Haber 16

İşte ÖSS 2010 ile ilgili herşey

ÖSYM, tek sınavlı ÖSS sistemini bu yıl son kez uygulayacak.

  • Son Dakika
  • 23 Şubat 2009
  • İşte ÖSS 2010 ile ilgili herşey için yorumlar kapalı
  • 355 KEZ OKUNDU

 

2010’dan itibaren 2 aşamalı olacak yeni sistemde öğrenciler en az 3 sınava girecek, her ders ayrı değerlendirilecek…

Milyonlarca gencimizin geleceğini yakından ilgilendiren üniversiteye giriş sınavı 2010’dan itibaren iki aşamalı yapılacak. Yeni sisteme göre öğrenciler, Nisan ayında bugünkü ÖSS tarzı ilk sınav olan ‘Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girecekler. Ardından da, Haziran’ın son iki haftasında 5 farklı testten oluşan Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) ter dökecekler.

Tercihler sınav sonuçları açıklandığında Temmuz sonu ve Ağustos başında yapılacak. Öğrencilerin sınav stresinden büyük oranda kurtulmasını sağlayacak yeni sistemle ilgili merak edilen her tüm konuları FEM Dershanesi uzmanları, BUGÜN okurları için anlattı.

TEMEL BİLGİLER SORGULANACAK

Üniversiteye giriş sisteminin ilk aşamasını 1999’a kadar uygulanan ÖSS’ye benzeyen bir ‘baraj sınavı’ oluşturuyor. Öğrencilerin lisede edindiği temel bilgilerinin sorgulanacağı ‘YGS’de ortaöğretimlerde okutulan Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri’nden test usulü soru gelecek.

NİSAN’DA TEK OTURUM VAR

 Sınava orta öğretimi başarı ile tamamlayan ve yükseköğrenim görmek isteyen kişiler tabi tutulacak. Adaylar, sayısal, sözel ve eşit ağırlık olarak belirlenen 3 puan türünden birinden başarı gösterirse meslek yüksekokulları, açık öğretim programlarına ve bazı lisans programlarına gidebilecekleri gibi 2. aşamada istedikleri sınavlara da girmeye hak kazanacak. İlk sınav Nisan’da tek oturumla yapılacak. İlk aşamadaki sınavlarda başarılı olamayan öğrenciler ise 2. aşamadaki sınavlara giremeyecekler.

HANGİ BÖLÜME HANGİ SINAV

Öğrencilerin bu sınavlardaki başarılarına göre her dersin ayrı puanı hesaplanacak. Sınavlar sonucunda öğrencinin elinde çok sayıda puan türü olacak. Ancak bu puan türlerinin üniversitelerin hangi bölümlerine girişte geçerli olacağı şu an için netlik kazanmadı. Puanlar gruplanırsa, Matematik- Fen (MF), Türkçe-Matematik (TM), Türkçe-Sosyal (TS), Yabancı Dil (YD) olmak üzere 4 grupta hesaplanacak.

Bunlardan, MF grubu puan için, Matematik (LYS 1) ve Fen Bilimleri (LYS 2) sınavlarına, TM için Matematik (LYS 1) ile Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya1 (LYS 3) sınavlarına, TS için Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya 1 (LYS 3) ve Sosyal Bilimler (LYS 4) sınavlarına, YD için de Yabancı Dil (LYS 5) sınavına girmesi şart olacak.

DERSTEKİ BAŞARI ÖNEMLİ


İkinci aşamada öğrencilerin ders düzeyindeki bilgi ve yeteneklerinin ölçülmesi hedefleniyor. Lisans Yerleştirme Sınavı, mevcut ÖSS’nin ikinci bölümüne benzeyecek. Sınavın sonuçlarına göre açık öğretim dışındaki örgün lisans programlarına yerleştirmede esas alınacak başarı puanı belirlenecek. Adayların burada okumak istediği alanlarla ilgili derslerin sınavlarına girmesi gerekecek. Haziran ayında yapılması planlanan Lisans Yerleştirme Sınavı, mevcut ÖSS’nin ikinci bölümüne benzeyecek. Farklı oturumlarda olacak sınav sorularının 100 120 arasında olması bekleniyor.

2. AŞAMADA 5 AYRI TEST

Fisans Yerleştirme Sınavı olarak adlandırılan ikinci aşamada, Geometri’nin de içinde olduğu Matematik, (LYS 1), Fizik, Kimya, Biyoloji’den oluşan Fen Bilimleri (LYS 2), Türk Dili ve Edebiyatı ile Coğrafya 1 (LYS 3), Tarih, Coğrafya 2, Felsefe grubunu kapsayan Sosyal Bilimler (LYS 4) ve Yabancı Dil (LYS 5) sınavları olacak. Üniversite adayları girmek istediği fakültelerin istediği puan türüne göre 4 testin 2’sine girecek. Ancak isteyenlerin 3. ve 4. sınavlara girmesinin önünde bir engel olmayacak. Her sınav farklı oturumlarda yapılacak.

TEK SINAVLI SİSTEM BU YIL SON BULACAK

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) bu yıl son kez tek aşamalı olarak yapılacak. 2009- ÖSS’de, sadece bazı testlerin soru sayılarında değişiklik yapılırken toplam soru sayısında herhangi bir değişiklik olmadı.

NELER DEĞİŞTİ?


2009-ÖSS’de adaylara yöneltilecek soru sayıları Fen-1 ve Fen-2 testlerinde Biyoloji’de 8’den 10’a, Kimya’da 9’dan 10’a çıktı, Fizik’te 13’den 10’a indi. Fizik, Kimya ve Biyoloji soru sayıları eşitlendi. Soru sayısı Edebiyat’ta 17’den 20’ye, Coğrafya’da 8’den 10’a çıktı. Sos-2 testi değişmedi. Psikoloji soruları, Edebiyat-Sosyal`in içinden Sos-2 testine alındı. Sınava başvuran öğrencilere bu yıl şifre verilecek. Şifre, adayların, gerek internette girerek bilgilerini kontrol etmeleri, gerek tercihleri internet üzerinden yapmalarına imkan sağlayacak.

Münevver ÇAKIRTAŞ

YARIN: Kişisel başarının etkisi

 

2010 öss neden değişti. 2010 Öss Hakkında herşey. Öss sınavındaki değişikler neler. 2010 Öss Hakkında bilgi. 2010 Öss faydalı mı değilmi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ