Haber 16

CHP, tutuklu vekillerinin serbest bıakılmasını istedi

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ve CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, TBMM Başkanlığına…

CHP, tutuklu vekillerinin serbest bıakılmasını istedi
  • Politika / Son Dakika
  • 02 Aralık 2011
  • CHP, tutuklu vekillerinin serbest bıakılmasını istedi için yorumlar kapalı
  • 351 KEZ OKUNDU

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ve CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, TBMM Başkanlığına yaptıkları başvuruda, 12 Haziran genel seçim sonrası çeşitli suçlardan tutuklu bulunan Mehmet Haberal, Mustafa Ali Balbay, Engin Alan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, Kemal Aktaş, Gülser Yıldırım ve İbrahim Ayhan’ın milletvekili seçildiğini anımsattı.


Başvuruda, bu milletvekillerinin, yargılandıkları mahkemelerce salıverilmedikleri için yasama görevini yerine getiremediği, seçilmelerinin üzerinden geçen uzunca süreye rağmen tahliye edilmelerine ortam sağlayacak yasal düzenlemenin de bir türlü yerine getirilmediği ifade edildi.


Seçmen iradesiyle milletvekili seçilen ancak yargı kararıyla yasama görevlerini yerine getirme olanağından mahrum kalan 8 üyenin durumunun, iktidar ve muhalefet partileri arasında sürekli bir gerginlik nedeni olduğunun belirtildiği başvuruda, ”Siyasi partiler arasındaki ilişkiyi olumsuz yönde etkilemekte ve parlamenter sistemin sağlıklı işlemesinde engel teşkil etmektedir. Bu açıdan tutuklu milletvekillerinin yasama faaliyetine özgür biçimde katılımları ve cezaya dönüşen uzun tutukluluk sürelerinin makul bir seviyeye indirilmesi konusunda görev, doğrudan yasama organına düşmektedir” denildi.


TUTUKLU OLMAK ENGEL DEĞİL


Başvuruda, Anayasası’nın 81. maddesindeki düzenleme uyarınca, TBMM üyelerinin ant içmelerinin, anayasal bir zorunluluk olduğu ancak geçen süre içinde bu amir hükmün de yerine getirilmediği belirtildi. Tutuklu olmanın, yemin etmeye engel bir durum olmadığının vurgulandığı başvuruda, şunlar kaydedildi:


”Örneğin bir tutuklunun herhangi bir dava sırasında mahkeme huzurunda yeminli tanık olarak dinlenmesi nasıl mümkün ise Anayasamızın 81. maddesi gereğince ant içmeleri de o kadar mümkündür. Kaldı ki tutukluluğu ant içmeye mani bir hal olarak nitelenmesi Anayasa’nın amir bir hükmünü ihlal mahiyetindedir. Tutuklu olsa dahi bir milletvekilinin Genel Kurul faaliyetleri dışında da yazılı soru önergesi verme veya yasa teklifi hazırlama gibi görevleri yerine getirmesi pekala olası bulunmaktadır. Dolayısıyla bu görevlerden yoksun kılınmak parlamenter demokrasinin ruhuna aykırı bir tutumdur.


KİŞİSEL HAK KAYBI VAR



Keza tutukluluk halleri gerekçe gösterilerek 8 milletvekilinin ant içmesi için gereğinin yapılmaması hukuka aykırı bir işlem olmakla birlikte, aynı zamanda kişisel hak kaybına neden olan bir konudur. Zira bu nedenle başta özlük olmak üzere milletvekillerine tanınan haklardan yararlanmaları da engellendiğinden, aile fertleri mağdur edilmektedir. Bu nedenle yasama görevini tam anlamıyla ve özgür bir biçimde yerine getirmelerine kadar, Silivri ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılıklarıyla gereken yazışmanın yapılarak, Anayasa’nın 81. maddesi uyarınca tutuklu milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda hazır edilerek, ant içmelerinin sağlanmasını arz ederiz.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ