Haber 16

İsrail’e tepkiler çığ gibi!

İsrail’in Filistin’e yardım götüren gemilere operasyon düzenlediği iddia edilirken, operasyon büyük tepki çekti.

İsrail’e tepkiler çığ gibi!
  • Dünya / Son Dakika
  • 31 Mayıs 2010
  • İsrail’e tepkiler çığ gibi! için yorumlar kapalı
  • 339 KEZ OKUNDU


İsrail’in Filistin’e yardım götüren gemiler içinde sadece Mavi Marmara isimli Türk gemisine operasyon düzenlediği iddia edilirken, operasyon büyük tepki çekti.


İşte ilk tepkiler:


SİNAN OĞAN – TÜRKSAM BAŞKANI
İSRAİL İNTİHAR ETTİ


Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi (TÜRKSAM) Başkanı Sinan Oğan, İsrail’in yardım gemilerine yaptığı saldırıyı TÜRKSAM olarak en kötü senaryo, ama olması en muhtemel senaryo olarak gördüklerini belirterek, “Maalesef en kötü senaryo gerçekleşti” diye konuştu.


İsrail’in her zaman intihar komandolarından çektiğini ifade ettiğini anımsatan Oğan, “Bana göre İsrail intihar komandosu gibi hareket etmiştir ve uluslararası alanda intihar etmiştir” dedi.


İsrail’in medya ve lobi gücü olduğunu kaydeden Oğan, İsrail’in bunları kullanmak için Türkiye’de provokasyonlara girişebileceğini belirtti ve “Vatandaşlarımızın son derece dikkatli olması lazım. Tepkilerimizi diplomatik anlamda, sivil toplum kuruluşları çerçevesinde gerçekleştirmemiz lazım. Asla bunu fiziki bir alana dökmemiz lazım ” diye konuştu.


Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olarak muhtemelen konuyu BM’ye getireceğini söyleyen Oğan, “Türkiye-İsrail ilişkileri tarihindeki en büyük sınavla karşı karşıyadır” diye konuştu.


HABERTÜRK TV GENEL YAYIN YÖNETMENİ YİĞİT BULUT:
AMERİKA’DA İSRAİLSİZ BİR MODELİ DÜŞÜNENLER VAR

Yiğit Bulut, İsrail’in yardım konvoylarına yaptığı müdahaleyi şöyle değerlendirdi;


“Geldiğimiz nokta kontrolsüz bir nokta değil. Bu bilinçli bir politikanın sonucudur. Türkiye bu sabah itibariyle binlerce yıllık bir çatışmanın tarafı haline gelmiştir. Türkiye bu çatısmadan hep uzak durmuştu.

2001’den sonra dünyadaki krizin ortaya çıkmasından sonra ortadoğu da yeni bir yapının ortaya çıkmaya başladığını görüyoruz. Amerika’da katıldığım toplantılarda da gördüğüm şey; artık Amerika’da, Ortadoğu’da İsrail’siz bir modeli düşünenler vardı. Erdoğan’ın İsrail’le giriştiği restleşmeler de dahil buna. “


MİLLİYET GAZETESİ YAZARI SAMİ KOHEN:
BU BİR SAVAŞ NEDENİ OLMAZ


“İsrail’in daha da yalnızlaşmasına, baskı altında kalmasına yol açacaktır. Türkiye-İsrail ilişkileri daha da gerilecektir. Çok ciddi bir gelişme. Bundan sonra ne olacağını tahmin etmek çok zor. Önümüzdeki saatlerde İsrail bu gemileri, insanları ne yapacak? Orada tavrını gözden geçirecek mi, böyle mi devam edecek bilmiyoruz. Eğer bir şekilde aynı tavrını sürdürürse çok ciddi bir olayla karşı karşıya kalacağız. Tepki sadece söylemle kalmayabilir. Bu bir savaş nedeni olmaz, o noktaya geleceğini tahmin etmiyorum. Başbakan seyahatte şu an. Değerlendirmektedirler bu durumu. Ama savaştan önce başka yapılabilecek şeyler vardır. Böyle bir durum zaten çok daha vahim olur. Daha çok erken. Türkiye tepkisini gösterecektir”


MURAT MERCAN – TBMM DIŞ İLİŞKİLER KOMİSYONU BAŞKANI
BU İNSANLARIN CEBİNDE ÇAKI BİLE YOK


Son derece üzüntülüyüz. Beklemediğimiz, görmediğimiz bir olay. Dünya siyasi tarihine geçecek bir olay. Gemideki insanlar terörist değil. Tamamen sivil insiyatifle beyaz bayrak çekmiş vaziyette İsrail’in müdahalesi var. İsrail yardımların gitmesini 9 aydır engelliyor. Müdahale bekliyorduk ama müdahalenin boyutlarını bu kadar beklemiyorduk. Bu insanların ceplerinde çakı bile yok.


Gayriresmi açıklamaya göre İsrail ‘’Biz gemiye ateş edin demedik. Oradaki insanlar bize taş ve sopalarla saldırdılar. O yüzden böyle bir sonuç çıktı’’ demiş. Buna hayret ediyorum. Siz silahlı müdahaleyi böylesine açıklayamazsınız.


Dışişleri’nin açıklamasını Türkiye’ye yaraşır ve sert bir açıklama olmasını istiyorum. İsrail bu tavrını sürdürür ve yardımları engellerse Türkiye-İsrail ilişkilerinin eski haline gelmesi çok da olası görünmüyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ