Haber 16

Düzenlemelerin bankalara maliyeti 8 milyar lira!

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, düzenlemelerin bankalara getirdiği ek yüklerin 8 milyar 68 milyon lira olduğunu belirtti. Kredilere sınırlama gelmeyeceğini de söyleyen Babacan, tek limit uygulamasının zaman alacağını ifade etti.

Düzenlemelerin bankalara maliyeti 8 milyar lira!
  • Ekonomi / Son Dakika
  • 23 Aralık 2011
  • Düzenlemelerin bankalara maliyeti 8 milyar lira! için yorumlar kapalı
  • 271 KEZ OKUNDU


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın katılımıyla Türkiye Bankalar Birliği’nde düzenlenen toplantıda, Bankalar Birliği tarafından gerçekleştirilen sunumda, büyüme için yatırımların sürdürülmesi gerektiği ancak tasarrufların yetersiz olduğu kaydedildi.


Sunuma göre, 2011 yılında dünya ortalamasında tasarruf oranı yüzde 24,2, yatırım oranı yüzde 23,6 seviyesinde bulunurken, Türkiye’de bu oranlar sırasıyla yüzde 13,3 ve yüzde 22,5 düzeyinde yer alıyor.


Yatırımların finansmanında kredilerin önemi artış gösterirken, özel sektörün sabit sermaye yatırımları Kasım 2011’de GSYH’nın yüzde 17,6’sını oluşturdu.


Kredi kullanımında yurt içi bankaların ve TL’nin ağırlığının arttığı ifade edilen rapora göre, kurumsal kredilerin GSYH içindeki payına bakıldığında, 2002 yılında yurt içi bankaların yüzde 4’ü TL, yüzde 9’u yabancı para olmak üzere toplam yüzde 13 olan payı, Eylül 2011 itibariyle yüzde 21’i TL, yüzde 16’sı yabancı para olmak üzere yüzde 36’ya çıktı.


Kredilere sınırlama gelmeyecek


Babacan, önümüzdeki yıl için kredilerde herhangi bir sınırlama getirmeyeceklerini belirterek, “Şu anda ihtiyaç olduğunu da düşünmüyoruz. Çünkü 2012 yılının büyüme oranı zaten 2011 yılına göre daha düşük bir oran olacaktır ve kredi hacmindeki genişleme de zaten işin tabii akışı gereği yüzde 25’den daha düşük olacaktır. Bizim beklentimiz budur. 2012 yılı için biz bir yandan kontrolsüz bir kredi hacmi genişlemesi ve buna bağlı bir cari açık artışı istemiyoruz, yine 2012 yılında da Türkiye’nin bir resesyon durumuna düşmesini de istemiyoruz. Bu ikisi arasındaki dengeyi ustaca kurmak gerekiyor” dedi.


Tek limit uygulaması zaman alacak


Babacan, kredi kartlarında tek limit uygulaması konusunun şu anda BDDK tarafından çalışıldığını belirterek, “Ama uygulaması kuşkusuz zaman alacak bir konu. Teknik detayların iyi çalışılması lazım. Uygulamada sorunların olmaması lazım. Dolayısıyla şu anda gündemimizde. Ama bu hemen yarın, ertesi gün uygulanacak bir konu değil” dedi.


Babacan, Türkiye Bankalar Birliği Yönetimiyle bir araya geldiği basına kapalı toplantının ardından gazetecilere açıklama yaparak soruları yanıtladı.


Kredi kartında tek limit konusuna ilişkin bir soru üzerine Babacan, “Bu konu şu anda BDDK tarafından çalışılan bir konu. Ama uygulaması kuşkusuz zaman alacak bir konu. Teknik detayların iyi çalışılması lazım. Uygulamada sorunların olmaması lazım. Dolayısıyla şu anda gündemimizde. Ama bu hemen yarın, ertesi gün uygulanacak bir konu değil” diye konuştu.


Ali Babacan, kredi kartlarında tek limit uygulamasının hayata geçirileceği zamana ilişkin de şu anda bir takvimin olmadığını bildirdi.


Zorunlu karşılıklara faiz verilmemesi dahil bankacılık sektörüne yönelik düzenlemelerin 8 milyar liralık ek yük getirdiği, dolayısıyla zorunlu karşılıklarda bir indirimin söz konusu olup olmayacağı yönündeki bir soruyu Babacan, şöyle yanıtladı:


“Bunu biz doğrusu bir yük olarak değerlendirmiyoruz. Tam tersine işlerin iyi gittiği dönemde olası zor dönemler için yapılmış bir hazırlık olarak görüyoruz. Bunlar bir yedek akçedir. Zorunlu karşılıkların bir yere gittiği yoktur. Merkez Bankamızda gayet emniyetli bir şekilde durmaktadır. Zaten şartlar gerektiği zaman Merkez Bankamız zorunlu karşılık oranlarını düşürerek, BDDK genel karşılık oranını düşürerek bankalarımıza her türlü desteği verecektir. Ama gerektiği zaman… Şu anda böyle bir gereklilik yok. Şartlar onu gerektirirse bu da yapılabilir. Bunlar Türkiye’nin değerleridir. Hep söylüyoruz; ak akçe kara gün içindir. Buna böyle bakmak lazım.”


Kuşkusuz ek ilaveler alınacak


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Malum yasa tasarısı Fransız Parlamentosunda aşama aşama ilerledikçe o aşamaların seyrine göre bizim de daha sonraki aşamalarda alacağımız ilave tedbirler kuşkusuz olacak” dedi.


Babacan, Türkiye Bankalar Birliği Yönetimi ile bir araya geldiği toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, zorunlu karşılıklara ilişkin, kısa vadeli maliyet gibi görünenlerin uzun vadede Türkiye’nin topyekün kazancı olduğunu belirterek, şu andaki yük gibi görünenlerin ileride Türkiye’nin yükünü hafifletecek tedbirler olduğunu söyledi.


“Fransa’ya karşı ekonomik yaptırımlar söz konusu olacak mı?” sorusu üzerine Babacan, “Dün sayın başbakanımız ilk etapta karar verdiğimiz yaptırımları açıkladı. Ama bunun daha sonraki safhaları da var. Malum yasa tasarısı, Fransız Parlamentosunda aşama aşama ilerledikçe, o aşamaların seyrine göre bizim de daha sonraki aşamalarda alacağımız ilave tedbirler kuşkusuz olacak. Sayın Başbakanımızın dün açıklamış olduğu tedbirler sadece ilk aşamadır, daha sonraki aşamalar da var. Ama onun zamanlaması ve içeriği, bu yasa tasarısının Fransız Parlamentosundaki seyrine göredir” diye konuştu.



Bankacılık sektörünün İMKB-100 içindeki ağırlığı geriledi



Sunuma göre, bankaların özkaynak karlılığı yıllık düzeyde 2009 yılında yüzde 18,2, 2010 yılında yüzde 16,4 iken, Ekim 2011 itibariyle yüzde 13,8’e geriledi.


Bankaların özkaynakları ise 2009 yılında 71,7 milyar dolar, 2010 yılında 83,7 milyar dolar, Ekim 2011’de ise 78,6 milyar dolar oldu.


Bankacılık sektörünün İMKB-100 içindeki ağırlığının gerilediğine işaret edilen sunumda, Eylül 2010’dan sonra başlayan gerileme sonucunda bankaların toplam piyasa değerinin, İMKB-100’ün toplam piyasa değerine oranı yüzde 42’nin altına geriledi.




Toplam maliyet 8 milyar lira


Sunumda verilen bilgilere göre, düzenlemelerin bankalara getirdiği ek yükler toplam 8 milyar 68 milyon lira olarak gerçekleşti.


Bunun içinde zorunlu karşılık artışı 4 milyar lira, zorunlu karşılıklara faizin sıfır olması 1,2 milyar lira, ihtiyaç kredisi genel karşılık oranı 1,2 milyar lira yük getirdi.


Düzenlemelerin bankalara getirdiği tüm ek yükler şöyle:



DÜZENLEME DEĞİŞİKLİKLERİ GETİRDİĞİ EK YÜK


Zorunlu karşılık artışı 4.000.000.000


Zorunlu karşılıklara faizin sıfır olması 1.200.000.000


İhtiyaç kredisi genel karşılık oranı 1.200.000.000


Kredi kartları asgari ödeme oranı değişikliği 500.000.000


Şube harcı 500.000.000


Fon yönetim ücretlerinin düşürülmesi 400.000.000


Sermaye maliyeti 200.000.000


Tasarruf Mevduatı Sigorta 68.000.000


TOPLAM 8.068.000.000



 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ