara dağıldı. Yarım saat kadar sonra 30 kişilik grup, ara sokaklardan Pazar Caddesi’ne çıkıp, burada güvenlik önlemi alan çevik kuvvet polislerine havai fişekler fırlattı. Polisler, havai fişek atan grubu göz yaşartıcı bomba ile karşılık verdi. Gazın etkisi altında kalan korsan eylemciler ara sokaklara kaçarak izlerini kaybettirdi.

İKİ KATLI EVİN BALKONUNDAN ATLAMAYA KALKIŞTI

Güvenlik önlemleri devam ederken, Güneş Mahallesi’nde saat 15.30 sıralarında ara sokaklarda yasadışı gösteriler yapan gruplara polis ekipleri göz yaşartıcı gaz bombaları atarak müdahale etti. Gazın etkisi altına giren göstericiler kaçışırken, ellerindeki molotof kokteylleri ve havai fişekleri polise fırlattı.

Polis ekipleri, peşine düştükleri göstericilerin ara sokakta iki katlı bir evde saklandığını fark edip, baskın yaptı. Evde saklanan göstericiler yakalanırken, bir gösterici evin balkonuna çıkıp, “Gelmeyin üstüme atarım kendimi” diyerek tehditler savurdu. Polis ekipleri, göstericiyi ikna etmek için uğraş verdi. Polisin olumlu yaklaşımıyla ikna olan gösterici aşağı inip, teslim oldu. Evin çöp bidonunda ise 5 molotof kokteyl bulundu.

Siteler Mahallesi’nde ise panzerlerle güvenlik önlemi alan polisler ile mahallenin çocuklarının sohbet etmesi dikkat çekti. 15 kadar çocuk, polisi taşlama olaylarına karışmadıklarını söyleyip, “Biz polise taş atmayız, biz polisi seviyoruz” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ