Haber 16

İlker Başbuğ’a tarihe geçecek cevap

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Oruç Reis Fırkateyninde ve Trabzon’da bulunmayı özellikle vurgulayarak yaptığı konuşmanın satır aralarındaki mesaj neydi?

İlker Başbuğ’a tarihe geçecek cevap
  • Gündem / Son Dakika
  • 20 Aralık 2009
  • İlker Başbuğ’a tarihe geçecek cevap için yorumlar kapalı
  • 338 KEZ OKUNDU

Neden TGC Oruç Reis ve Trabzon?

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’un Oruç Reis Fırkateyninde ve Trabzon’da bulunmayı özellikle vurgulayarak yaptığı konuşma kendi içinde çelişkiler taşımaktadır.

Asimetrik Psikolojik Savaşta davranış dili ile olay dilini okumak ve kullanmak çok önemli ve anlamlıdır.

Görünen anlam olarak güçlü TCG Oruç Reis fırkateyni ve milliyetçi refleksi hızlı ve güçlü Trabzon’la ‘Güçlü Ordu Güçlü Millet’ mesajı verildi.

Empatisiz bir konuşma olduğu için birleştirici olamamıştır. Hatta ayrımcılık ve şovenizmi çağrıştırmaktadır.

Diğer örtülü anlamlar ve göze çarpan çelişkiler olarak şunları sıralayabiliriz.

1-Birinci anlamlı bilgi Deniz Kuvvetlerinin Batı Çalışma Grubu gibi siyasete müdahale eylem uygulaması icracılarının odağı olmasıdır. Bugüne uzanan halen yargılaması süren cuntacı uzantıların çoğunlukla Denizci olmasına dikkat çekme söz konusudur.

İkinci anlamlı bilgi basın açıklaması için Trabzon gibi milliyetçi duyarlılığın yüksek olduğu bir yer ve DzKK gemisinin seçilmesidir.

Bu tercihlerden “Biz geçmiş yaptıklarımıza sahip çıkıyoruz” biçiminde darbeci damarın moral kazanması amacı dikkati çekiyor.

Diğer taraftan da Türk kimliği dışında kimliği kabul etmiyoruz mesajında ısrar devam ediyor. Sanki insanlara haydi daha ne duruyorsunuz tepki verin ikincil anlamı vardı.

Genelkurmay Başkanının bölge vurgusu yaparak ayrımcılık yapması çok tehlikeli olmuştur. Adıyaman veya Malatya’da Kürt kökenli insanların birlikte yaşayarak model oluşturmalarını hiç görmeden Türk ırkçılığını kaşıması hiç çağdaş değildi.

Yargıya baskı vardı

2- “Adli makamların ihbar mektuplarına ve gizli tanıkların verdikleri ifadelere karşı daha duyarlı ve daha dikkatli hareket etmeleri gerektiğine işaret ederek, bu gibi durumlarda Türk Silahlı Kuvvetleri ile bilgi teatisi ve iş birliğinde bulunulmasını, aksi durumlarda kurumlar arası çatışmalara neden olunabileceğini” söyleyerek yargı üzerinde baskı oluşturulmuştur.

Genelkurmay arşivlerini açmamaktadır ve sivil savcıları karargaha sokmamaktadır. Sadece emir komutası altındaki savcılara güvendiğini eylemleri ile yansıtan Genelkurmay Başkanı üstüne üstlük ‘çatışma’ gibi bir kelime kullanmıştır.

Yargı ve TSK çatışabilir diyerek ‘gözdağı verme’ pozisyonu gerçekte ‘doğru yol ve doğru yer’ değildir.

GNK Başkanı suç işlemiştir. Askeri gücün yargıya kamuoyu önünde mesaj vermesi suçtur. Trabzon’da savcıların harekete geçmesi gerekir.

3- Diğer taraftan Sayın Başbuğ’un Reşadiye’de 7 Mehmetçiğimizin şehadeti ile ilgili görev ihmali konusuna hiç değinmemesi ilginçtir. O bölge teröre duyarlı bölge ve zırhlı taşıyıcıları mevcut olan Jandarma bölgesidir, askerlerimizi korumasız olarak gönderen amirler hakkında neden soruşturma açılmamıştır?

Bunun cevabını bekliyoruz. Ayrıca sivil savcılar konuyu olası kasıt açısından incelemelidir. Ancak kamuoyunun vicdanı böyle rahatlar. Bu şüpheden kurtulmanın başka yolu yoktur.

4- TSK’nın içindeki ‘Darbeci vicdansız’ların temizlenmesi gerekir. Bu konuda nasıl bir işlem başlatıldığı konusunda açıklama yapmadan haklı eleştirilere psikolojik harekat demek algı çarpıklığıdır.

TSK’ya değil TSK içinde yanlış yapanlara eleştiri yapılmazsa hatalar nasıl anlaşılacaktır? İçinde öneri olan eleştirileri “Kendilerine karşı savaş yürüten” olarak tanımlayan general hata içerisindedir. Dostunu ve düşmanını karıştırmış demektir.

Yahut bu yazı ve sözleri Asimetrik Psikolojik Harekat olarak değerlendirenler karşı asimetrik savaş yapıyor demektir.
Konuya ‘yandan cevap vermek’ Genelkurmay Başkanının duruşu olmamalıydı.

Sayın Genelkurmay Başkanım,


5- Eğer arşivlerinizi darbeyi araştıran savcılara açmış olsaydınız bu tepkinizde haklıydınız.

Eğer darbe andıçları ile ilgili açık ve net duruş gösterseydiniz haklıydınız.

Eğer bazı darbeci subaylara sahip çıkmasaydınız haklıydınız.

Eğer roketatara boru, adli tıpça onaylanmış metne kağıt parçası demeye devam etmeseydiniz haklıydınız.

Eğer Koç müzesindeki 400 kiloluk dinamitlere görev ihmali diyerek örtbas etmeseydiniz haklıydınız.

Eğer Bingöl’de 33 erin şehit edilmesi olayı ‘Görev ihmali bile yok’ diyerek örtbas edilmeseydi haklıydınız.

Eğer Reşadiye’de 7 şehit askerimizle ilgili görev ihmali olanları TSK’dan uzaklaştırsaydınız haklıydınız.

Eğer Dağlıca’da yaşanan olayda görev ihmali olan subaya ödül vermeseydiniz haklıydınız.

Görev ihmalinde ölen sizin çocuğunuz olsa o subaylara ihtar cezası ile yetinir miydiniz? Mehmetçiğin kanı bu kadar ucuz olmamalıydı.

Sayın Başbuğ şimdi bu sorulara cevap vermek yerine ‘Yandan cevap’lar vererek tehdit kokan, denizcilere sahip çıkan konuşmalar yaparak ordumuza olan sevgi ve güveni artıramazsınız.

Bu millet artık baskı, korku ve tehditle yönetilemez bunu halen anlamayan Genelkurmay Başkanı tarihi bir yanılgı içindedir.

Türk toplumunun açıklık ve netlik istemesine karşılık vermek asimetrik psikolojik savaşa verilecek en iyi cevap olmaz mı?

6- Genelkurmay Başkanı toplumun ortak değerlerinden bahsediyor. Ama toplumun yarıdan fazlası kıyafeti nedeniyle kışlaya giremiyor.

Hangi ortak değerden söz ettiğini açıklamasını bekliyoruz. Bu millet yaldızlı konuşma değil gerçekleri öğrenmek istiyor.

NEVZAT TARHAN – HABER 7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ