Haber 16

Erzurum kar bekliyor, peki yağmazsa?

Erzurum, dünyanın en prestijli organizasyonlarından Üniversiteler Spor Oyunları’na ev sahipliği yapacak. Fakat kar beyazlığı ile anılan kentte yağmayan karın endişesi var. 76 yıllık tecrübe Erdoğan’a çağrıda bulundu.

Erzurum kar bekliyor, peki yağmazsa?

Ersin Çelik / Erzurum


Dünyanın en prestijli organizasyonlarından birisi olan Dünya Üniversiteler Spor Oyunları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Erzurum’da yarışmalar öncesinde tüm hazırlıklar tamamlanma aşamasında. Çeşitli gazete ve televizyonlarda çalışan Erzurumlu medya mensupları kenti ve tesisleri gezerek çalışmalar hakkında bilgilendirildi.


Aralarında Haber 7 Editörü Ersin Çelik’in de bulunduğu Erzurumlu gazeteciler, Erzurum Winter Universiade 2011 Genel Danışmanı Kaan Kenan Özyurt’un organizasyonuyla memleketlerinde yapılacak dev organizasyon öncesinde kentin nabzını tutmuş oldu.


Erzurum Winter Universiade 2011 (Dünya Üniversiteler Spor Oyunları Erzurum 2011) için 27 Ocak – 06 Şubat 2011 tarihleri arasında dünyanın değişik ülkelerindeki üniversitelerinden yüzlerce sporcu Erzurum’a gelecek.


DEV YATIRIM ÇAĞDAŞ TESİSLER


Yaklaşık 3 yıl önce başlayan hazırlıkların artık son aşamasına gelinmiş durumda. Yaklaşık 600 milyon TL para harcanarak yapılan tesislerle birlikte Erzurum kış sporları merkezine haline gelmiş durumda. Atlama kuleleri, curling ve boz hokeyi salonları, Konaklı kayak ve antrenman tesisleri, Kandilli Biathlon tesisleri ile Cemal Gürsel Stadyumu kış oyunları için şehre kazandırılmış durumda.


87 YILIN REKORU KIRILACAK


Oyunlar için bugüne kadar müracaat eden ülke sayısı 57’yi aştı. Sporcu sayısı ise 3 bin civarında. Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu’nun (FISU) ilk olarak 1923 yılına Paris’te organize ettiği etkinlikler çerçevesinde, Erzurum katılan ülke ve sporcu sayısı bakımından rekor kırmış olacak. Erzurum’a gelecek olan sporcular, ülkelerin delegasyonları, yurtiçi ve dışından yüzlerce basın mensubu, hakem ve antrenörlerle birlikte bu rakamın 8 bini bulması bekleniyor. Bununla birlikte yurt dışı ve Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden gelecek izleyici sayısının ise 50 bini bulması bekleniyor.


SICAKLIK -3’E DÜŞERSE SUNİ, YOKSA TAŞIMALI SİSTEM


27 Ocak’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yapacağı açılışla başlayacak olan yarışmalar öncesinde Erzurum’da ise ‘kar’ tedirginliği yaşanıyor. Geçtiğimiz yıllarda şehir merkezi dahil tüm kenti etkisi altına alan kardan bu yıl eser yok. Bir hafta önce kısa süreli yağan karın ardından kentte güneşli bir havanın hakim olması, yetkilileri de harekete geçirmiş durumda. Meterolojinin verilerini saat saat takip eden organizasyon yetkileri, yarışlar esnasında yeterli miktarda kar yağmaması duruma karşı ise suni kar makineleri devreye girecek. Fakat sunu karın oluşturulması için de sıcaklığın en az -3 derecenin altında olması gerekiyor. Konu hakkında şehre gelen Erzurumlu gazetecilere bilgi veren yetkililer, yarışmaların yapılacağı 27 Ocak – 06 Şubat tarihleri arasında hava sıcaklığının -20’lere kadar düşmesinin beklendiklerini,  beklenen düzeyde kar yağmazsa bile suni kar sayesinde hiç bir sorun yaşamayacaklarını belirttiler. Kar yağmaması ve hava sıcaklığının -3’ün altına düşmemesi halinde alınacak son önlem ise taşımalı sistem uygulanacak. Yüksek kesimlerden alınacak karlar açık alanda yapılacak yarış pistlerine dökülecek. Bunun bir denemesi de yapılmış. Atlama kuleleri için yüksekler kamyonlarla kar taşındı ve atlama test sonuçları gerçekleştirildi.


76 YILLIK TECRÜBE:  KAR YAĞAR AMA ERDOĞAN YİNE DE DUAYA GELSİN


Şehrin gün görmüş yaşlıları ise endişelenecek bir durumun olmamasını belirtiyorlar. Erzurum’un ünlü Oltu taşından yapılan takı ve süs eşyalarının satıldığı tarihi Taş Han’da esnaflık yapan 76 yaşındaki Mehmet amca, geçmişte de ocak ayına kadar yoğun bir kar yağışı olmadığını, ama daha sonrasında yağan karın Nisan ve Mayıs aylarına kadar etkili olduğunu kaydederek, Başbakan Erdoğan’ı kar duası yapmaya çağırdı. Mehmet Amca şunları kaydetti: “Şehrimizin kalkınması ve tanıtılması için büyük bir fırsat olan oyunlar öncesinde kimsenin korkmasına gerek yok. Her şeyi Allah bilir tabii ki ama ben geçmiş gözlemlerime dayanarak söylüyorum Ocak ayının başından itibaren beklenen düzeyde kar yağacaktır. Yetkililerin suni kar yağdırma önlemi aldığını duydum. Tedbir almak önemli. Halk arasında yağmur duası gibi kar duasına çıkılması da konuşuluyor. Sayın Başbakanımız İstanbul’da belediye başkanıyken yağmur duasına çıkmış ve sonrasında bol bol yağmur yağmıştı İstanbul’a. Kendisinin Erzurum’u ve Erzurumluları çok sevdiğini de biliyoruz. Şehrimizin yüzünün akı için kar duasına da öncülük edebilir. O zaman suni kara da gerek kalmaz” dedi.


2010’UN SON GÜNÜ BAŞLIYOR


Meteroloji’den alınan verilere göre ise Erzurum, 2010 yılına kar yağışı ile veda edecek ve 2011’i de aynı şekilde kar yağışı ile karşılayacak. Kentte 31 Aralık Cuma günü hava sıcaklığının gündüz 0, gece – 8 derece, 1 Ocak Cumartesi günü ise gündüz -1, gece -9 derece sıcaklık olması bekleniyor.


Haber 7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ