Haber 16

KCK sanıkları neden tahliye edildi?

Büşra Ersanlı dahil 16 sanık tahliye edildi.

KCK sanıkları neden tahliye edildi?
  • Gündem / Son Dakika
  • 13 Temmuz 2012
  • KCK sanıkları neden tahliye edildi? için yorumlar kapalı
  • 250 KEZ OKUNDU

Terör örgütü KCK’ nın İstanbul ayağına yönelik 140’ı tutuklu 205 sanık hakkında açılan davanın 8. duruşmasında, aralarında Prof. Dr. Büşra Ersanlı’nın da bulunduğu 16 sanık tahliye edildi. Özel Yetkili İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen ara kararda, heyetin yeni yasa değişikliği doğrultusunda 124 sanığın tutukluklarının devamı kararını ayrıntılı olarak gerekçelendirmesi ise dikkat çekti.


Sabah saatlerinde başlayan ve 139 tutuklu sanık ile bazı tutuklu sanıkların katıldığı duruşmada, öğle oturumuna kadar sanık avukatlarının tahliye ve diğer taleplerini alan mahkeme, taleplerden sonra mütalaa için duruşma savcısına söz verdi. Cumhuriyet Savcısı Ramazan Saban, tutuklu sanıkların tahliye taleplerinin kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların bulunması, suçun vasfı, delil durumu ve adli kontrol tedbirlerinin yeterli olmayacağı gerekçeleriyle reddine karar verilmesini talep etti.


Mahkeme heyeti müzakere için verdiği aradan sonra kararını açıkladı. İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi’nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmada Prof. Dr. Büşra Ersanlı,Kemal Karagöz,Kazım Şeker,Büşra Beste Önder,Canşah Çelik,Erdoğan Baysan,Medeni Demirkapu,Zekiye Ayık, Cüneyt Özil, Birgül Arvas, Suna Varsak,İbrahim Etem Yıldız,Mehmet Sıddık Kumek,Uğur Taşdemir,Nizamettin Özmen ve Mustafa İpek’in tahliyelerine karar verildi. Mahkeme Heyeti sanıkların tahliye gerekçesi olarak tutuklu kaldıkları süre mevcut delil durumu ve yeni yargı paketi olarak bilinen 6352 sayılı yasaya göre suç vasfının değişme ihtimalini gösterdi. Mahkeme bir sonraki duruşmayı 1-9 Ekim 2012 tarihine erteledi.


GİZLİ TANIĞI DEŞİFRE EDEN 2 AVUKATA SUÇ DUYURUSU


Mahkeme verdiği ara kararda gizli tanık Haydar’ın asıl isminin Erkan Yanık olduğunu söyleyerek gizli tanığı deşifre eden Avukat Ender Yağmur ve Sinan Zincir hakkında Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi. Duruşma esnasında söz almadan konuşan ve mahkeme heyetine terbiyesiz gibi sözlerle laf atan avukatların da tespit edilerek haklarında yasal işlem başlatılacağı belirtildi. Duruşma başında kimlik tespiti esnasında. kürtçe konuşmaları nedeniyle tespit edilemeyen sanıklar için mahkeme, cezaevlerinden kimlik asıllarının istenerek tespit yapılmasına karar verdi. Böylece Yeni duruşmada tüm sanıkların kimlik tespiti tamamlanmış olacak.


KCK AVUKATLARINDAN MAHKEMEYE ‘YOKSUNUZ’ BASKISI


Sanık avukatlarının talepleri esnasında vurguladığı en önemli nokta ise yeni yargı paketiyle birlikte Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması konusu oldu. Mahkemeyi adeta yok sayan avukatlar hukuki ve kanuni olarak burada bulunmadıklarını iddia etti. Bir kısım sanıkların avukatı olan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı yeni yargı paketiyle artık bu mahkemelerin geçici hükümlerle ayakta tutulmaya çalıştığını söyledi. Bu durumun kanuna ve hukuk ilkelerine aykırı olduğunu söyleyen Kozağaçlı :”Siyasi irade bile artık sizin arkanızda durmuyor.Sizler lav edildiniz” sözleriyle mahkemeyi yok saymak istedi. Bunun üzerine cevap veren mahkeme başkanı Ali Alçık ise “Bu şekilde konuşarak mahkemeyi aşağıladığınızı zannediyorsanız yanılıyorsunuz. Biz kanunlar çerçevesinde görevimizi yapıyoruz” şeklinde konuştu.


 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ