Haber 16

Demirel’e Meclis’te hangi sorular sorulacak?

Meclis Darbe Komisyonu, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i evinde dinleyecek.

Demirel’e Meclis’te hangi sorular sorulacak?
  • Gündem / Son Dakika
  • 07 Haziran 2012
  • Demirel’e Meclis’te hangi sorular sorulacak? için yorumlar kapalı
  • 238 KEZ OKUNDU

TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, 7 Haziran Perşembe günü (bugü), 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ile Güniz Sokak’taki evinde görüşecek.


AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, görüşmenin Demirel’in Güniz Sokak’taki konutunda gerçekleşeceğini belirtirken, ”Yapılacak olan görüşmeye 9. Cumuhurbaşkanımızın 1960 darbesine ve 1971 muhtırasına, 1980 darbesine ve 28 Şubat muhtırasına tanıklık etmiş olması nedeniyle komisyonumuzca daha önceden oluşturulan üç ayrı alt komisyonu temsilen görevlendirilecek arkadaşlarımız katılacaktır” ifadelerini kullandı.


Anayasa’nın 98 ve Meclis İç Tüzüğü’nün 104. maddesi gereğince Meclis Araştırma Komisyonu’na verilen yetki çerçevesinde Demirel’in ”bilgisine ve tanıklık ettiği olaylar hakkında görgüsüne başvurulacağını” belirten Şahin, şunları kaydetti:


”Kamuoyunda var olan ve olması muhtemel olan yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak açısından Meclis Araştırma Komisyonumuzun yetkisi dahilinde bir ifade alma durumu söz konusu olmadığı gibi böyle bir yetkisinin de bulunmadığı, Araştırma Komisyonumuzun görevinin Anayasa ve iç Tüzük’te de belirtildiği üzere araştırılacak konulara ilişkin bilgi ve görgüsü bulunanların tanıklığına müracaat etmek olduğu kamuoyuna saygıyla duyurulur.”
Sorularda Belirlendi


Kamuoyunda merak edilen bir başka konu ise 1960 darbesi, 1971 muhtırası, 12 Eylül 1980 darbesi ve 28 Şubat sürecine ilişkin hangi soruların yöneltileceğine ilişkindi.


Komisyon merak edilen bu soruları da belirledi.


İşte o sorulardan birkaçı:


Darbelerin mağduru, 28 Şubat sürecinde darbecilerle nasıl paralel hareket etti?


12 Eylül darbesi öncesinde yeterli istihbari bilgi geldi mi?


Bugün geriye dönük baktığınızda darbeleri önleme imkânı var mıydı?


Görüşme doğaçlama yöntemiyle yapılacağı için farklı sorular da gündeme gelebilecek.


TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, “Herkesin soracak sorusu var. Ancak Cumhurbaşkanımızın konumu, bizleri misafir edeceği mekan, uzun süreli sohbet etme imkanı vermeyebilir. O nedenle sınırlı soru sormak şeklinde değerlendirilecektir; ancak doğaçlama bir görüşme olacağı için farklı gelişmeler de olabilir.” dedi.


Öte yandan 28 Şubat süreci ve 27 Nisan E- muhtırasını araştıran komisyon önümüzdeki hafta 10 günlük süreçte İstanbul’da çalışmaları sürdürecek ve önemli isimleri dinleyecek.


“Eski Başkan Mesut Yılmaz, Tansu Çiller, Recai Kutan, Cavit Çağlar, Mustafa Kalemli, Hüsamettin Cindoruk, Hasan Celal Güzel, Hüsamettin Özkan, Hasan Ekinci. Mehmet Ağar, Nahit Menteşe, Meral Akşener’i alt komisyon olarak dinleme kararı alındı.


Komisyon yasal izinleri aldıktan sonra cezaevinde Mehmet Ağar’ı dinleyip bilgisine başvuracak.


Komisyon, bu siyasileri dinledikten sonra süreçlerle ilgili olarak dönemin askeri görevlilerini de dinleyecek.
 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ