Haber 16

Bu yakıtlar petrole alternatif olacak!

Avrupa Komisyonu, yayınladığı ”Gelecekte Ulaşım Yakıtları Raporu” ile 2050 yılına kadar petrole alternatif yakıtlar üzerine öngörülerini kamuoyuyla paylaştı.

Bu yakıtlar petrole alternatif olacak!
  • Son Dakika / Teknoloji
  • 02 Şubat 2011
  • Bu yakıtlar petrole alternatif olacak! için yorumlar kapalı
  • 419 KEZ OKUNDU

Avrupa Komisyonu, yayınladığı ”Gelecekte Ulaşım Yakıtları Raporu”nda elektrik, hidrojen, metan, bio ve sentetik yakıtlar gibi LPG’nin de geleceğin yakıt alternatifleri içinde giderek daha önem kazanacağını vurguladı.


Çeşitli sektörlerin temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve AB Komisyonu yetkililerinin işbirliği ile hazırlanan rapor, kanıtlanmış kaynaklara göre 40 yıllık ömrü kalan petrole karşı, sürdürülebilir alternatifleri, nedenleriyle sıralıyor.


Kara, demiryolu, deniz ve hava ulaşımının ayrıntılı olarak incelendiği rapor, karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar yüzde 80 ile yüzde 95 oranında azaltmayı hedefleyen Avrupa ülkeleri için bir yol haritası niteliğini taşıyor.


Düşük karbonlu ve karbonsuz alternatif yakıt türlerinin kısa, orta ve uzun vadede daha fazla kullanılması için inisiyatif alınması çağrısında bulunan rapora göre LPG, karayolu yolcu ve yük taşımacılığı ile kısa mesafeli deniz taşımacılığında etkili bir alternatif yakıt olarak tanımlanıyor.


Hali hazırda dünyada en fazla kullanılan alternatif yakıt olan LPG’nin, geleceğin ulaşım yakıtları arasında, iklim değişikliği ile mücadele de dahil olmak üzere pekçok avantaj sunduğu dile getiriliyor.


Avrupa Komisyonu’nun hazırlattığı rapor, elektrik, hidrojen, metan, bio ve sentetik yakıtlar gibi LPG’nin de geleceğin yakıt alternatifleri içinde giderek daha önem kazanacağını vurguluyor. Rapora göre, petrole alternatif olacak yakıtların kolay ulaşılır, hesaplı ve güvenilir olması gerekiyor.


Avrupa Komisyonu Raporu, karbon salımlarının azaltılmasıyla ilgili hedeflere ulaşabilmek için, hem siyasi, hem de düzenleyici kurumların alternatif yakıtların geliştirilmesi ve piyasaya sunulmalarında destek ve yönlendirmesinin önemini de vurguluyor.


Gelecek on yılda, sıvı hidrokarbon yakıtların piyasalarda ağırlığını koruyacağı öngörüsüne yer veren rapor, elektrik, hidrojen, metan, bio ve sentetik yakıtlar ile LPG kullanımının istikrarlı bir şekilde artacağını belirtiyor.


Türkiye LPG Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Eyüboğlu, rapora ilişkin değerlendirmesinde, alternatif yakıtların pekçoğunun halen geleneksel yakıtlara kıyasla pahalı olduğunu, ancak maliyet hesaplamalarına çevresel etkilerden doğan kayıpların da eklenerek bir kıyaslama yapılması gerektiğinin altını çizdi.


Gelecekte özellikle ulaşımda yakıt ihtiyacını karşılamak için tek bir kaynağın yeterli olmayacağını anımsatan Eyüboğlu, şunları kaydetti:


”Kullanabileceğimiz her türlü enerji kaynağını, çevresel etkilerini hesaba katarak ve en verimli şekilde tüketicilere sunmak durumundayız. Bu açıdan Avrupa Komisyonu’nun ‘Gelecekte Ulaşım Yakıtları Raporu’nu memnuniyetle karşılıyoruz.


Rapor hem mevcut kaynaklarımızı, hem de önceden düşünülmemiş kaynakları kullanarak çözümler üretmemiz gerektiğini söylüyor. LPG’nin Avrupa’da geleceğin alternatif yakıtları arasında ilan edilmesi, aslında Türkiye’de LPG sektörünün ne kadar öngörülü olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor.


Dünyanın ikinci, Avrupa’nın en büyük otogaz pazarına sahibiz. Birçok ülkenin 2020 yılı için hedef olarak belirlediği otogaz kullanım miktarlarına çoktan ulaştık. Hedefimiz, çevreci ve ekonomik bir alternatif yakıt olan LPG’nin kullanımının ve tüketicilere sunulan faydanın daha da arttırılmasıdır.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ