Haber 16

Erken seçimde ‘referandum’ sürprizi

Erken yerel seçim teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda ‘referandum eşiği’nde kabul edildi. Cumhurbaşkanı’nın yasa değişikliğini onaylaması durumunda referanduma gidilecek. Bu sürpriz gelişme karşısında AK Parti grubu acil olarak toplandı

Erken seçimde ‘referandum’ sürprizi
  • Gündem / Son Dakika
  • 13 Ekim 2012
  • Erken seçimde ‘referandum’ sürprizi için yorumlar kapalı
  • 252 KEZ OKUNDU
TBMM Genel Kurulu’nda, yerel seçimlerin 27 Ekim 2013’e alınmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylaması yapıldı.
AK Parti ve MHP’nin hazırladığı değişiklik teklifi 74 ret oyuna karşı 360 ‘evet’ oyuyla kabul edildi.
Cumhurbaşkanı teklifi bir kez daha görüşülmek üzere Meclis’e geri göndermezse, referanduma gidilecek.
Anayasa değişikliği oylamasında 330 ile 367 arasında kabul oyu çıkması durumunda değişiklik paketi referanduma sunuluyor.
‘REFERANDUM, HAYIRLI OLSUN’
 
Konuyla ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, bir açıklama yaptı. Anayasaya göre önlerinde 2 süreç olduğunu söyleyen Elitaş, şunları kaydetti:
“Sayın Cumhurbaşkanı onaylarsa referanduma gidilecek. Onaylanmaması durumda ise yasa yeniden görüşülmek üzere Meclis’e gelecek. Değşiklik 360 oyla kabul edildi. Anayasaya uygun olmayan bir durum olmadığı kanaatindeyiz. Bu nedenle, kişisel görüşüm Cumhurbaşkanı’nın onaylayacağı yönünde.
Anayasa değişikliği kabul edilmiştir ve Cumhurbaşkanı’na gönderilmiştir. 367’yi geçtikten sonra Cumhurbaşkanı isterse de referanduma götürebilirdi. Şu anda doğrudan doğruya referanduma gidiyor, hayırlı olsun.”
Elitaş referandum ihtimaliyle ilgili yaptığı açıklamada ise “İki partinin desteklediğini halk da destekler” dedi.
ÇİÇEK: MECLİS İRADESİ BÖYLE TECELLİ ETTİ
 
TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise ”Şimdi Sayın Cumhurbaşkanının tasarrufuna bağlı. Ya iade edebilir veya referanduma gönderebilir. Ayrıca partilerin değerlendirme yapması gerekiyor. Meclis iradesi bu yönde tecelli etti” diye konuştu.
KUZU: YA REFERANDUM YA İADE
 
Bir açıklamada TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’dan geldi. Kuzu, ”Cumhurbaşkanı ya referanduma götürecek ya da iade edecek. Çabuk iade ederse yeniden görüşürüz” dedi.
BAHÇELİ: BİZDE FİRE YOK
 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise oylamada partilerinin fire vermediğini söyledi. Bahçeli, “Biz tavrımızı başından belirledik, bundan vazgeçmek söz konusu değil. Biz irademizin arkasında durduk. Meclis’in gündemine getirilecek yasalarla ilişkilendirilmesin. Kimse MHP üzerinde gölge kurmaya çalışmasın. İki parti arasında fitne yapmak doğru değildir. Siyasi ahlakla bağdaşmamıştır. Referandum konusunda da takdir Cumhurbaşkanı’nındır” diye konuştu.
AK PARTİ’DE ACİL TOPLANTI 
 
Beklenmedik bu gelişme üzerine AK Parti grubu acil toplantıya çağırıldı.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ