Haber 16

Deniz Feneri’nde yanlış rapor iddiası

Deniz Feneri soruşturmasında bir hukuksuzluk daha ortaya çıktı. Derneğin hiçbir evrakını….

Deniz Feneri’nde yanlış rapor iddiası
  • Gündem / Son Dakika
  • 05 Ekim 2011
  • Deniz Feneri’nde yanlış rapor iddiası için yorumlar kapalı
  • 213 KEZ OKUNDU



Deniz Feneri soruşturmasında bir hukuksuzluk daha ortaya çıktı. Derneğin hiçbir evrakını incelemeden rapor hazırlayan bilirkişi Aydoğan, faturaları değiştirerek “20 milyon liralık açık var. Yolsuzluk yapılmıştır” yargısında bulundu.



Deniz Feneri Derneği soruşturmasında rapor skandalı ortaya çıktı. Ankara Başsavcılığı’nın tayin ettiği bilirkişi tarafından Deniz Feneri’nin hiçbir evrakı incelenmeden hazırlanan raporda, derneğin yaptığı milyonluk ödemeler gizlendi. 1 milyon TL’lik bir ödeme ise 11 milyon lira gösterildi. Skandal rapor ile toplam 20 milyon TL’lik açık gösterilerek yolsuzluk ihdas edildi.

Savcılığın, Deniz Feneri e.V Derneği’nin, Aytaç A.Ş ile yaptığı alımları incelemesi için istediği bilirkişi raporu, herşeyi ortaya koydu.

İŞTE HATALAR ZİNCİRİ

Deniz Feneri Derneği hukukçularının yaptığı incelemelere göre şu ‘hatalar’ yapıldı:

Türkiye Deniz Feneri Derneği’nin 2003’te Aytaç A.Ş’den yaptığı mal alımı, raporun içinde 1.196.321,87 TL olarak tespit edilmiş olmasına rağmen; raporun sonuç kısmında rakamların başına (1) sayısı eklenerek, mal alımına ilişkin rakam 10 milyon Türk lirası artırıldığı görülüyor.



HESAP KARMAŞASI

Bilirkişi, Deniz Feneri Derneği’nin, Aytaç A.Ş.’ne 2003 yılında yaptığı 1.302.671,96 TL ve 2005 yılında yaptığı 11.312.626,68 TL ödemeyi hesap tablosuna eklemedi ve bu ödemeyi kasıtlı olarak Deniz Feneri e.V tablosuna ekleyerek, Almanya Deniz Feneri e.V.’nin Aytaç’a 9 milyon TL fazla ödeme yaptığı yönünde hesap kargaşası oluşturdu. Deniz Feneri Derneği ile Deniz Feneri e.V’nin hesap numaraları karıştırılarak içinden çıkılmaz bir durum yaratıldı. 

MÜKERRER KAYIT

Bilirkişi, raporunda mükerrer fatura kaydı yaparak, rakamları bilerek ya da bilmeyerek şişirdi ve gerçek olmayan rakamlarla sahte bir yolsuzluk suçlaması ortaya attı.

RAPORLAR YOK SAYILDI

2008 yılından itibaren Deniz Feneri Derneği, İçişleri Bakanlığı Denetçileri tarafından 3 kez ve MASAK tarafından da 2009 yılında 6 ay süre ile denetlendi. Deniz Feneri Derneği’nin kuruluşundan denetimin yapıldığı tarihe kadarki tüm parasal hareketleri denetlemiş ve denetim raporu soruşturma dosyasına sunulduğu halde bilirkişi bu raporları göz ardı etti. 

TARAFLI İNCELEME

Bilirkişinin yolsuzluk iddiasını dayandırdığı belgeler sadece Aytaç şirketinden alındı, Deniz Feneri Derneği’nden herhangi bir belge istenmedi. Bu yönüyle de rapor tek taraflı ve somut delile bağlı olmaksızın hazırlandığından, rapor hukuken yok hükmünde…

raaporr.20111005075913.jpg

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ