Haber 16

Kaçak telefonda PKK parmağı!

Parçalı ithalatla cep telefonunda vergi vurgununun PKK’nın en büyük gelir kaynaklarından biri olduğu ortaya çıktı!..

Kaçak telefonda PKK parmağı!
  • Gündem / Son Dakika
  • 20 Ağustos 2010
  • Kaçak telefonda PKK parmağı! için yorumlar kapalı
  • 279 KEZ OKUNDU


Yurtdışından alınan cep telefonlarının parça parça yurda sokularak ardından yapılan montajla gerçekleştirilen vergi kaçakçılığının perde arkasından terör örgütü PKK çıktı.

Sabah’ın ortaya çıkardığı ‘parça parça ithalatla vergi vurgunu’ haberini değerlendiren Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, cep telefonundaki vergi kaçakçılığı olayın farklı boyutlarının olduğuna dikkat çekti ve “Bu işin arkasında PKK bile var. Biz olayla ilgili bir süredir soruşturma yapıyoruz. Şirketleri araştırıyorsunuz, resmi yöneticisi PKK’nın dağdaki adamı çıkıyor. Şirketler sürekli el değiştiriyor. Bir kısmı tabela şirketi. Her telefon modeli için bile ayrı şirket kuruyorlar. Bu şirketlerin önemli bölümü PKK’ya kaynak sağlamak amacıyla kurulmuş. Ancak olayı tek başına biz çözemeyiz. Olayın hem adli, hem mali boyutları var. Ancak sisteme girişlerini engelleyeceğiz” diye konuştu.

BAKAN’DAN ‘BİTİRİN’ TALİMATI


Konuyla ilgili olarak konuşan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise Sabah’ın haberini okuduktan sonra, özellikle PKK’ya büyük gelir yaratan kaçakçılığın bitirilmesi talimatını verdi. Yıldırım şunları söyledi: “Diğer bakanlıklarla birlikte hareket ederek konunun üstüne gideceğiz. Biz gerçek girişimcilerin önü tıkanmasın istiyoruz. Olayın her boyutuyla üstüne giderken gerçek girişimcinin mağdur olmaması lazım. Biz ülkeye daha fazla katma değer sağlansın, daha fazla insan istihdam edelim istiyoruz. Bazıları da yan yollar bulmaya çalışıyor. Sorumluları bulup cezalandırmamız lazım.” Bakan Yıldırım konuyla ilgili olarak BTK Başkanı Acarer’den Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne (MCYK) giriş yapılmasının önlenmesi talimatını verdi.


KAÇAK SİGARADAN BİLE DAHA ÇOK KAZANDIRIYOR


Sabah’a bilgi veren askeri kaynaklar da PKK’nın geçmişte sigara, silah ve uyuşturucu ağırlıklı olan mali gelirlerinde çeşitliliğe gittiğini doğruluyor. Örneğin PKK’nın başlıca gelir kaynakları arasında yer alan kaçak sigara ticareti örgütün bugüne kadarki en etkili mali silahlarından biri olarak biliniyordu. Halen de örgütün kasasına bu kaçak ticaretten yılda milyonlarca TL aktığı tahmin ediliyor. Ancak son askeri raporlara göre kaçak telefon, CD ve diğer teknoloji ürünlerinden elde edilen gelir sigaradaki geliri ikiye katlamış durumda olduğunu gösteriyor. Net rakamlar tespit edilememekle birlikte; özellikle Diyarbakır, Siirt, Mardin, Şırnak ve Hakkâri illerinde yoğun ve sistemli bir ticaret söz konusu. PKK buradaki bayi ağlarına dahil olup ticaretini rahatlıkla gerçekleştirebiliyor. Hatta örgütün satış grafiğini gözlemleyebilmesi için kendine has yazılım sistemleri geliştirdiği de gelen bilgiler arasında.


ACARER: SİSTEME GİRİŞİ ENGELLEYECEĞİZ

Öncelikle sisteme girişlerin önlenmesi için harekete geçileceğini belirten BTK Başkanı Acarer, “Yasadışı örgütler sistemdeki açıkları kısa sürede görüp harekete geçiyorlar. Biz bu konuda önlem almaya çalışsak da farklı bakanlıklar ve farklı kesimler onay mekanizmasının içinde olunca hareket etmek kolay olmuyor. Olay adli ve istihbarat boyutlarıyla da çok sıkı takip edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ