Haber 16

Evren zaman aşımından yırtacak mı?

12 Eylül askeri darbesinin mimarları Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya için avukatlarının hazırladığı …

Evren zaman aşımından yırtacak mı?
  • Gündem / Son Dakika
  • 21 Haziran 2011
  • Evren zaman aşımından yırtacak mı? için yorumlar kapalı
  • 219 KEZ OKUNDU

12 Eylül askeri darbesinin mimarları Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya için avukatlarının hazırladığı yazılı savunmanın temelini zaman aşımı oluşturuyor. Ancak hukukçular, “İnsanlık suçu sayılan darbe zaman aşımı kapsamında” dedi.


12 Eylül Darbesi’nin mimarları olarak kabul edilen dönemin Milli Birlik Komitesi (MBK) Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile yine dönemin MBK Üyesi ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya için avukatlarının bugün yazılı savunma vereceği öğrenildi. 12 Eylül askeri darbesine yönelik soruşturmada, Evren ve Şahinkaya’nın müdafiliğini yapan Ömer Nihat Özgün tarafından soruşturmayı yürüten Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen’e verilecek yazılı savunmada, ‘zaman aşımı’ üzerinde duracak. Avukat Özgün’ün, Evren ve Şahinkaya’nın yargılanamayacağı tezine dayanak olarak değişen 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) ceza zaman aşımı süresini göstereceği belirtildi. Anayasanın geçici 15. maddesinin, darbenin üzerinden 30 yıl geçtikten sonra kaldırıldığı ve söz konusu maddenin bir nevi ‘af’ niteliğinde olduğunu iddia edecek olan Avukat Özgün, daha önceki açıklamalarında da “Bir devletin önce affettiğini, daha sonra yeni bir yasayla aftan vazgeçtim deme şeklinde bir hukuk mantığı olamaz. Bu soruşturma sonunda Sayın Kenan Evren’in yargılanmayacağı konusundaki kişisel düşüncemi sizinle paylaşmak istiyorum. Ama süreç nasıl gelişir bilemem” diyerek savunmasının esası üzerinde ipuçları vermişti.


KAYASU SÜRECİ DURDURDU


Yaş ve sağlık sorunlarını gerekçesiyle evinde ifadesi alınan Evren, kendini TSK İç Hizmet Kanunu 35. madde ile savunarak, “Pişman değilim. Şimdi olsa yine yapardım” dedi. Evren ve Şahinkaya’nın avukatı Ömer Nihat Özgün’ün bu açıklamalarına karşın hukuk çevreleri, darbenin insanlık suçu olduğu ve zaman aşımına uğramasının söz konusu olmadığı konusunda hem fikir. Ayrıca Sacit Kayasu’nun Adana Savcısı iken Evren’in yargılanması için hazırladığı iddianamede zamanaşımı tezini çürüttüğü ifade ediliyor. Adana Savcısı iken 2000 yılında 12 Eylül 1980 askeri darbesini yapanlar hakkında iddianame hazırladığı için meslekten ihraç edilen Savcı Sacit Kayasu, Evren ve Şahinkaya’nın zaman aşımından istifade edemeyeceğini vurguladı. Geçici 15. maddenin Evren ve Şahinkaya’nın yargılanmasına engel olduğunu söyleyen Kayasu, şunları kaydetti: “Geçici 15. madde oradayken engel vardı ve zaman aşımı işlemiyordu. Engel kalktı artık zaman aşımı işlemeye başladı. Zaman aşımı daha yeni işlemeye başladı.” Evrensel hukuk normlarına göre zamanaşımının “İnsanlık suçlarında” işlemediğinin altını çizen Kayasu, “Darbe suçlarında zaman aşımı işlemez” dedi.


TÜRK’TEN YARGILANAMAZ TEZİ


Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk ise Evren ve Şahinkaya’nın yargılanamayacağı görüşünü savunuyor. Türk, “Ceza hukukunda bir takım temel ilkeler vardır. Bir konuda iki farklı hüküm varsa bunlardan fail lehine olan uygulanır. Dolayısıyla lehte düzenleme geçici 15. maddedir. Bunun dikkate alınması gerekir. Ayrıca 1982 Anayasası yürürlüğe girdiği dönemde en yüksek zaman aşımı süresi 20 yıldı. Şimdi ise 30 yıl. Bu nedenle zamanaşımı bakımından da yargılama mümkün değil” ifadelerini kullandı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ