Haber 16

Deprem için yardım öneren ülkeler

Van’daki 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından dünyanın birçok ülkesinden Türkiye’ye yardım önerisi geldi. İsrail de yardım öneren ülkeler arasında..

Deprem için yardım öneren ülkeler
  • Gündem / Son Dakika
  • 24 Ekim 2011
  • Deprem için yardım öneren ülkeler için yorumlar kapalı
  • 213 KEZ OKUNDU

Van’daki deprem dolayısıyla aralarında İsrail ve Yunanistan’ın da bulunduğu çeşitli ülkelerden Türkiye’ye yardım teklifi geldi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Azerbaycan, İsrail, ABD, İngiltere, Almanya, Polonya, Macaristan, İsviçre ve Yunanistan’dan yardım teklifinde bulunuldu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitri Druças’ın Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu bizzat arayarak yardımda bulunabileceklerini söylediği öğrenildi.

Diplomatik kaynaklar Türkiye’nin henüz uluslararası yardım çağrısında bulunmadığını belirterek, gelen teklifler karşısında teşekkür edildiğini ve bunların not edildiğini kaydettiler.

YUNANİSTAN: HER TÜRLÜ YARDIMA HAZIRIZ

Yunanistan Dışişleri Bakanı Stavros Lambrinidis, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu telefonla arayarak, Van’da meydana gelen depremle ilgili başsağlı dileklerini iletti.

Yunanistan Dışileri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Lambrinidis’in, depremde hayatını kaybedenlerle ilgili Yunan halkının taziye ve dayanışma mesajını dile getirdiği Davutoğlu’na, Yunanistan Vatandaşı Koruma Bakanlığı’nın deprem felaketiyle ilgili Türk makamlarına mümkün olan her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu bildirdiği kaydedildi.

İRAN YARDIMA HAZIR

İran, Van’da meydana gelen depremden dolayı Türkiye’ye her türlü yardımı yapmaya hazır olduğunu bildirdi.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA, İran’ın Ankara Büyükelçisi Bahman Hüseyinpur’un Türk halkı ve devletine geçmiş olsun dileklerinde bulunduğunu duyurdu.

Depremde hayatını kaybedenlere rahmet onların yakınlarına da sabır dileyen Hüseyinpur, ”İran, dost ve kardeş Türkiye’ye her türlü insani yardımı göndermeye hazırdır” dedi.

Bu arada İran televizyonları ve haber ajansları da Van’daki depremle ilgili gelişmelere yer vermeye devam ediyor.

BOSNA HERSEK ÇALIŞMA BAŞLATTI

Bosna-Hersek’in ”Kızılayı” Merhamet, Van’daki depremin ardından bölgeye yardım konusunda çalışma başlattı.

Merhamet Başkanı Hayruddin Şahiç yaptığı açıklamada, Van’da meydana gelen depremden dolayı büyük üzüntü duyduklarını ifade ederek, kardeş Türk halkının acısını paylaştıklarını söyledi.

Çeşitli alanlarda birlikte çalıştıkları Türk Kızılayı ile yarın irtibata geçeceklerini ve deprem bölgesi için acil ihtiyaçları belirleyeceklerini ifade eden Şahiç, bir heyetlerini de deprem bölgesine göndererek yardım ve destek konularını yerinde tespit edeceklerini kaydetti.

Şahiç, bu çalışmaların ardından, deprem bölgesine acil olan ihtiyaçları en kısa sürede ulaştıracaklarını bildirdi.

RASMUSSEN: YARDIMA HAZIRIZ

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Van’da can ve mal kaybına neden olan deprem haberini üzüntüyle aldıklarını belirterek ihtiyaç halinde yardıma hazır olduklarını bildirdi.

Rasmussen, yazılı açıklamasında, depremden etkilenenlerin acısı paylaştıklarını ve Türk halkı ve hükümetiyle dayanışma içinde olduklarını dile getirdi.

Anders Fogh Rasmussen, ”NATO ihtiyaç halinde müttefikimiz Türkiye’ye yardıma hazır beklemektedir” dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek de dayanışma ve başsağlığı mesajı göndererek artan kayıpların büyük endişe kaynağı olduğunu belirtti.

Türk halkı ve makamlarının yanında olduklarını kaydeden Buzek, yaralılara acil şifalar diledi.

PAKİSTAN VE RUSYA’DA YARDIM TEKLİFİ

Van’da meydana gelen deprem dolayısıyla Pakistan, Ukrayna, Rusya, Kanada ve Güney Kore yardım teklifinde bulundu.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, deprem dolayısıyla Türkiye’ye çeşitli yardım teklifleri gelmeye devam ediyor.

Pakistan yaptığı açıklama ile bütün Pakistan halkının Türk kardeşlerinin yanında olduğunu belirterek, ellerinden gelen yardımı yapmaya hazır olduğunu ifade etti.

Türkiye’ye şu ana kadar içlerinde ABD, İsrail ve Yunanistan’ın da bulunduğu 19 kadar ülkeden yardım teklifi geldi.

WESTERWELLE: ALMANYA, TÜRKİYE’NİN YANINDADIR

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Van’daki deprem sebebiyle Almanya’nın Türkiye’ye yardıma hazır olduğunu söyledi.

Westerwelle, Berlin’de yaptığı açıklamada, Alman hükümetinin Türkiye’ye yardım teklifinde bulunduğunu belirterek, “Almanya, bu zor anlarda Türkiye’nin yanındadır” dedi.

Westerwelle, Türk hükümetinin ve Türk halkının acılarını, ölenlerin yakınlarının, yaralıların ve deprem sebebiyle evsiz kalan insanların üzüntülerini paylaştıklarını kaydetti.

Alman Yeşiller Partisi eşbaşkanları Claudia Roth ve Cem Özdemir de, ortak bir başsağlığı mesajı yayınlayarak, felakette hayatını kaybedenlerin yakınlarının, yaralıların ve evsiz kalan insanların acılarını paylaştıklarını bildirdi.

Kurbanların sayısının daha fazla artmaması için de Almanya’nın ve uluslar arası camianın hızlı ve fazla bürokrasi olmadan Türkiye’ye yardım etmesi gerektiğini belirten eşbaşkanlar, felakette maddi zarar gören insanlara da evlerinin yeniden imarı için hızlı bir şekilde yardım edilmesi gerektiğini kaydetti.
JAPONYA BÜYÜKELÇİSİ ARAKİ:

”Japonya hükümeti olarak gereken her türlü yardımda bulunmaya hazır olduğumuzu bütün Türk halkına duyurmak istiyorum”

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Kiyoshi Araki, Van’daki depremin ardından Japonya Hükümeti’nin gereken her türlü yardımda bulunmaya hazır olduğunu bildirdi.

Araki, yayımladığı mesajda, Van ve çevre illerde büyük hasara yol açan depremle ilgili gelişmeleri büyük bir üzüntü ve kaygıyla izlediklerini belirtti.

Türkiye gibi deprem kuşağında bulunan ve geçen Mart ayında meydana gelen büyük depremin acı tecrübesini yaşayan Japonya’nın Türk halkının acılarını içtenlikle paylaştığını kaydeden Araki, mesajında, ”Japonya Hükümeti olarak gereken her türlü yardımda bulunmaya hazır olduğumuzu bütün Türk halkına duyurmak istiyorum” ifadelerine yer verdi.

GİLMORE: YARDIMA HAZIRIZ

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Ticaret Bakanı Eamon Gilmore, Van’da meydana gelen depremle ilgili taziye mesajı yayımlayarak, kurtarma çalışmalarında yardıma hazır olduklarını bildirdi.

İrlanda Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Gilmore, Van’da bugün meydana gelen deprem dolayısıyla Türk hükümetine ve halkına derin üzüntülerini bildirdi.

Can kaybının en az düzeyde tutulabilmesi için acil ve etkili müdahalenin önemini vurgulayan Gilmore, Türkiye’nin bu tür krizleri karşılamaktaki büyük tecrübesine rağmen, bakanlık yetkililerine, İrlanda’nın kurtarma çabalarına nasıl katkıda bulunabileceğini değerlendirmeleri talimatını verdiğini bildirdi.

İrlanda hükümetinin “Irish Aid” programı çerçevesinde hizmet veren acil müdahale güçlerinin gerektiği takdirde bölgeye hemen sevk edilebilmeleri için hazır konumda tutulduğunu belirten Gilmore, bölgeye insani yardım malzemesi gönderebileceklerini de kaydetti.

BM: YARDIM GÖNDERMEYE HAZIRIZ

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM’nin Van’da meydana gelen deprem felaketinin ardından Türk yetkililerle temasta olduklarını belirterek ”Bizden yardım talep edilirse göndermeye hazırız” dedi.

BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban’ın Van’da meydana gelen depremde hayat kaybının olmasından ve yıkımdan dolayı ”derin üzüntü” duyduğu, Türk hükümeti ve Türk halkına başsağlığı dilediği belirtildi.

Açıklamada, ”Genel Sekreter, Türk yetkililerin deprem felaketinin ardından son derece hızlı bir şekilde harekete geçmesini takdir ediyor. BM Türkiye’de yetkililerle temasta ve talep edilirse yardım göndermeye hazır” denildi.

DİĞER TEKLİFLER

Van’daki deprem dolayısıyla aralarında İsrail ve Yunanistan’ın da bulunduğu çeşitli ülkelerden Türkiye’ye yardım teklifi gelmeye devam ediyor.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre ilk etapta Azerbaycan, İsrail, ABD, İngiltere, Almanya, Polonya, Macaristan, İsviçre ve Yunanistan yardım teklifinde bulunuldu.

Daha sonra ise Bulgaristan, Gürcistan, Çin, Japonya da diplomatik kanallarla yardım önerdi.

İran ve Kosova’nın dışişleri bakanları da Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu arayarak yardım teklifinde bulundu. Daha önce de Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitri Druças aynı nedenle Davutoğlu’nu aramıştı.

Bu arada Dışişleri Bakanlğı’nda bir de kriz masası kuruldu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ