Haber 16

Fatura YSK’ya kesildi

AK Partili kurmaylar, Türkiye’nin üç gündür yaşadığı tüm sıkıntının faturasını YSK’ya kesti. Sanayi…

  • Politika / Son Dakika
  • 22 Nisan 2011
  • Fatura YSK’ya kesildi için yorumlar kapalı
  • 344 KEZ OKUNDU

AK Partili kurmaylar, Türkiye’nin üç gündür yaşadığı tüm sıkıntının faturasını YSK’ya kesti. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, bu noktaya gelinmeden olası risklerin hesaplanması gerektiğini söylerken, sorumluluğun YSK’ya ait olduğunu söyledi.  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise yüksek yargı organlarının bu tür kararlarda daha dikkatli olmaya davet etti. İşte YSK kararı sonrası AK Partili kurmayların değerlendirmeleri;


Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 80. İzmir Enternasyonel Fuarı nedeniyle Hilton Oteli’nde verdiği resepsiyon öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Bir gazetecinin, YSK’nın, bağımsız milletvekili adaylarının itirazlarını kabul etmesine ilişkin kararını hatırlatarak, bu süreci nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, Bakan Ergün, haberi ilk duyduğunda yurt dışında olduğunu, bunun ilk bakışta anlamsız bir yönü olduğunu söyledi.


Bu noktaya gelene kadar yaşanmış olanların son derece üzücü olduğunu ifade eden Ergün, şöyle devam etti:


”Aslında önceden bunlar planlanmış olsaydı, belki böyle bir karara da gerek kalmayacaktı. Bir konuda böyle bir karar verilmiş olsa bile bu tür tepkilerin önceden ortaya konulmuş olması çok da doğru olmadı. Yani her olaya bu tür tepki verilmesi de doğru değil. Bunların konuşularak halledilmesi de mümkün. Nitekim öyle halledilmiş oldu. Tepkiler gösterildi de karar değiştirildi gibi bir algılama oluşması da doğru değil. Eksiklikler tamamlandı ve o eksiklikler tamamlanınca kişilerin adaylıkları yeniden söz konusu olabildi. Bunlar demek ki önceden de yapılabilir konulardı. YSK veya devlet organlarından herhangi birisi bu tür kararları verirken, bunun ne tür komplikasyonlar doğurabileceğini, toplumda ne tür algılamalara ve tepkilere yol açabileceğine hesap etmeleri gerekiyor. Bunu biraz acı bir tecrübeyle de olsa bu kararla birlikte görmüş olduk. Ama nihayetinde karar düzelmiş oldu, düzelmiş olması işin sevindirici tarafı.”


”YSK’YA KİMSE TALİMAT VEYA TELKİNDE BULUNMUŞ DEĞİL”


YSK’nın bir yüksek yargı organı olduğunu, söz konusu kararın da yargının vermiş bir karar olduğunu dile getiren Ergün, bunların karar vermesine kimsenin etki ettiğini düşünmenin doğru olmadığını belirtti.


YSK’nın nihayetinde kendi ellerindeki bilgiler ve anlayışlar çerçevesinde karar verdiğine işaret eden Ergün, ”Dolayısıyla yüksek yargı organlarına birisinin ‘böyle karar verin, böyle karar vermeyin’ diye bir talimat veya bir telkinde bulunmuş değil” dedi.


ÇELİK: YÜKSEK YARGI DAHA DİKKATLİ OLMALI



AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, huzurun bozulmasının, şiddetin, terörün, kaba kuvvetin sokaklara ve hayata hakim kılınmasının, izah edilebilecek bir tarafının olmadığını belirterek, ”Çocuklarımızın ellerinin kalem tutması gerekiyor, taş değil” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve AK Parti Gaziantep milletvekili adayı Hüseyin Çelik, seçim gezisi sırasında gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, YSK’nın aldığı kararın ardından çıkan olayları değerlendirerek, şöyle konuştu:


”YSK’nın bugüne kadar verdiği bir çok kararı biz de enine boyuna eleştirdik. Yargı kararları elbette vatandaş tarafından eleştirilebilir. Bu konuda haksızlığa uğradığını söyleyerek eleştirebilir. Biz de nitekim geçmişten beri YSK’nın isabetli olmayan kararlarını eleştirdik. YSK, bizatihi Başbakanımızı 2002 yılında seçime sokmadı. Bunu hep birlikte hatırlıyoruz. Son kararla ilgili olarak Anayasa’nın 76. maddesi açıktır. Eğer birisiyle ilgili olarak 76. maddede belirtilen hususlar varsa ve bu kesinse orada yapılabilecek bir şey yok. ‘Efendim birinin evrakı eksik, yok’, ‘şunun evrakı gelmedi, bize ulaşmadı’ şeklinde sebeplere bağlı olarak bir karar verilmişse bu konuda gerekli özen gösterilmemişse, bu bir yüksek yargı organının misyonuyla görev anlayışı ile bağdaşacak bir şey değildir ama böyle bir olay ortaya çıktı diye ortalığın adeta savaş alanına dönüştürülmesi, şehirdeki vatandaşlarımızın huzurunun bozulması, şiddetin, terörün, kaba kuvvetin adeta sokaklara ve hayata hakim kılınmasının izah edilebilecek bir tarafı yok.”
 
BAKAN BAĞIŞ: YSK’NIN VETO KARARINI ANLAMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYORUM



Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, YSK’nın bazı bağımsız adayların adaylıklarını veto etmesi kararını hangi verilere dayanarak aldığını anlamakta zorlandığını söyledi.


Bağış, YSK’nın bazı bağımsız siyasetçilerin adaylığını kabul etmemesine ilişkin soru üzerine demokratik rejimlerde bağımsız kurumların bağımsızlığına saygı göstermek gerektiğini kaydetti.


Kararla ilgili net bir tablo olmadığını ve hala bir esnemenin söz konusu olduğunu ifade eden Bağış, “Bir görelim bakalım YSK hangi verilere dayanarak bu kararı aldı, ben de anlamakta zorlanıyorum. Şu anda milletvekili olan bir şahsın dokunulmazlığı devam ederken, milletvekili olmadan önceki bir dosyasıyla ilgili arada nasıl bir gelişme oldu onu bilemiyorum” dedi.


CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun meclisi toplama önerisinin hatırlatılması üzerine bağış, “CHP önerilerinde samimi ise, demokrasiye bağlılığını göstermek istiyorsa, böyle yangından mal kaçırır gibi ‘meclisi acil toplayalım’ kararı yerine, seçimden sonra ortaya bu kararlılıklarını koysunlar” diye konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ