Haber 16

İsrail’den Başbakan’a büyük teşekkür

Gilat Şalit’in serbest bırakılması Türkiye ve İsrail arasındaki gergin havayı az da olsa yumuşattı. İsrail…

İsrail’den Başbakan’a büyük teşekkür
  • Dünya / Son Dakika
  • 13 Ekim 2011
  • İsrail’den Başbakan’a büyük teşekkür için yorumlar kapalı
  • 306 KEZ OKUNDU

Gilat Şalit’in serbest bırakılması Türkiye ve İsrail arasındaki gergin havayı az da olsa yumuşattı. İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılması için Türkiye’nin gösterdiği çabaları ve özellikle Başbakan Erdoğan’ı övdü.


İsrail hükümetinin Şalit görüşmelerindeki temsilcisi David Meidan’ı kabulünde konuşan Peres, Erdoğan’ın izlediği tutumun kendisi için hoş sürpriz olduğunu açıkladı.


HER ŞEYİ BİR YANA BIRAKTILAR


Peres iki ülke arasındaki diplomatik krize rağmen Türkiye’nin Şalit’e yaklaşımını “Her şeyi bir yana bıraktılar ve insani boyutu siyasi boyuttan önde tuttular” sözleriyle ifade etti ve “Bana bunun (Türk) istihbarat servislerine birlikte çalışma talimatı veren Erdoğan’ın emriyle yapıldığı söylendi” dedi.


Şalit’in serbest bırakılması konusunda Başbakan Erdoğan, son olarak temmuzda devreye girmişti. Tutsak askerin babası Noam Şalit, İsrailli Türk işadamı Eliko Dönmez aracılığıyla Erdoğan’a mektup göndererek Hamas’ı ikna etmesini talep etmişti.


MISIR İSTİHBARATI DA ROL ALDI


Haaretz gazetesinin haberine göre, Hamas adına Mahmud Zahar’ın katıldığı görüşmelerde, Mısır heyetinde istihbarat yetkilisi Murad Muvafi ve müzakereleri yürüten yardımcısı Muhammed İbrahim’in liderlik ettiği istihbaratçılar yer aldı. Alman arabulucuların da bulunduğu görüşmelere İsrail adına, hükümetten Ofer Dekel ve Hagai Hadas dışında İsrail istihbaratı Mossad’ın üst düzey isimlerinden David Meidan katıldı.


450 FİLİSTİNLİ TUTUKLU SERBEST BIRAKILACAK
Takas kapsamında ilk aşamada, Şalit’in Mısır’a teslim edilmesiyle birlikte, 280’i müebbet hapis cezasına mahkûm olan 450 Filistinli tutuklu serbest bırakılacak. Tutukluların kalan bölümünün salıverilmesi ise gelecek iki ay içinde Şalit’in Mısır’dan İsrail’e dönmesinin ardından yapılacak. Tutuklu takasının ilk aşamasının altı gün içinde gerçekleşmesi bekleniyor.


Anlaşma çerçevesinde 55’i Hamas mensubu 110 tutuklu, Batı Şeria ve Doğu Kudüs’teki evlerine geri dönecek; çoğunluğu Hamas üyelerinden 131 Gazzeli tutuklu da yine Gazze’ye geri gönderilecek; Batı Şerialı 203 tutuklu Gazze’ye sürgün edilirken, Batı Şerialı 40 kişilik bir diğer grup ise aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çeşitli ülkelere gönderilecek; İsrailli Arap 6 tutuklu ise evlerine dönebilecek. Serbest bırakılacak 27 kadın arasında yer alan Ahlam Tamimi ile Amna Muna ülke dışına sürgün edilecek. Batı Şeria’ya ve Doğu Kudüs’e gidebilecek Filistinli tutukluların yaklaşık yarısı sınırlamalara tabi tutulacak; bunlardan bazılarının yaşadıkları yerden bile çıkmaması öngörülüyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ