Haber 16

Dosta-Düşman’a Türkiye karar verecek!

Aselsan’daki 3 mühendisin üzerinde çalıştığı milli IFF sistemi devreye girdi. Daha önce ABD’nin belirlediği…

Dosta-Düşman’a Türkiye karar verecek!
  • Gündem / Son Dakika
  • 13 Eylül 2011
  • Dosta-Düşman’a Türkiye karar verecek! için yorumlar kapalı
  • 205 KEZ OKUNDU

Aselsan’daki 3 mühendisin üzerinde çalıştığı milli IFF sistemi devreye girdi. Daha önce ABD’nin belirlediği ülkeler uçaklarımızda ‘dost ülke’ olarak görünürken, milli IFF sistemi ile ‘dostu-düşmanı’ artık biz seçeceğiz. İlk adım da atıldı. Artık İsrail F,16’larımızın ‘dost ülke’ listesinde yok.



Türk – İsrail ilişkileri hergeçen gün biraz daha gerilirken, Türkiye savunma alanında kritik bir teknolojiyi hayata geçirdi.


Star gazetesi İsrail’in savaş uçaklarını dost olarak tanımayacak yerli üretimi “İsrail F-16’ların menziline girdi” başlığıyla manşetten verdi. Cevheri Güven imzasıyla verilen haberde, benzer sistemin gemilere de uygulanacağı belirtiliyor.


DOSTA DA DÜŞMANA DA TÜRKİYE KARAR VERECEK


Üç mühendisin sır ölümü


Önceki sistem ABD kadar İsrail’i avantajlı duruma getiriyordu. Milli IFF’yle bu avantaj kırılmış oldu. Bu sistemin yazılımıyla ilgilenen 3 ASELSAN mühendisi geçen yıllarda şüpheli biçimde ölmüştü.

Dost düşman tanıma tanıtma sistemi olarak bilinen IFF (Identification Friend and Foe) sistemi ASELSAN tarafından tamamen yerli olarak üretilip kullanıma sunuldu. İki yılda tamamlanan ve Milli IFF olarak anılan cihazla Türkiye; Dost/Düşman ayrımını kendisi yapabilecek. Türkiye’ye ait unsurların tamamının birbirini tanımasını sağlayacak sistem dost atışı nedeniyle zaiyat verilmesi ihtimalini de ortadan kaldırıyor.


Sistemin tam işlemesi için uçaklara, gemilere ve denizaltılara monte edilmesi gerekiyor. Bütün testlerden başarıyla geçen sistem şuan F-16’lara monte edildi. Kısa sürede Türk Deniz unsurlarının tamamına monte edilmesi bekleniyor. Milli IFF, askeri alanda hava gözetleme ve seyrüsefer kontrolünde, hava savunma sistemlerinde, deniz ve sahil güvenlik kontrolünde ve hedef ile ilgili irtifa, kuyruk numarası, görev bilgilerinin toplanmasını sağlayacak.


ABD İSRAİL’E AÇIK KOD VERİYORDU


ABD, İsrail uçaklarına sözkonusu yazılımı açık kod olarak verdiği için, İsrail istediği değişikliği yapabiliyor ve Türkiye’nin elindeki yazılımı da görebiliyordu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ