Haber 16

Gül’e resmi törenle karşılama

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, Gül’ü kabulünde konuştu. “Türkiye’nin başarısını, kalkınmasını ve zaferini kendimizinki gibi görüyoruz” diyen Ahmedinejad, Gül için yaptığı ‘evlerinde kardeşleri arasında’ yorumu dikkat çekiciydi.

Gül’e resmi törenle karşılama
  • Dünya / Son Dakika
  • 14 Şubat 2011
  • Gül’e resmi törenle karşılama için yorumlar kapalı
  • 292 KEZ OKUNDU

CUMHURBAŞKANI GÜL: BÖLGEMİZDE ÖZELLİKLE ORTADOĞU’DA, İSLAM DÜNYASINDA ÇÖK ÖNEMLİ, KÖKLÜ DEĞİŞİMLERE ŞAHİT OLUYORUZ


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ortadoğu’da ve İslam dünyasında çok önemli, köklü değişimler yaşandığını belirterek, ”Bütün bu gördüğümüz olup bitenlerden arzumuz şu ki her ülkenin güçlü, halklarının onurlu ve daha mutlu bir şekilde çıkması ve bu süreçlerin kısa sürmesi” dedi.


Gül ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.


Bir gazetecinin, ”Ortadoğu’da yaşanan gelişmeleri nasıl değerlendirdiği?” sorusu üzerine Gül, önce ziyaretine ilişkin bilgi vererek, ardından soruyu yanıtladı.


İran’da kendisine ve Türk heyetine gösterilen misafirperverliğe teşekkür ederek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Gül, İran’a Cumhurbaşkanı olarak ikinci kez geldiğini, ilk gelişinin çok taraflı bir ziyaret olduğunu, ikili resmi ziyaret için ilk kez İran’da bulunduğunu anlattı.


Türkiye ve İran’ın tarihe dayalı köklü bir komşuluk ilişkisine sahip olduğunu, 1639 yılından bu yana iki ülkenin aynı sınıra sahip olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, ”Bu kadar kadim sınırları olan ve bu kadar istikrarlı ilişkisi olan iki ülke dünyada zor gösterilir. Ortak kültürümüz, tarihimiz vardır. Bunun en iyi göstergesi, en iyi işaretini de geçenlerde İstanbul Kültür Başkenti programları çerçevesinde Topkapı Sarayı’nda bir sergi açıldı ‘On Bin Yıllık İran Medeniyeti, İki Bin Yıllık Ortak Tarih’ adı altında. Çok ortak yanlarımız var. Dolayısıyla ilişkileri daha da geliştirmeye önem veriyoruz” diye konuştu.


İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerde hem ikili hem de bölgesel konuları ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede İran’ın nükleer dosyasıyla ilgili konuları da ele aldıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:


”Bölgemizde özellikle Ortadoğu’da, İslam dünyasında çok önemli, köklü değişimlere şahit oluyoruz. Bunları da değerlendirdik. Benim görüşüm şudur ki bütün bu olup bitenlerin aslında hiçbir şekilde sürpriz olmaması gerekir. Bugünkü iletişim çağında, bugün herkesin birbirinden haberi olduğu bir dönemde halkların talepleri, istekleri çok gerçekçidir. Ben 2003 yılında Tahran’da, burada bir İslam Konferansı toplantısında konuşma yapmıştım ve şu değerlendirmede bulunmuştum, hiçbir ayrım yapmadan bütün ülkeler, hep beraber, hepimiz evlerimizin içini düzene koymamız gerekir.


Halkların arzularını dikkate almak gerekir, bu doğrultuda da gerek siyasi gerek ekonomik köklü reformlar yapmak gerekir. Dolayısıyla bazen yönetimlerin, liderlerin yapamadığını halk zorluyor. Aslında bölgede gördüğümüz şeyler budur. Liderlerin önderlik yapamadığına, halk önderlik yapıyor. Bütün bu gördüğümüz olup bitenlerden arzumuz şu ki her ülkenin güçlü, halklarının onurlu ve daha mutlu bir şekilde çıkması ve bu süreçlerin kısa sürmesi.”


AHMEDİNEJAD: TÜRKİYE’NİN BAŞARISINI, KALKINMASINI VE ZAFERİNİ KENDİMİZİNKİ GİBİ GÖRÜYORUZ


Gül ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.


Ortak basın toplantısında Türkiye-İran ilişkilerini ”derin, kalıcı ve kardeşçe” olarak niteleyen Ahmedinejad, iki ülke ilişkilerinin son yıllarda birçok alanda kayda değer gelişme gösterdiğini belirtti.


Dış ticaret hacminin geçtiğimiz yıl 10 milyar doları aştığını hatırlatan Ahmedinejad, ”Türkiye ve İran arasındaki ticaret hacmini en kısa sürede 30 milyar dolara çıkarmaya kararlıyız. Bunun için gerekli potansiyel ve irade de var” dedi.


Enerji ve elektrik başta olmak üzere diğer alanlarda yatırımlar yapıldığını, işbirliğine gidildiğini kaydeden Ahmedinejad, kültür ve turizmde de ilişkilerin her geçen gün daha da arttığını söyledi.


Ahmedinejad, Türkiye ile bölgesel konularda ortak işbirliği alanları olduğunu belirterek şunları kaydetti: ”Bölgenin güvenliği, barışı ve kalkınmasına yönelik ortak görüş ve işbirliğimiz söz konusu. Türkiye ve İran arasındaki işbirliği bölgeyi iktisadi, siyasi ve kültürel alanda bir güce dönüştürecek.”


Türkiye ve İran’ın uluslararası alanda da işbirliği yaptığını anlatan Ahmedinejad, ”Biz, Türkiye’nin uluslararası alandaki tüm haklarını destekliyoruz. Türkiye’nin başarısını, kalkınmasını ve zaferini kendimizinki gibi görüyoruz. Türkiye’nin de İran’ın haklarını uluslararası arenada desteklediğinden eminiz” diye konuştu.


Mahmud Ahmedinejad, İran’ın nükleer enerji elde etme hakkıyla ilgili olumlu yaklaşımlarından dolayı Cumhurbaşkanı Gül ve Türkiye’ye özel teşekkürlerini sunduğunu belirtti.


Türkiye’nin ‘5 artı 1’ ülkeleriyle yapılan müzakerelere İstanbul’da ev sahipliği yaptığını hatırlatan Ahmedinejad, bu müzakerelerin tüm taraflar için başarılı olduğunu, müzakerenin İstanbul’da yapılmış olmasının bile başlı başına bir başarı olduğunu söyledi.


Uluslararası alanda önemli siyasi konuların İstanbul’da ele alınıp, çözüm yolları araştırılmasından memnuniyet duyduklarını ifade eden Ahmedinejad, ”Bu tür toplantılara, müzakerelere ev sahipliği, Türkiye gibi büyük, bağımsız ve medeni bir ülkenin uluslararası arenada ve dengede önemli bir yere sahip olduğunu gösteriyor” diye konuştu.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile iki ülke ilişkilerini geliştirmeye yönelik kapsamlı ve önemli bir görüşme yaptıklarını anlatan Ahmedinejad, heyetler arasındaki görüşmelerde de işbirliği alanlarının ayrıntılı olarak ele alındığını ifade etti.


Ahmedinejad, ekonomik ve diğer alanlarda ikili ilişkilerin önündeki engelleri kaldırmaya kararlı olduklarını da belirtti.


”Cumhurbaşkanı Gül ve heyeti, kendi evlerinde kardeşleri arasında bulunuyor” diyen Ahmedinejad, Gül ve beraberindeki heyeti İran’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.


Ahmedinejad, ziyaretin ikili ilişkilerin daha da gelişmesine vesile olması ve iki ülke halkının bu ziyaretin sonuçlarından memnun kalması dileklerinde bulundu.


 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ