Haber 16

Davutoğlu:Değerimiz çok büyük

AK Parti’nin 24. Dönem Çanakkale milletvekilleri adayları tanıtım toplantısına katılan Davutoğlu, ”Değişen Dünya Dengeleri…

Davutoğlu:Değerimiz çok büyük
  • Politika / Son Dakika
  • 25 Nisan 2011
  • Davutoğlu:Değerimiz çok büyük için yorumlar kapalı
  • 291 KEZ OKUNDU

AK Parti’nin 24. Dönem Çanakkale milletvekilleri adayları tanıtım toplantısına katılan Davutoğlu, ”Değişen Dünya Dengeleri ve Türkiye’nin Dış Politika Vizyonu” konulu konferans verdi.


Davutoğlu, yurt dışı seyahatlerinde hiçbir zaman ihmal edilmesine izin vermediği tek şeyin, şehitlikleri ziyaret olduğunu belirtti. ”Dünyanın hangi köşesinde olursa olsun bir tek şehidimizin mezarı biliniyorsa o şehitliği ziyaret ederim” diyen Davutoğlu, şöyle konuştu:


”Orada bir saat bile kalacak olsam, benim için ulvi bir vecibedir. Bu bazen Litvanya gibi uzak bir diyarda, bazen Yunanistan’da, bazen Mısır’da, bazen Bakü’de Azerbeycan’da olur. Bu şehitler niçin gittiler, oralara kanlarını döktüler? Çünkü zihinlerinde bir ideal vardı. Toplumumuzun gücü o şehitlerimizin idealleriyle ölçülür. Bu toprağın üzerinde bizler güçlü bir toplum olarak varlığımızı muhafaza edeceksek, toprak altındaki o şehitlerin mirası kültürü korumakla bunu yapacağız. Onun aile değerlerini, onların namus ve edep anlayışlarını bugün yaşatacağız. Güçlü toplumun esası ahlaki değerlerimizdir, sosyal bütünlüğümüzdür.”


Şehitlerin yan yana yatarken, etnik ve mezhebi kimliklerini tartışmadıklarını kaydeden Davutoğlu, şöyle devam etti:


”Bir Diyarbakırlıyla bir Edirne’li, bir Kosovalıyla bir Arap, bir Iraklı aynı şehitlikte yan yana yatıyor. Ben onun için vatandaş diyorum ve bu vatan topraklarındaki herkes birbiriyle ezeli ve ebedi kardeştir diyorum. Ama bir şey daha söylüyorum, tarihdaş diyorum. Bu topraklarda, çevre bölgelerde bizimle tarihimizi paylaşmış olan, bir saat dahi tarihte birlikte olduğumuz her kardeş topluluğu, bu büyük toplumun parçası addediyoruz. Bizim güçlü toplum anlayışımız, o köklü tarih birikimimizden geliyor, tarihi geleneğimizden geliyor, güçlü sosyal değerlerimizden geliyor, onları muhafaza edeceğiz. İleri demokrasiyle çağdaş toplumların demokratik değerlerini özümseyip, geliştireceğiz, güçlü toplum değerlerimizde ayrışmaya, bölünmeye izin vermeyen o ebedi kardeşlikle 74 milyonu bir arada değerlendireceğiz, hiç kimsenin birbirinden üstün ya da eksik olduğunu düşünmeksizin.”


”BÜYÜK MİLLETLERE KÜÇÜK EKONOMİ YAKIŞMAZ”


Davutoğlu, 2023 vizyonundaki ”büyük ekonomi” hedefine dikkati çekerek, ”büyük milletlere küçük ekonominin yakışmayacağını” vurguladı. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:


”Benim lise çağlarımda belki de bu derece aşkla ve bir şekilde bizi kamçılarcasına, isyana sevk edercesine bu yollara düşmemize sebep olan bir şey vardı. 1 cente bile muhtaç olanTürkiyevardı. Biz bir daha el açmak istemiyoruz. 1 milyon dolar borç alabilmek için benim gençliğimde Başbakanlarımızın Avrupa’da para dilendiği dönemler yaşadık. O zaman ahdettik. Şehitlerin mirası olan topraklardaki bu insanlara, bu yakışmaz dedik. 2001 krizi yaşandığında IMF’den bugün artık bizim için çerez sayılabilecek paralar alabilmek için ne terler döktük. Bu millet onurlu bir millet. Bu millete bir daha Allah böyle zehir dönemler göstermesin.”


Türkiye’nin 2002’de dünyanın 26’ncı ekonomisiyken şu anda 16’ncı ekonomisi olduğuna işaret eden Davutoğlu, 1991 ile 2001 ve 2002 yılları arasında kişi başına düşen milli gelirin 2 binli dolardan 2011’de 5 kat artarak 10 bin 500 dolara çıktığını söyledi.


Siyaset üzerinden rantla geçinen ve milletin kıt kanaatle ödediği vergiler üzerinden yolsuzluklarla kaynakları bir şekilde tüketen ekonomik zümrenin, ”borularının tıkandığını”, milletin nefes borularının açıldığını belirten Davutoğlu, ”Onun için bugün tüm dünya ekonomik kriz yaşarken o büyük müteşebbis gücümüzle biz herkesi şaşırtan bir ekonomik performans gösteriyoruz. Ama bu gece gündüz çalışarak olur. Sayın Başbakanımız başta olmak üzere tüm bakanlarımızın gece gündüz gayretleriyle oldu. Çünkü biz bunu sefa sürülmesi gereken mevkiler olarak görmüyoruz. Ahirette hesabını vereceğimiz, dünyada da kul hakkıyla gitmememiz gereken, hesap verilen mevkiler olarak görüyoruz. İnşallah 2023’te hedeflediğimiz gibi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğiz.”


”BİZİM DEĞERİMİZ İNSAN KAYNAĞIMIZDIR”


Dışişleri Bakanı Davutoğlu, şu anda satın alma paritesiyle 1 trilyon doları aşan milli gelirin, 2023’te 2 trilyon doları aşacağını ifade ederek, ”O zaman bu şefkat ve kudret eli güçlü olan Türkiye’nin, insanına nasıl el uzattığını bir kez daha göstereceğiz. 1970’lerin sonunda 1 cent’e, 2001’li yıllarda milyar dolarlara, yüz milyon dolarlara muhtaç olan Türkiye, bugün yılda 1,5-2 milyar dolar karşılıksız hibe veriyor” diye konuştu.


Davutoğlu, bu kapsamda dünyanın çeşitli yerlerindeki felaketlerde yardım elini önce Türkiye’nin uzattığını vurgulayarak, ”Bizim artık sadece kendi insanımızın refah seviyesini yükseltmek değil bütün insanlığın dertlerine deva olabilecek bir ekonomik gücü sahip olma hedefimiz vardır” dedi.


Türkiye’nin büyük petrol kuyuları,doğalgazrezervleri olmadığına dikkati çeken Davutoğlu, ”Ama öyle bir değerimiz var ki o değerin karşılığı bedelle ödenmez. O değer insan kaynağımızdır. İnsan kaynağı güçlü olan bir milletin başka bir kaynağa ihtiyacı yok, yeter ki bu insan kaynağını doğru kullanabilelim. AK Parti iktidarının temel hedefi de bu insan kaynağını doğru kullanmak üzerinedir” değerlendirmesinde bulundu.


-LİDER ÜLKE TÜRKİYE-


AK Partiolarak ”yaşanabilir çevre ve marka şehirler yaratmayı” da hedeflediklerini vurgulayan Davutoğlu, ”Çanakkale marka bir şehirdir. Eğer Türkiye’de sembol şehirler sıralaması yapılsa Çanakkale en üstlerde yer alır. Çünkü Çanakkale bu milletin ruhunun ayağa kalktığı yerdir” dedi.


Tarihin ruhunu yakalamış, tarihin ruhunun yaşandığı Çanakkale’yi, bu anlamda marka bir şehir haline getirip, dünyaya tanıtmak gerektiğini dile getiren Davutoğlu, ”İnşallah 2015 hedefi, bu anlamda Çanakkale’nin gönlümüzdeki marka niteliğini uluslararası marka niteliği haline dönüştürecek projelerle geçer” şeklinde konuştu.


Türkiye’yi lider ülke konumuna getirmenin bir diğer hedefleri arasında bulunduğuna işaret eden Davutoğlu, şunları kaydetti:


”Tüm bunları yaparsak zaten lider ülke oluruz ve bu yoldayız. Yani devlet halkına güvenir ve ondan ileri demokrasiyi esirgemezse, toplum bölünmeden, farklılaşmadan, ayrışmadan, etnik ya da mezhep başka bölgesel farklar gözetmeden güçlü toplum niteliğini muhafaza ederse,ekonomibüyür, güçlenir ve bir çınar gibi etrafına gölge vermeye başlarsa, şehirlerimiz ve doğamız güçlenirse zaten biz lider olma hakkına sahibiz demektir.


İşte nihai hedefimiz 2023’te bu millete tarih boyunca hak ettiği ve hakkını yerine getirdiği bir rolü tekrar tebliğ etmektir. O da dünyada nerede bir olay varsa orada bir Türk görüşü, Türkiye Cumhuriyeti’nin bir tavrı vardır anlayışıyla, tüm küresel sistemde sözü geçen bir ülke olmaktır.”


BM Güvenlik Konseyi üyeliğini, Türkiye’nin 60 yılda bir kez aldığını hatırlatan Davutoğlu, önümüzdeki yıllarda ikinci kez almayı hedeflediklerini, bunun için tüm kıtalarda büyükelçiliklerin sayılarını arttırdıklarını söyledi.


Davutoğlu, ”Nerede bir insanlık meselesi, adaletsizlik ve eşitsizlik varsa sesimizi yükseltiyoruz. Bir cihan devleti anlayışıyla insanlığın geleceğini yönlendirme, bu geleceğe katkıda bulunma hakkımızı kendimizde görüyoruz. Çünkü bu bize verilmiş ilahi bir görevdir. Bu bizim tarih boyuncu yürüttüğümüz ve hakkını bugün ödemek zorunda olduğumuz bir insanlık görevini, dünyaya yayma görevidir. Bu görevi her beraber gerçekleştireceğiz. Hedef 2023, lider ülke Türkiye’nin, tekrar ayağa kalktığı vizyonun gerçekleştiği bir yıl olacaktır.”


Konuşmanın ardından Çanakkale Genç İş Adamları Derneğince (ÇAGİAD) Bakan Davutoğlu’na ”Yılın Bakanı” ödülü verildi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ