Haber 16

Bu kişilerin adaylıkları iptal oldu

Yüksek Seçim Kurulu, eski mahkumiyetleri gerekçe göstererek Hatip Dicle, Leyla Zana, Sebahat…

Bu kişilerin adaylıkları  iptal oldu
  • Politika / Son Dakika
  • 19 Nisan 2011
  • Bu kişilerin adaylıkları iptal oldu için yorumlar kapalı
  • 313 KEZ OKUNDU


Yüksek Seçim Kurulu, eski mahkumiyetleri gerekçe göstererek Hatip Dicle, Leyla Zana, Sebahat Tuncel ve Gültan Kışanak’ın da aralarında bulunduğu 12 bağımsızın milletvekili adaylıklarını iptal etti.


SABIKA KAYITLARI KABARIK



Kurul, milletvekili seçilme yeterliliğini etkileyecek eski mahkumiyetlerinin bulunduğu gerekçesiyle aralarında 7’si BDP’nin desteklediği isimler olan Hatip Dicle, Leyla Zana, Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, İsa Gürbüz, Salih Yıldız’ın aralarında bulunduğu 12 kişinin milletvekili adaylıklarının iptaline karar verdi.


YSK, Dicle ve Zana’nın sabıka kayıtlarını örnek göstererek, anayasanın 76. maddesine göre seçilmelerine engel kesin hüküm bulunduğu, devlete karşı ve terör suçu işleyenlerin affedilse bile milletvekili seçilemeyeceklerini gerekçe gösterdi. YSK, Tuncel’in geçen seçimde  milletvekili seçildiği tarihten hemen sonra adli sicilinin kayda girdiğini, bu nedenle bir önceki seçim döneminde yapılan incelemede “sabıkasız olarak görüldüğünü” tespit etti ve adaylığını iptal etti.


Anadolu Ajansı’nda yer alan ve kulislere sızan bilgilere göre, BDP’nin desteklediği isimler, şu nedenlerle veto edildi:


Diyarbakır adayı Leyla Zana: SHP’den 1991’de milletvekili seçilen ancak partiden ihraç edilince DEP’e geçen Zana, dokunulmazlığının kaldırılması üzerine 1994’te tutuklanarak cezaevine konuldu. 10 yıl tutuklu kalan Zana,  2004’te tahliye oldu. TCK’da yapılan değişikliğe göre cezası değişen ve 10 yıla indirilen Zana, zaten 10 yıl yatmış olduğundan, İnfaz Kanunu’ndaki indirimler hesaba katıldığında, devletten alacaklı hale geldi. Buna rağmen, YSK, hakkındaki cezanın infazının bitmediğini gerekçe göstererek 2007’de Zana’nın adaylık başvurusunu reddetti. Hakkında davalarda kesin karar çıkmaması nedeniyle hukuki engelinin bulunmadığını savunan Zana, 12 Haziran seçimi için yeniden aday oldu. YSK ise Anayasa’nın 76. maddesi uyarınca, memnu haklarının iade edilmediği ve eski sabıkasını gerekçe göstererek başvuruyu reddetti.
–  Diyarbakır adayı Hatip Dicle: Zana ile birebir aynı süreçleri yaşayan Dicle halen KCK davasından tutuklu bulunuyor. Ancak tutukluluğun seçilmeye engel hal olmaması nedeniyle başvuru yapan Dicle de Zana ile aynı gerekçelerle reddedildi.
–  Mersin adayı Ertuğrul Kürkçü: 1968 kuşağının sembol isimlerinden eski Dev-Genç lideri Kürkçü, Mahir Çayan ve arkadaşlarının öldürüldüğü Kızıldere olayından sonra tutuklandı. 1974 affından sonra tahliye edilen Kürkçü için kamu haklarından kısıtlılık gibi bir karar verilmedi. Kürkçü, geçen sürede farklı bir suçtan da hapse mahkum olmadı. Ancak YSK, sabıkası nedeniyle Kürkçü’nün adaylığını veto etti.
–  Siirt adayı Gültan Kışanak: 2007’de TBMM’ye giren  Kışanak,  bu süreçte kesinleşmiş yeni bir ceza almadı. Ancak YSK, Kışanak’ın durumunu kızlık soyadı üzerinden araştırınca terör suçundan sabıkasına rastladı. YSK, 2007’de adaylığına onay verdiği Kışanak’a bu nedenle bu kez onay vermedi. İlk kez halen milletvekili seçilen bir isim için, durumu değişmeksizin milletvekili olamayacağı kararı verildi. YSK’nın 4 yıl önceki kararının hatalı olduğu sonucunu yaratan kararıyla, Kışanak, anayasa ve yasalara aykırı biçimde vekillik yapmış bir isim haline de geldi.
–  İstanbul adayı Sabahat Tuncel: 2007’de İstanbul 3. Bölge’den milletvekili seçilen Tuncel, o tarihte cezaevindeydi. Seçilince tahliye edilen Tuncel halen vekil sıfatını taşıyor. Ancak kararla Tuncel de Kışanak gibi milletvekili olmasına rağmen milletvekili olamayacak isim haline geldi. YSK,  Tuncel hakkındaki sabıka kaydının adli siciline işlendiği, önceki dönemde sabıkasız görülmesine rağmen bu dönemde sabıkasına rastlandığı için vekil olamayacağı görüşüne vardı. Dokunulmazlığı bulunmasına rağmen Tuncel hakkındaki davaların görülmesine 4 yıldır devam ediliyordu. Ancak Tuncel için çıkartılan ifade tebligatları dahil, bu davalardaki tüm gelişmeler anayasa uyarınca TBMM’ye bildiriliyordu. Oysa geçen sürede Tuncel’in hüküm giydiğine yönelik bir bilginin TBMM’ye verildiği kamuoyuna yansımamıştı. YSK, buna rağmen, sabıkasını gerekçe göstererek bu kararı verdi.
–  Elazığ adayı İsa Gürbüz: YSK, Gürbüz’ün geçmişte işlediği bir suçtan kaynaklı kaydını gerekçe göstererek adaylığını reddetti.
–  Hakkari adayı Salih Yıldız: Yıldız, BDP tarafından Hakkari’de diğer adaylarının veto edilmesi ihtimaline karşı, yedek aday olarak desteklenmişti. Ancak YSK, BDP’nin kamuoyuna tanıttığı 3 adayı değil, Yıldız’ı veto etti.
Seçime bağımsız aday olarak giren ve BDP ile ilgisi olmayan şu bağımsız adaylar da YSK tarafından veto edildi:
–  Çanakkale bağımsız adayı Harun Özcan
–  Diyarbakır bağımsız adayı Abdullah Kızılay
–  Gaziantep bağımsız adayı Çiçek Otlu
–  İzmir bağımsız adayları Nezir Sincan, Şerafettin Efe

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ