Haber 16

Heron bulacak Asker vuracak!

Genelkurmay’a kadar uzayan 8 aşamalı ‘vur izni’ bürokrasisi kalktı. Heron’un tespit ettiği teröristler için 2 saatte çıkan ‘vur’ emri Org. Özel’in talimatıyla 15 dakikaya indi.

Heron bulacak Asker vuracak!
  • Gündem / Son Dakika
  • 10 Kasım 2011
  • Heron bulacak Asker vuracak! için yorumlar kapalı
  • 256 KEZ OKUNDU

Kıymet Sezer’in haberi


GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Necdet Özel, terörle mücadele konusunda bir ilke daha imza atarak astlarına büyük bir yetki devri gerçekleştirdi. Heron’ların tespit ettiği teröristler için “vur” emrinin Genelkurmay Başkanı katına kadar iletildiği 8 kademeli sistem, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in emriyle kaldırıldı. Heron tespitinin gerçekleştiği an vur emrini verecek merkez artık Diyarbakır oldu. Daha önce en az 2 saatte çıkan ‘vur’ emri, yeni sistemde 15 dakikada çıkıyor.


Özel, emri Kavaklı öncesi verdi


Çok sayıda şehidin verildiği Aktütün ve Gediktepe baskınlarında, İnsansız Hava Araçları’nın (İHA) teröristleri görüntülediği ancak “vur emrinin” zamanında gelmediği görüntüleriyle ortaya çıkmıştı. Görüntülerin internette yayınlanması sonrasında başka baskınlarla ilgili de benzer görüntüler yayınlandı. İHA’ların teröristleri tespitinden sonra yaklaşık 2 saat süren vur emri süreci yoğun eleştirilere neden oldu. Bu hantal yapının değiştirilmmesi konusundaki öneriler eski Genelkurmay Başkanları Orgeneral Yaşar Büyükanıt ve Orgeneral İlker Başbuğ döneminde dikkate alınıp ortadan kaldırılmadı ve sistem aynen devam ettirildi. Orgeneral Necdet Özel’in Kavaklı Operasyonu öncesinde verdiği ve Kazan Vadisi Operasyonu’nda da uygulanan emirle, bu hantal yapı ortadan kaldırıldı.


8 aşamalı sistem uygulanıyordu


Heronların tespit ettiği teröristleri Hava Kuvvetleri uçaklarının vurması için emirin iki saatte çıktığı bazen de Genelkurmay Başkanı’na ulaşılamadığı durumda emrin verilemediği sistem şu şekilde işliyordu:


Havada dolaşan İHA, yerde bir hedef görüyor. İzleme merkezi hedefin terörist olduğuna karar veriyor.


İzleme merkezi terörist unsuru 2. Ordu (Malatya) Karargahı’na bildiriyor.


2. Ordu, 2. Hava Kuvveti’nden (Diyarbakır) uçak isteğinde bulunuyor.


2. Hava Kuvveti, Hava Kuvvetleri Karargahı’na durumu bildiriyor.


Hava Kuvvetleri Karargah görevlisi, acil kaydıyla aldığı bilgiyi Hava Kuvvetleri Komutanı’na arz ediyor.


Hava Kuvvetleri Komutanı uçağın kalkmasını uygun görürse Genelkurmay Başkanlığı’na bildiriyor.


Genelkurmay Başkanlığı’nın onay vermesinin ardından uçak kalkıyor.


Ortalama 2 saat süren bu işlem sonucunda F-16 savaş uçakları belirtilen koordinatta terörist kalmışsa vuruyor.


Bu yöntemle geçtiğimiz yıl Dağlıca kırsalında 21.30’da belirlenen terörist gruba yönelik hava akını ancak saat 23:00’te gerçekleştirilebilmişti.


Vurma süresi 15 dakikaya düştü


Sekiz aşamalı bu sistem Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in emriyle değiştirildi. Yeni sistem ise şu şekilde işliyor:


Heron’un tespit ettiği hedefin terörist grup olduğuna karar veriliyor.


2. Ordu ve 2. Hava Kuvvet Komutanlığı ortaklaşa karar verip vur emri veriyorlar.


Ortaklaşa kararlandırmada, İHA’nın belirlediği gruba, topçu atışıyla mı, helikopterle mi, F-16’yla mı müdahale edileceği Kara ve Hava güçlerinin ürettiği ortak akılla kararlaştırılıyor. Yeni modelin Kazan Vadisi operasyonunda başarılı biçimde uygulandığı ve terör örgütüne büyük kayıp verdirildiği belirtiliyor. Yeni uygulamanın bölgede terörle mücadeleyi fiilen yöneten alt kadrolara büyük güven verdiği ifade ediliyor.


Yerli projelerle sistem daha güçlenecek


Başbakan Erdoğan’ın Kazan Vadisi operasyonu sonrasında mağaralara yönelik yeni nesil yerli mühimmat ve hava gücüne yaptığı vurgunun arkasında F-16 sistemlerinde yapılan yerli teknoloji bulunuyor. Türkiye’nin özellikle F-16 mühimmat ve yazılımlarında önemli gelişmeler gerçekleştirdiği belirtiliyor. Mevcut İsrail yapımı Heron’ların bu teknolojinin gerisinde kaldığı, Yerli ANKA projesinin hızlandırılması durumunda etkinliğin üç kat artacağı ifade ediliyor. ANKA’nın silahlı hale gelebilme opsiyonu ile operasyon için pahalı olan F-16 bağımlılığı da ortadan kaldırılabilecek.


Gediz’li öğrenciler mini Heron yaptı


GEDİZ Üniversitesi’nin biri Alman 3 öğrencisi, insansız hava aracı yaptı. Sivil ve askeri amaçlı kullanılabilen 4 motorlu uçaklar, 2 bin metre yüksekten görüntü aktarabiliyor. Makine mühendisliği öğrencileri Alman Dennis Riessbeck, Said Fatih Karataş ve mekatronik eğitimi gören Aytekin Güçlü, Türkiye’yle İsrail arasında krize neden olan Heron’un küçük boyutlularını hazırladı. Dennis, 4 motorlu uçağını Türk bayrağı takarak uçurdu, arkadaşları da ona eşlik etti. Gediz’in Heronları, 2 bin metre yükselebiliyor, olumsuz hava şartlarında bile uçabiliyor, gökyüzünde uzun süre hareketsiz durabiliyor, aldığı görüntüleri kumanda merkezine anında iletiyor, lazer sistemi takılınca havadan mayın da arayabiliyor.


STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ