Haber 16

HSYK Zekeriya Öz’ün yetkilerini aldı

Ergenekon soruşturmasının özel yetkili savcısı Zekeriye Öz’ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne…

HSYK Zekeriya Öz’ün yetkilerini aldı
  • Politika / Son Dakika
  • 30 Mart 2011
  • HSYK Zekeriya Öz’ün yetkilerini aldı için yorumlar kapalı
  • 309 KEZ OKUNDU

Ergenekon soruşturmasının özel yetkili savcısı Zekeriye Öz’ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atanması siyasetin gündemine bomba gibi düştü. Görev değişikliğine ilk tepki AK Parti’den geldi. AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, olayı “Yanlış bir karardır” sözleriyle eleştirirken, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek,”Kişiye göre yargılama yapılıyorsa bu yargı adına felakettir” dedi.


AK Parti’nin yetki değişikliğine tepki göstermesine muhalefet kanadından ilk tepki CHP’li Şahin Mengü’den geldi. Mengü,”Bu savcılar 20 yıl aynı yerde mi görev yapacak?” dedi.



YANLIŞ KARAR



AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün elinden yetkilerinin alınmasına ilişkin kararı değerlendirirken, “Yanlış bir karardır. Anayasa’nın HSYK’ya yetki vermiş olması bu yetkinin soruşturma ve yargılamayı olumsuz etkileme hakkını vermez” dedi.


Bozdağ, kararı “yanlış” olarak yorumladı. Bozdağ şöyle dedi:


“Eğer HSYK görev süresi dolmamışsa, mazereti veya kendi talebi yoksa, herhangi bir disiplin soruşturması yoksa, görev süresi dolmamışsa, talep olmaksızın görevini değiştirmeleri yanlış olmuştur. Bu karar devam eden soruşturma ve kovuşturmaları olumsuz uzatacaktır. Çünkü, yeni getirilen ve yetkilendirilen cumhuriyet savcılarının dosya hakimiyeti zaman alacaktır. Bu da yargılama soruşturma ve yargılama süreçlerini olumsuz etkileyecektir.”


Bundan sonra ortaya çıkacak kararlar ne olursa olsun, HSYK’nın verdiği kararın gölgesinde kalacağı görüşünü savunan Bozdağ, “Anayasa’nın HSYK’ya yetki vermiş olması bu yetkinin soruşturma ve yargılama olumsuz etkileme hakkı vermez” dedi.


YARGI ADINA FELAKET


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, HSYK kararnamesiyle gerçekleşen görev değişikliklerine ilişkin, “Türkiye’de kişiye göre yargılama yapılıyorsa bu yargı adına zaten felakettir. Neticede yargılama hukuka göre yapılır. Gelen her kişi de hukuku uygular, uygulamak mecburiyetindedir” dedi.


Çiçek, katıldığı Ankara Ticaret Odası Genişletilmiş Olağan Meclis Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Bir gazetecinin Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ün İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliğine atanmasıyla özel yetkilerinin alınmasının “Ergenekon soruşturmasının” seyrini nasıl etkileyeceği yönündeki sorusu üzerine Çiçek, kendisinin konuyla ilgili verdiği cevabın bilindiğini söyledi.


“Yargısal bir işlemle ilgili idareden birine, bakanlardan birine, siyasetçiye sorarsanız ‘yargı siyasallaşıyor’ diye bir daha şikayet etme hakkınız olmaz” diyen Çiçek, herkesin kendi işini yapması gerektiğini ifade etti. Çiçek, şunları söyledi:


“Hükümet kendi işine bakar, yargı kendi işine bakar, yargının yaptığı işle sorulması gereken bir soru varsa, yorumlanması gereken bir konu varsa onu yine yargıya sorun. Onun işin bize, bizim işimizi oraya sorduğunuz takdirde Türkiye’de her iş karışıyor. Ondan sonrada bir daha işin içinden çıkamıyoruz.


Neticede orada görev yapmış olan bir kısım yargı mensupları bir görev değişikliği yapılmış. Kişiye göre Türkiye’de yargılama yapılıyorsa bu yargı adına zaten felakettir. Neticede yargılama hukuka göre yapılır. Gelen her kişi de hukuku uygular, uygulamak mecburiyetindedir. Eğer hukuku uygulanırken hata yapıyorsa bunu düzeltmenin yolu da kanun yollarıdır. Neticede Yargıtay’a kadar gider orası da düzeltir.”


CHP’DEN 20 YIL TEPKİSİ



AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın Savcı Öz’ün özel yetkilerinin kaldırılmasına gösterdiği tepkiye yanıt CHP Anayasa Komisyonu Üyesi Şahin Mengü’den geldi.


CNN Türk’e konuşan CHP’li Şehin Mengü, “Bir hakimin bir savcının ataması kendi yargı çevresinin dışına yapılıyorsa izne tabidir. Yoksa İstanbul’da bir yerden bir yere atama yapılıyorsa bu izne tabi değildir. İkincisi bu davalar 20 yıl sürecek gibi gözüküyor. Bu savcılar 20 yıl aynı yerde mi görev yapacak?” dedi.


Savcı Zekeriya Öz’ün görev yerinin değiştirilmesini HSYK’nın yapılan şikayetlerden rahatsız olmasına bağlayan Mengü, “Bekir Bozdağ, bizlerin dosyayı bilmediğimizi söylüyor. Kendisi biliyor mu? Bu davanın hukuka uygun olduğunu söylemek mümkün mü?” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ