Haber 16

CHP’nin yeni tüzüğü hazır!

8 saat süren toplantının ardından, komisyon tüzük taslağının tümünü onayladı.

CHP’nin yeni tüzüğü hazır!
  • Politika / Son Dakika
  • 24 Şubat 2012
  • CHP’nin yeni tüzüğü hazır! için yorumlar kapalı
  • 381 KEZ OKUNDU

CHP’de 26 Şubat’ta yapılacak Olağanüstü Kurultay öncesinde Tüzük Hazırlık Komisyonu genel merkezde son toplantısını yaptı. Genel merkezde yaklaşık 8 saat süren toplantının ardından, komisyon tüzük taslağının tümünü onayladı.


TÜZÜK ÜZERİNDEKİ ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI
10 Şubat’tan itibaren, il temsilcileri, Parti Meclisi üyeleri ve milletvekilleriyle yapılan toplantılarda tartışmaya açılan tüzük taslağı, bugün yeniden tüzük hazırlık komisyonun önüne geldi.


81 il temsilcisi olmak üzere 89 kişiden oluşan tüzük hazırlık komisyonu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu tarafından sunulan tüzük değişikliği taslağını görüştü. Komisyonda yer alan il temsilcileri, taslaktaki maddeleri tek tek oylarken, taslak üzerindeki çalışma da tamamlandı.


‘Amaç’ bölümü yeniden yazıldı
Basın mensuplarına da yapılan değişikliklerin yer aldığı, taslak metin dağıtıldı. Buna göre, tüzükte önemli değişliklere gidilirken, “Amaç” başlıklı 3. madde yeniden yazıldı. Demokratik ve laik hukuk devleti, bireylerin hak ve özgülükleri, kadın ve çocukların korunması, engelli haklarının gözetilmesi, çevre ve hayvan hakları gibi konular partinin amaçları arasında yer aldı.


Aday üyelik kaldırıldı
Tüzükte, aday üyelik ise kaldırıldı. “Merkez Yönetim Kururlu Kararı ile Üyelik” olan tartışmalı 12. madde de, 362 delegenin talepleri göz önünde bulundurularak, “amacına uygun kullanılmasını sağlamak amacıyla” yeniden düzenlendi. Buna göre, nitelikleri gereği üyeliğe bu madde hükmü uyarınca alınanlar, üç ay süreyle yalnız seçilme hakkından yararlanacaklar.


“Üyelik İşlemleri” başlıklı 14. Maddeye eklenen fıkrayla, üyelerin eğitim almalarının sağlanması ve üyenin aldığı eğitimlerin üye defterine ve üye kütüğüne işlenmesi kuralı getirildi.


Parti içi eğitim de 83. maddede ayrıntılı olarak düzenlenerek, etkin üyelik için sürekli eğitim amaçlandı.


Kadın ve Gençlik Kolları parti örgütüne alındı
Tüzükte yapılan bir diğer değişikliğe göre ise, 23. maddeyle, kadın ve gençlik kolları, yan kollar olarak parti örgütüne alındı. Aynı madde işle belediye ve ile genel meclisi üyelerinin disiplin kurulları ve Yüksek Disiplin Kurulu’nda görev alamayacakları da düzenlendi.


İl ve ilçeler yönetim kurullarının sayıları da yeniden düzenlendi.


PM üye sayısı 60 oldu
Parti Meclisi (PM) başlıklı 37. madde de yapılan değişiklikle, PM’yi “Daha etkin bir yapılanmaya kavuşturmak” amacıyla üye sayısı 60 olarak yeniden düzenlendi. PM’ye kadın ve gençlik kolları başkanları da, oylamalara katılmamak şartıyla, doğal üye olarak katılabilecek.


MYK 17 kişiden oluşacak
39. madde de yapılan düzenlemeye göre, Merkez Yönetim Kurulu da, Genel Başkan, Genel Başkan Yardımcıları ve Genel Sekreter olmak üzere 17 kişiden oluşacak. MYK’nın görevleri arasında, insan hakları ve çevre, iletişim, tanıtım, basın ve halkla ilişkiler, sosyal politikalar, bilim kültür sanat ve yönetim, bilgi ve iletişim teknolojileri gibi konular da dâhil edildi. Ancak MYK üyeleri, PM üyeleri arasından seçimle değil, genel başkanın atamasıyla belirlenecek.


İl ve ilçe yönetim kurulları, üye tam sayısının üçte ikisinin altına inmesi halinde düşmüş sayılacak.


30 gün içinde Olağanüstü Kongreye gitme zorunluluğu
Genel merkez, örgütlerden gelen tepkiler üzerine, “Görevin Boşalması” olan 42. madde de değişikliğe gitti. Buna göre, il ve ilçe yönetim kurulu üyeliklerinin boşalması halinde, yedeklerin çağırılmasından sonra kurul üyelerinin sayısının üye tam sayısının üçte ikisinin altına inmesi halinde düşmüş sayılması kuralı benimsendi. Madde de, “Genel merkezin baskısını ve yönlendirmesini sonlandırmak amacıyla” asıl üyeliklerde aynı gün içinde yardan fazla boşalma olması haliyle birlikte, her iki durumda da ilçelerde 45 gün, illerde ise 30 gün içinde Olağanüstü Kongreye gitme zorunluluğu getirildi.


Çarşaf liste benimsendi
İl ve ilçe kongreleri ile kurultaylarda, seçimlerde çarşaf liste uygulaması asıl olarak benimsendi. Görüşmeler geçilmeden önce kongre üyelerinin onda birinin yazılı önerisi ve kongreye katılanların salt çoğunluğu ile yapılacak oylama sonucunda blok liste usulü ile seçimlerin yapılamasına karar verilebileceği düzenlendi.


Onur Kurulu
Tüzükte, 56. maddeye eklenen değişiklikle partinin eski genel başkanları, TBMM Başkanlığı, Başkan Vekilliği ve Bakanlık yapmış olan üyelerinin yer aldığı bir “Onur Kurulu” oluşturuldu. Onur Kurulu üyeleri aynı zamanda kurultayın doğal üyeleri olacak.


Çağrılar birleştirilebilecek, gündemler ayrı oylanacak
54. maddede yapılan değişiklikle, olağanüstü genel kurul çağrılarının birden fazla olduğu durumlarda, genel başkana bu çağrıları birleştirme yetkisi verildi. Bu şekilde birleştirilerek yapılacak olağanüstü kurultayın gündemi, her gündemin ayrı ayrı oylanması şeklinde görüşülecek. Böylece genel merkez diğer çağrı gündemlerinin “eritilmeyeceği” görüşünde.


Yüzde 10’la genel başkan adayı olunabilecek
Yine, tartışılan bir diğer madde olan delegelerin Genel Başkan adayı önerme ile ilgili olan oran yüzde yirmiden, yüzde ona çekilirken, Başkanlık Divanı önünde imza verme zorunluluğu da kaldırıldı.


Organlarda gözetilecek cinsiyet kotası yüzde 33, gençlik kotası ise yüzde 10 olarak belirlendi.


TBMM adaylığı için ön seçim veya aday yoklaması
TBMM Üyeleri Adaylarının Belirlenmesi olan 58. maddede yapılan değişikliğe göre ise, milletvekilliği adaylığı için ön seçim ve aday yoklaması öncelikli yöntemler olarak belirlenirken, hangi seçim çevresinde ön seçim ve ya aday yoklaması benimsendi. Hangi seçim çevresinde önseçim, aday yoklaması ve merkez yoklaması uygulanmasına PM’in karar vermesi kural olarak düzenlendi. Merkez yoklaması yönteminin uygulanması ile oran yüzde 20 olarak belirlendi.


Karar almak için salt çoğunluk şartı
“Program ve Tüzüğün Değiştirilmesi” olan 84. maddede yapılan değişikliğe göre ise, program ve tüzük değişikliklerinde, karar yeter sayısı Kurultay üye tam sayısının salt çoğunluğu olacak. Böylece, kurultaylarda karar almak için muhakkak delege sayısının salt çoğunluğu aranacak


BASIN ALINACAK AMA İZLEYİCİ KURULTAYA ALINMAYACAK
CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Buna göre, 362 delegenin talepleri arasında da yer alan, partiye yapılan hazine yardımının yüzde 40’ının örgütlere verilmesi önerisi kabul edildi. CHP aldığı hazine yardımının yüzde 40’ını parti örgütlerine verecek. Matkap, 27 Şubat’taki kurultaya basın mensuplarının ve izleyicinin alınıp alınmaması konusuna da açıklık getirdi. Matkap, ikinci kurultaya basın-yayın kuruluşlarından ‘kamerasız’ birer temsilcinin alınacağını belirtirken, izleyicinin ise salon darlığı nedeniyle kurultaya alınmayacağını kaydetti.


TASLAKTA ESASTA HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK YAPILMAYACAK
Bu değişikliklerle, CHP 16. Olağanüstü kurultayda delegelere sunacağı tüzük taslağına son şeklini de vermiş oldu. Buna göre, taslakta esasta herhangi bir değişiklik yapılmayacak. Taslak üzerinde yarın yapılacak teknik konulardaki düzenlemelerin ardından, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, tüzük taslağını kurultay divan başkanlığına sevk edecek.


Öte yandan CHP’de, kurultay öncesi 25 Şubat Cumartesi günü İl Başkanları toplantısı yapılacak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ