Haber 16

İsrail’le ilişkiler koptu işte yaptırımlar!

BM’nin basına sızan Mavi Marmara raporunda Türkiye’nin taleplerinin karşılanmaması üzerine İsrail’le olan diplomatik ilişkilerini askıya aldı. Davutoğlu 5 maddelik yaptırım kararını açıkladı..

İsrail’le ilişkiler koptu işte yaptırımlar!
  • Gündem / Son Dakika
  • 02 Eylül 2011
  • İsrail’le ilişkiler koptu işte yaptırımlar! için yorumlar kapalı
  • 269 KEZ OKUNDU

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM’nin Mavi Marmara Raporu’nu değerlendirirken, İsrail’in bir bedel ödeme zamanının geldiğini söyledi. Yaşanınlardan İsrail’in sorumlu olduğunu dile getiren Davutoğlu, Türkiye’nin İsrail’e yönelik askeri önlemler başta olmak üzere birçok yaptırım uygulamaya başlayacağını ifade etti. “Türk-İsrail diplomatik ilişkiler ikinci katip düzenine indirilecek. Çarşamba günü büyükelçi ülkesine geri dönecek. İsrail ile yapılan askeri anlaşmalar askıya alındı.” dedi.


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, insani yardım malzemesi taşıyan Mavi Marmara’da İsrail’in 8’i Türk, bir ABD vatandaş olmak üzere 9 sivil vatandaşı öldürdüğünü ve birçok kişiyi de yaraladığını söyledi. İsrail’e götürülen sivillerin her türlü kötü muameleye maruz kaldığını vurgulayan Davutoğlu, İsrail’in bu saldırısını uluslararası sularda gerçekleştirdiğinin altını çizdi. Savaşın insan tarihinin acı bir gerçeği olduğunu dile getiren Davutoğlu, savaşın meşru olduğu hallerde dahi sivillerin öldürülmesinin suç sayıldığını hatırlattı. İsrail’in ise barışçıl eyleme katılanları katlettiğini vurgulayan Davutoğlu, üstelik bunu uluslararası sularda gerçekleştirdiğini ifade etti. İsrail’in suçunun basit bir suç olmadığını dile getiren Davutoğlu, “Yaşam hakkı çiğnenmiştir. Yardım konvoya saldırmanın insanlık suçudur, hiçkimse bunu örtemez. Ülkeler kanun üstünde değildir. Yargıdan muhsum değildir. Herkes hukuk açısından hesap vermek zorunda. Vicdanlarda mahkum olmuştur.” dedi.


İnsanlığın Akdeniz sularında boğulduğunu belirttiğini ifade eden Davutoğlu, İsrail’in raporun açıklanmasının uzatma taleplerinin ise zamana yayma çabası olduğunu kaydetti. Birleşmiş Milletler Raporu’nun sızmasının bu dönemde manidar olduğuna dikkat çeken Davutoğlu, konuyu BM ile görüştüğünü onlarında üzgün olduğunu ifade ettiğini aktardı. Çok net ve ilkeli davrandıklarını anlatan Davutoğlu, İsrail’in tanınan fırsatları heba ettiğini belirterek İsrail’in bir bedel ödeme zamanı geldiğini vurguladı.


Davutoğlu, atılacak adımları şöyle özetledi: “Türk-İsrail diplomatik ilişkiler ikinci katip düzenine indirilecek. Çarşamba günü büyükelçi ülkesine geri dönecek. İsrail ile yapılan askeri anlaşmalar askıya alındı. Seyrü sefer için gerekli görüldüğünde her türlü önlemi alacak. Türkiye Gazze’ye uygulanan ablukayı tanımıyor. Konunun uluslararası adalet divanında incelemesi sağlanacak, girişmelere başlanacak. Saldırıdaki Türk ve yabancı mağdurlara haklarını araması için her türlü destek verilecek.”


Davutoğlu, gelinen noktanın sorumlusunun İsrail olduğunu vurguladı.


BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ