Haber 16

Gıda Mühendisleri Uyarıyor!

Sıcakların artmasıyla sokakta satılan sütlerdeki riskler ortaya çıkıyor

Gıda Mühendisleri Uyarıyor!
  • Sağlık / Son Dakika
  • 23 Mayıs 2016
  • Gıda Mühendisleri Uyarıyor! için yorumlar kapalı
  • 387 KEZ OKUNDU

Özellikle sıcakların başlamasıyla birlikte sokakta satılan açık sütleri tüketmeyin. Bu konuda bir denetimin olmadığını belirten Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Şehmus Alparslan, bu aylarda pastörize süt tüketilmesi gerektiğini söyledi.

21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla açıklama yapan Şube Başkanı Şehmus Alparslan, “Süt, içerdiği besin öğeleriyle insanlar için mükemmel bir gıda maddesidir. Yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan temel besin maddelerinin neredeyse tamamı sütte tek başına bulunur” dedi. Süt üzerine yapılan tartışmalar, yanlış bilgilendirmeler ve bilgi kirliliklerinin çok önemli olduğunu aktaran Alparslan, “Pastörize sütlerin katkı maddesi içerdiği, yüksek ısıl işlem gördüğü gibi iddialarla ‘sokak sütü’ tüketimi bazı kimselerce maalesef önerilebilmekte, taşıdığı bütün risklere rağmen sokak sütü piyasada önemli bir hacme sahip olabilmektedir” diye konuştu.

BESİN ÖGELERİ KAYBOLUYOR

Sokak sütünün, çok büyük oranda denetim ve kayıt dışı olan bir ürün olduğunu aktaran Şehmus Alparslan, şunları kaydetti:

“Bu nedenle içeriğindeki yararlı bileşenlerin daha fazla kar hırsı sonucu alınması, süte su katılarak değersizleştirilmesi ya da bozulmuş veya bozulmaya yüz tutmuş sütlerin içeriğine kesilmeyi önleyici çeşitli katkılar katılarak tüketiciye sunulması her zaman yüksek olasılık olarak görülmelidir. Ayrıca sokak sütü satın alındıktan sonra kontrolsüz bir şekilde ev şartlarında yüksek ısıyla uzun süre kaynatılmakta, bu da işlenmiş sütlerin maruz kaldığından çok daha şiddetli ve besin öğelerinin kaybına neden olan bir durumu karşımıza çıkarmaktadır.

SOKAK SÜTÜNDEN UZAK DURMAK GEREK

Sağlıklı çiğ süt tüketimi, sağım alanından başlamak üzere taşıma, işleme, gerektiğinde depolama ve tüketim anına kadar geçen aşamaların uygun sıcaklık ve koşullarda uygulanmasının sağlanması ile mümkün olacaktır. Ki bu durum maalesef henüz ülkemizde uygulanabilir bir durum değildir. Koşulların uygun hale getirilmediği ve bu koşulların etkin olarak kontrole tabi tutulmadığı sürece sokak sütü tüketimi bir risk olmaya devam edecektir.

Bu nedenle sokak sütünden uzak durmamız ve pastörize süte yönelmemizde yarar var. Bir taraftan denetlenen, katkı maddesi içermeyen, güvenilir ve doğal haline en yakın süt olan pastörize süt ile bunun yanı sıra kutu süt üretiminin ve tüketiminin yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesini öneriyoruz. Süt ve süt ürünleri ile ilgili resmi kontrollerin ilgili kurumlarca etkin bir şekilde yerine getirilmesinin bir zorunluluk olduğunu vurguluyoruz.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ