Haber 16

Haberal’a bu kıyağı kim yaptı?

CHP milletvekili adayıErgenekonsanığı Prof. Mehmet Haberal’ın Başkent Üniversitesi’ni kurmak için kullandığı…

Haberal’a bu kıyağı kim yaptı?
  • Politika / Son Dakika
  • 20 Nisan 2011
  • Haberal’a bu kıyağı kim yaptı? için yorumlar kapalı
  • 297 KEZ OKUNDU

CHP milletvekili adayıErgenekonsanığı Prof. Mehmet Haberal’ın Başkent Üniversitesi’ni kurmak için kullandığı kredide devletin zarara uğratıldığı ortaya çıktı. Haberal’ın 1996’da Halk Bankası’ndan kullandığı 25 milyon dolarlıkkrediiçin Hazine garantör oldu. Devlet kuruluşlarına bile yüzde 55’le kredi veren banka, Haberal’a yüzde 30 faizle kredi sağladı.


Üniversite borcunu ödeyemeyince, dış kaynaklı kredinin ana parasını Hazine ödedi. 2002’de üniversitenin talebiyle borç yeniden yapılandırıldı. Dönemin Hazine Müsteşarı,CHPGenel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ile Devlet Bakanı Kemal Derviş’in imzaladığı yeniden yapılandırmada, 5 yıllık gecikme faizi hesaba katılmadı. Fatura Hazine’ye kesildi.


Hazine’yi zarara uğrattığı ileri sürülen Öztrak, 2007’de CHP’den milletvekili seçilirken, krediye devlet garantisi sağlayan dönemin Hazine Müsteşarı Ayfer Yılmaz ise 2002’den bu yana Başkent Üniversitesi’nde çalışıyor. Faiz kıyağı yapan Halk Bankası Genel Müdürü Ufuk Söylemez ise Başkent TV’de program yapıyor. Başbakanlık ise kredi kıyağını incelemeye aldı.


CHP milletvekili adayı Ergenekon tutuklusu Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın Başkent Üniversitesi’ni kurarken Hazine garantörlüğünde kullandığı kredilerde devletin zarara uğratıldığı anlaşıldı. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu’nun (BDDK) usulsüzlük tespit ettiği Avurupa Konseyi Sosyal Kalkınma Fonu’ndan (AKSKF) kullanılan toplam 100 milyon dolarlık kredinin 25 milyon dolarlık diliminde dönemin Hazine görevlileri ile Halk Bankası Genel Müdürü’nün Haberal’a kıyak geçtiği belirlendi. Ergenekon tutuklusu Haberal’ın adaylığı için ısrar eden isimlerden CHP Genel Başkan Yardımcısı, dönemin Hazine Müsteşarı Faik Öztrak’ın, 2002’de sözkonusu kredi borcunu yeniden yapılandırırken devletin zararını hesaba katmadığı tespit edildi.


‘USULSÜZ KREDİ’DEN KIYAK DA ÇIKTI


Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların talebiyle Haberal’ın kurduğuBaşkent ÜniversitesiVakfı’nın hesaplarını inceleyen BDDK, AKSKF’den 1995’ten beri Hazine garantörlüğünde kullanılan yaklaşık 100 milyon dolarlık kredilerin usulsüz şekilde 12 şirketin kasasına aktardığını tespit etmişti. Bu kredilerden 25 milyon diliminde ise Hazine ve krediye aracılık eden devlet kuruluşu Halk Bankası zarara uğratıldı. Kredinin alınması, geri ödenmesi ve yeniden yapılandırılması aşamalarında kadar her adımda Haberal’a kıyak geçildiği belirlendi.


HABERAL’A YÜZDE 30 DEVLETE YÜZDE 55


AKSKF’yi yöneten Avrupa Birliği, 25 milyon dolarlık krediyi vermek için Türkiye Cumhuriyeti Hazine Müsteşarlığı’nın borca kefil olmasını istedi. Borca kefil olan Hazine Müsteşarlığı ise krediyi kullandırma görevini Halk Bankası’na verdi.


Dönemin Hazine Müsteşarı Ayfer Yılmaz 2 Mayıs 1995’de kredinin kullanılmasına ‘uygundur’ imzası attı. Devlet kuruluşlarına bile o dönem yüzde 55 faizle borç veren Halk Bankası, Haberal’a yüzde 30 faiz oranıyla kredi sağladı. Aradaki yüzde 25’lik faiz oranı ise devletten çıktı.


BORÇ ÖDENMEDİ BANKA SESİNİ ÇIKARMADI


Haberal’a kredi verirken faiz kıyağı yapan dönemin Halk Bankası yönetimi, yıllarca ödenmeyen borç için de hiçbir işlem yapmadı. Mehmet Haberal, 1996 ve 1997’de kredinin anaparası bir yana faizini bile ödemeyince devreye garantör olarak Hazine Müsteşarlığı girdi ve borucu erteledi. Buna rağmen altı ayda bir ödenmesi gereken faiz ve anaparayı ödemeyen Haberal, 1998’den 2001 yılına kadar da kredi taksitlerini yatırmadı. Haberal’ın aynı şekilde kullandığı 36 milyon dolarlık başka bir kredinin taksitlerini 1998’den 2002’ye kadar ödemediği kayıtlara girdi. Birçok firmanın ödenmeyen kredileri için icra takibi başlatan banka, 5 yıl boyunca kredisinin faizlerini bile ödemeyen Başkent Üniversitesi Mehmet Haberal’a karşı yasal haklarını kullanmadı.


ÖZTRAK BORCU 9 YILA YAYDI


Haberal’a devleti zarara uğratma pahasına sağlanan kolaylık, 2002’de krizin ardından Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı olan Kemal Derviş’in Hazine Müsteşarlığı’na atadığı Faik Öztrak’ın devreye girmesiyle devam etti. Hazine garantisi ile kullandırılan ve 5 yılda geri ödenmeyen kredilerin maliyeti devlete yüklenince, 2002’de borç yeniden yapılandırıldı. Başkent Üniversitesi ile Hazine Müsteşarlığı arasında imzalanan protokol ile borcun ödenmesi 15 Mart 2002-15 Şubat 2011 tarihleri arasında 9 yıla yayıldı. Aylık 120 bin dolar taksitlere bölünen borcun daha önceki 10 yıllık faizinin faturası Hazine’ye kesildi.


36 MİLYON DOLAR DA DAHİL EDİLDİ


Öztrak, Haberal’ın sadece 25 milyon dolarlık borcunun ödenmesinde kolaylık sağlamadı. Taksit ve faizleri ödenmeyen 36 milyon dolarlık krediyi de faizsiz ve cezasız bir şekilde protokole dahil etti. 2002’de Haberal’a sağlanan kıyak protokülün altında Dönemin Devlet Bakanı Kemal Derviş ve dönemin Hazine Müsteşarı, CHP Genel Başkanı Faik Öztrak’ın imzası bulunuyor. Öztrak, Ergenekon tutuklusu Haberal’ın CHP’den milletvekili adayı yapılmasında en çok ısrar eden isim olarak kamuoyuna yansımıştı. Hazine’yi zarara uğrattığı ileri sürülen iki isim şimdi CHP çatısı altında birlikte siyaset yapıyor. Dönemin bürokratları ise şu anda Haberal’ın sahibi kurumlarda görev alıyor.


Savcılık el attı müfettişler inceliyor


Ergenekon tutuklusu Prof. Mehmet Haberal’a kredi kıyağı ile Hazine ve Halk Bankası’nın zarara uğratılması üzerine savcılığın soruşturma başlattığı öğrenildi. Savcılığın talimatıyla Başbakanlık Teftiş Kurulu Müfettişleri, ‘kamu kaynaklarının usulsüz aktarımı ve Hazine zararının tesipiti için’ incelemelere başladı.


Hazine müsteşarı yanında çalışıyor


Hazine Müsteşarlığı ve Halk Bankası’nı 25 milyon dolarlık krediye aracı yapan isimlerin ise Ergenekon tutuklusu Haberal’la çalışması dikkat çekti. 1995’te Hazine Müsteşarı olarak krediye ‘uygundur’ imzası atan Ayfer Yılmaz, 2002 yılından bu yana Başkent Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Genel Sekreterliği görevini yürütüyor.


ÖZEL BANKADA DA İMDADINA YETİŞTİ


Hazine’yi zarara uğratacak şekilde avantajlarla Başkent Üniversitesi’nin krediyi geri ödememesine ses çıkarmayan Ayfer Yılmaz’ın 2005’te de Haberal’ın imdadına yetiştiği ortaya çıktı. 2002’e borçlarını yeniden yapılandıran, ancak ödemeleri yapmayan Haberal özel bir bankadan kredi kullanarak borcu kapattı. Bu bankanın yönetim kurulunda da eski Hazine Müsteşarı Ayfer Yılmaz’ın yeraldığı öğrenildi.


BANKA MÜDÜRÜ BAŞKENT TV’DE


Başkent Üniversitesi’ne piyasanın çok altında düşük faizle kredi verilmesini onaylayan dönemin Halk Bankası Genel Müdürü H. Ufuk Söylemez de Ayfer Yılmaz gibi tercihlerde bulunması dikkat çekti. Ufuk Söylemez, Haberal’ın siyasi çalışmalarında yanında yer aldığı gibi, Başkent TV’de de ücret karşılığı program yapıyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ