Haber 16

Cumhurbaşkanı’ından önemli açıklama!

Tokat’ta bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı…

Cumhurbaşkanı’ından önemli açıklama!
  • Politika / Son Dakika
  • 01 Nisan 2011
  • Cumhurbaşkanı’ından önemli açıklama! için yorumlar kapalı
  • 270 KEZ OKUNDU

Tokat’ta bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Başkanlık Sistemi’ne de değinen Gül, Erdoğan’dan farklı konuştu.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başkanlık sistemi tartışmalarıyla ilgili olarak, ”Çoğulcu sistemlerde seçimler olur. Siyasi partiler yarışırlar. Ondan sonra da ümit ederim ki yeni bir anayasa yapma dönemi olur. Bu tip temel konular o zaman daha geniş bir şekilde tartışılır, konuşulur. Geçen sefer de söylemiştim, bunların tartışılması şu açıdan faydalıdır: Herkes ne istediğini, ne olduğunu bilir. Ona göre nihayetinde tercihler yapılırken o doğrultuda tercihler yapılır” dedi.


Cumhurbaşkanı Gül, Tokat Valiliğinde basın mensuplarının gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, başkanlık sistemini referanduma götürülebileceği yönündeki sözlerinin anımsatılması üzerine Gül, daha önce bu konudaki görüşlerini paylaştığını söyledi.


Şu anda Türkiye’nin gündemindeki bir konu olmadığını, Başbakan Erdoğan’ın da bir soru üzerine daha önceki düşüncelerini ifade ettiğini anlatan Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin başarılı bir genel seçim yapmasını, kardeşlik içerisinde seçimlerin gerçekleştirilmesini ümit ettiğini vurguladı.


İSTANBUL’DAKİ BM TOPLANTISI


Gül, bir gazetecinin, ”İstanbul’daki Birleşmiş Milletler toplantısına İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’i çağırdığınız söyleniyor. Çağırdıysanız nasıl bir yanıt aldınız?” sorusu üzerine, Türkiye’nin bu ay çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacağını bildirdi. Birleşmiş Milletler ile beraber ”En Az Gelişmiş Ülkeler Zirve Toplantısı”nın yapılacağını da belirten Gül, ”Bu toplantıyı BM ile beraber yaptığımız için BM’ye üye olan bütün ülkelerin hükümet ve devlet başkanlarına mektup gönderdim ve davet ettim. Bu çerçeve içerisinde İsrail Cumhurbaşkanını da davet ettim. Henüz kimlerden ne yanıt geldi, bunları doğrusu bilemiyorum. Dışişleri Bakanlığımız takip ediyor” dedi.


Cumhurbaşkanı Gül, bir gazetecinin, basın mensupları üzerinde ”yargı dışı baskılar olduğu” yönündeki sözleri üzerine de yargı dışı bir baskı söz konusuysa bunun suç olduğunu söyledi. Mahkemeler, kanunlar, yasalar ne gerektiriyorsa herkesin buna uymak zorunda olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, ”Bu konuda da tabii ki mahkemeler, savcılar, konuyu takip eder, mahkemeler nihai kararı verirler. Herhangi bir suç var mı, yok mu, bunlar hep mahkeme kararlarıyla ortaya çıkar. Ama bunun ötesinde basın hürriyeti, basın özgürlüğü, demokrasinin en önemli vasıflarından biridir. Hepimiz de Türkiye’de doğrusu basın özgürlüğüne çok önem veriyoruz” diye konuştu.


BASINA DAİMA ÖNEM VERİYORUM


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra kendisini takip eden gazetecilerin çokluğuna dikkati çekerek, ”Anadolu’nun doğrusu Tokat büyüklüğündeki bir şehrindeki şu canlılığı görünce, bu basını görünce, bu, Türkiye’nin ne kadar açık toplum olduğunu gösteren en güzel örnektir. Türkiye’de yüzlerce televizyon var” dedi.


YASAKLI KİTABIN İNTERNETTE YAYILMASINA NE DEDİ?


Gazeteci Ahmet Şık’ın kitap taslağının internet üzerinden yayımlanmasına ilişkin soru üzerine de Gül, ”İşte dünya böyle bir dünya. Bu konuyla ilgili söyleyeceklerimi zaten söylemiştim. Gördüğüm kadarıyla herkes ulusal meselelerle ilgileniyor Tokat’ta da… Bölgesel meselelerinizde gördüğüm kadarıyla tatminkarsınız. Ama yine de bölgenize çok sahip çıkın. Bir şehirde sadece Vali Bey, Belediye Başkanı, siyasetçiler değil, basının da şehrine çok sahip çıkması, bu konuda dayanışmanın çok önemli olduğunu da hatırlatırım’ yanıtını verdi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ