Haber 16

İşte 2011 yılı Asgari Ücreti

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı başladı. Hükümet ile işçi temsilcilerinin karşılıklı görüşmelerinde ilk rakamlar telaffuz edildi. Hükümetin teklifini TİSK kabul etti TÜRK-İŞ görüşmelerden çekildi. 2011 Askeri ücret ne kadar?

İşte 2011 yılı Asgari Ücreti
  • Ekonomi / Son Dakika
  • 28 Aralık 2010
  • İşte 2011 yılı Asgari Ücreti için yorumlar kapalı
  • 298 KEZ OKUNDU

2011’de geçerli olacak asgari ücret bugün açıklanacak. Gözler dördüncü kez toplanan Asgari Ücreti Tespit Komisyonu’na çevrildi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndaki toplantıya, Çalışma Genel Müdürü Ali Kemal Sayın, TİSK, Türk-İş ve Çalışma Bakanlığından heyetler katılıyor.


Hükümet toplantıda asgari ücrete gelecek yılın ilk 6 ayında yüzde 4.7, ikinci 6 ayında yüzde 4.1 zam önerildi. İşçi kesimi kabul etmedi; toplantı devam ediyor.


İşveren “Rekabet gücümüz zedelenmesin ve maliyet artmasın” derken, Türk-İş ise TÜİK’in 900 lira olarak belirlediği asgari geçim rakamının esas alınmasını istiyor.


Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt 760.50, net 599.12 lira olarak uygulanıyor.


16 yaşından küçükler için brüt 648, net 518.58 lira olan asgari ücret, kapıcılar için ise brüt 760.50, net 646.42 lira düzeyinde bulunuyor.


Asgari ücretten 16 yaşından büyük işçiler için 161.38, 16 yaşından küçük işçiler için 129.42, kapıcılar için 114.08 lira kesinti yapılıyor.


Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 16 yaşından büyük işçiler için 924.01, 16 yaşından küçük işçiler için 828.39, kapıcılar için 924.01 lirayı buluyor.


SON DAKİKA  KABUL EDİLEN RAKAMLAR


Hükümet ile TİSK YÜZDE 4.7 +YÜZDE 5.1’de anlaştı. Türk iş görüşmelerden çekildi.


Asgari ücret, 1 Ocak 2011’den itibaren 16 yaşından büyükler için net 629.96 lira olarak belirlendi.


Asgari ücret yılın ilk altı ayı için yüzde 4.7, ikinci altı ayı için yüzde 5.1 artırıldı.


Asgari Ücret Tespit Komisyonu, gelecek yıl asgari ücrete yapılacak artışları belirledi. Buna göre, asgari ücret yılın altı ayında yüzde 4.7, ikinci altı ayında ise yüzde 5.1 artırılacak.


Asgari ücrette 2011 yılındaki ortalama artış, yüzde 10.1’i bulacak.


Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri İsa Gök, ”belirlenen asgari ücret düzeyinin yetersiz olduğunu ve ülkenin bugünkü koşullarında ‘insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi’ sağlamaktan yine uzak kaldığını” belirtti.


Gök, yeni asgari ücretin açıklanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında yaptığı açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçi kesimi temsilcileri olarak asgari ücretin gerek uluslararası gerekse ulusal mevzuat çerçevesinde belirlenmesi için çaba gösterdiklerini söyledi.


Asgari ücretin, işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuru ile bağdaşacak bir ücret olması gerektiğini vurgulayan Gök, bunun için asgari ücretin tespitinde geçim şartlarının dikkate alınması, Türkiye İstatistik Kurumu verilerinin kullanılmasını, işçinin ailesiyle birlikte değerlendirilmesini, bilimsel verilerle hesaplanan net tutarın işçinin eline geçmesinin sağlanmasını, belirlemelerde en düşük devlet memuru maaşının dikkate alınmasını ve refahtan pay içermesini talep ettiklerini kaydetti.


Savundukları bu görüşlerin büyük bir bölümünün komisyon çalışmalarında dikkate alınmadığını ifade eden Gök, şöyle devam etti:


”Asgari ücret bir kez daha, komisyonda görev yapan hükümet ve işveren kesimi temsilcilerinin oy çokluğu ile belirlenmiştir. Bunun sonucu, belirlenen asgari ücret düzeyi yetersiz ve ülkenin bugünkü koşullarında ‘insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi’ sağlamaktan yine uzak kalmıştır.


Bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilmesi gereken asgari ücret, pazarlık konusu edilmiştir. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun iradesini ve karar alma yetkisini ortadan kaldıran yaklaşımlarla asgari ücretin belirlenmesi tercih edilmiştir.”


Türkiye İstatistik Kurumunun, tek kişinin geçimi için belirlediği tutarın net 900,9 lira olduğuna dikkati çeken Gök, komisyonun öncelikle devletin resmi kurumunun belirlediği bu rakamı dikkate alması gerektiğini ifade etti.


Komisyona sunulan raporlarda, hükümetin açıklamalarında, küresel krizin etkisinin alınan önlemlerle atlatıldığının ifade edildiğine dikkati çeken Gök, şunları kaydetti:


”Ancak çalışanlar aileleriyle birlikte, bir kez daha insana yakışmayan olumsuz yaşam koşullarına terk edilmiştir.


Belirlenen bu asgari ücret, ülkede uygulanmakta olan ekonomik ve sosyal politikaların önemli bir göstergesidir. Siyasal iktidarın ve işverenlerin çalışanlara yaklaşımının yansımasıdır.


Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun işveren-hükümet kesimi temsilcilerinin oy çokluğuyla belirlediği asgari ücrete katılmıyoruz ve işçi kesimi olarak muhalif kalıyoruz.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ