Haber 16

Bu güne kadar kaç PKK’lı öldürüldü?

PKK’nın Türkiye’deki en önemli ismi İrfan Amed Görese Dağında kıstırılan 50 PKK’lı arasında olduğu öğrenildi. 20 PKK’lının öldürüldü bilgisine ulaşıldığı öğrenildi…

Bu güne kadar kaç PKK’lı öldürüldü?

Kış üslenmesine çıktıkları Görese Dağı’nda kıstırılan 50 PKK’lı arasında, örgütün Türkiye’deki en önemli ismi “İrfan Amed” de bulunuyor. Operasyonlarda 20 PKK’lının öldüğü tahmin ediliyor.


Diyarbakır’ın Dicle ilçesine bağlı Kurşunlu ile Elazığ’ın Arıcak ilçesi arasında kalan Görese Dağı’na kış üstlenmesi için geçen 50 PKK’lıya yönelik 5 bin askerle başlatılan operasyonda çember daralıyor. PKK’nın yılladır ana üslenme merkezi olarak kullandığı Görese Dağı’ndaki operasyona Diyarbakır Polis Özel Harekat Şube Müdürlüğü’nden 4 tim, Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı’na bağlı Jandarma Özel Harekat timleri, Dicle Özel Görev Kuvvet Komutanlığı ile Hani ve Ergani İlçe Jandarma Komutanlıkları’ndan da komando birlikleri katılırken, 6 Kobra helikopteri de havadan destek veriyor.

Sabah’ın haberine göre, 4 gündür abluka altına alınan bölge İHA’lar tarafından kontrol edilirken, alınan sinyal bilgileri ve görüntüler anında harekatın yönetildiği Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığı’ndaki ana kumanda merkezine bildiriliyor. Çatışmaların yoğunlukla Arsek ve Pirejman sırtlarında devam ettiği ifade ediliyor. Kar kalınlığının yer yer 2 metreyi bulduğu arazide teröristlerin 3 ve 5’er kişilik gruplara ayrılıp kurtulmaya çalıştığı, kaçış yollarına mayınlama yaptıkları kaydedildi. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, “O bölgede 40-50 civarında teröristin bulunduğunu tahmin ediliyor. Hava fotoğrafları ve istihbari bilgilerden 15-20 teröristin etkisiz hale getirildiği tahmin ediliyor. Operasyon mayın ve tuzaklamalara karşı çok dikkatli yürütülüyor” dedi. Görese Dağı’ndaki PKK’lı grubun ekim ayında Kurşunlu köyü kırsalında 1 ton gıda maddesi bulunan lojistik deponun imha edilmesinin ardından erzak sıkıntısı yaşamasıyla yerlerinin tespit edildiği belirlendi. Erzak bulmak için köylere girip çıkan PKK’lıların görüntü verdikleri kaydedildi.


6 SIĞINAK BULUNDU


Muş’ta ise Bulanık ilçesinde yakalanan 3 PKK’lının yer göstermesi sonucu 6 sığınak bulundu. Sığınaklarda 39 elektrikli fünye ile giyim ve gıda malzemesi ele geçirildi. Ayrıca askeri araçların geçtiği yolda tüp içine tuzaklanmış patlayıcı düzeneği de imha edildi.


GERGİNLİK YAŞANDI


Öte yandan aralarında BDP’li milletvekilleri Aysel Tuğluk, Nursel Aydoğan ve Hüsamettin Zenderlioğlu ile bazı belediye başkanlarının da bulunduğu bir grup operasyon bölgesine gitmek istedi. Grup Dicle ilçe çıkışında durduruldu. İzin verilmeyen BDP’liler ile güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı. BDP’liler operasyon bölgesine giden askeri zırhlı araçların önünü keserek bir süre oturdu. İkna çabalarına rağmen BDP’liler yolu açmayınca polis, anons yaparak müdahaleyle dağıtacaklarını söyledi. Bunun üzerinerup askeri araçların önünü açtı. Araçlar daha sonra operasyon bölgesine doğru hareket etti.


PKK’NIN KAYBI BÜYÜK


İçişleri Bakanlığı verilerine göre PKK, 14 Temmuz Silvan baskını sonrasında gerçekleştirilen operasyonlar sonrasında büyük kayıplar verdi. Son 4 ay içinde 150 terörist kendiliğinden teslim oldu. Gerçekleştirilen sınır ötesi ve sınır içi operasyonlarda da yaklaşık 340 terörist ölü, 110’u yaralı, 50’si sağ olarak ele geçirildi. PKK’nın lider kadrosunun yurtiçi ve yurtdışında belirli alanlara sıkıştığı belirtiliyor. Teröristlerin 4-5’er kişilik gruplar halinde hareket edebildiği belirtiliyor.


TEK HAVUZDAN ANLIK İSTİHBARAT


PKK’ya yönelik son dönemde gerçekleştirilen başarılı operasyonların arkasından “anlık istihbarat” paylaşımı çıktı. Genelkurmay, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet’in 1 Kasım’dan bu yana yoğun olarak anlık istihbarat uygulamasına geçtiği belirtiliyor. Üç kurumla protokol imzalayan Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’nda İstihbarat Değerlendirme Merkezi de faaliyete geçti. Protokole göre, iki yönlü istihbarat akışı sağlanıyor. Bunların birincisi operasyon amaçlı. Genelkurmay, MİT ve Emniyet yerel alanda PKK’nın tüm faaliyetlerini bütün unsurlarla izliyor. Elde edilen verilerden operasyonel amaçlı olanlar anlık paylaşılıyor. MİT alan istihbaratı konusunda Genelkurmay ve Emniyet’e yoğun destek sağlıyor. Son dönemde gerçekleştirilen operasyonların büyük çoğunluğunun bu şekilde yapıldığı belirtiliyor. İstihbarat paylaşımının ikinci ayağını ise stratejik plan oluşturuyor. Bu amaçlı istihbari bilgiler alandan karargâhlara gönderiliyor. Karargâhlarda gerekli etüt yapıldıktan sonra bilgiler genel değerlendirme için Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’na aktarılıyor. Ayrıca anlık istihbaratlara dayanılarak PKK’nın yoğun olarak kullandığı bölgeler derecelendirilerek belirleniyor.


‘BİR NUMARA’ DA ÇEMBERDE


Bu arada çembere alınan PKK’lı grup içinde örgütün Diyarbakır, Erzurum, Bingöl, Batman, Muş, Bitlis, Elazığ illerini içine alan ve “Orta Saha” diye adlandırılan bölgesinin sorumlusu “İrfan Amed” kod adlı Mehmet Tahir Kılıç ile yardımcısı “Arap Çekdar” kod adlı İdris Özen’in de olduğu bildirildi. Örgütün Türkiye’deki en önemli ismi olarak değerlendirilen 45 yaşındaki teröristin 22 yıldan beri dağ kadrosunda yer aldığı belirtildi. Kılıç’ın, 2006’ya kadar Tunceli, Erzurum ve Karadeniz bölgelerinde sorumlu düzeyinde faaliyet yürüttüğü, 2007’de PJAK karargâh sorumluluğuna getirildiği belirlendi. İran ile ateşkes yapan PJAK’ın İran topraklarından çekilmesi üzerine Kılıç’ın “Orta Saha” sorumluluğuna getirildiği öğrenildi. Aynı zamanda HPG Askeri Konsey üyesi de olan Kılıç’ın eylül ayında bölgeye gönderildiği belirtildi. Kılıç’ın aynı zamanda Dicle bölge sorumlusu olan “Arap Çekdar” kod adlı İdris Özen isimli yardımcısı olmak üzere korumalarıyla birlikte kıstırıldığı ifade edildi. Öte yandan kıstırılan teröristlerin, büyük şehirlerde yapılan bombalı saldırılardan da sorumlu olduğu belirtildi. Eylemlerin burada planlandığı, bombaların ve eylemcilerin buradan gönderildiği kaydedildi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ