Haber 16

Kemal Bey resmen CHP başkanı!

CHP’de yeni bir dönem başlıyor. Rekor oyla genel başkanlık için aday gösterilen Kılıçdaroğlu resmen genel başkan..

Kemal Bey resmen CHP başkanı!
  • Politika / Son Dakika
  • 23 Mayıs 2010
  • Kemal Bey resmen CHP başkanı! için yorumlar kapalı
  • 281 KEZ OKUNDU

Cumhuriyet Halk Partisi’nde 18 yıllık Deniz Baykal dönemi resmen bitti. Rekor sayıda imza ile aday gösterilen “Gandi Kemal” bir haftada hazırlandığı seçimin sonunda CHP’nin yeni genel başkanı oldu.

Seçimde 1250 delegenin 1197’si oy kullandı. 8 geçersiz oy çıktı. Kılıçdaroğlu 1189 oy ile genel başkan oldu.

Kılıçdaroğlu ilk olarak partisini 12 Eylül’de yapılacak Anayasa değişikliği referandumuna hazırlayacak. Ardından da Temmuz 2011’deki seçimler gelecek . Bugünden büyük bir rüzgar yakaladığı yorumları yapılan Kılıçdaroğlu’nun asıl sınavı da Temmuz 2011 seçimleri olacak.

ATATÜRK’ÜN KOLTUĞUNA OTURUYORUM

Kılıçdaroğlu genel başkanlığı ilan edildikten sonra kürsüye çıkarak kısa bir teşekkür konuşması yaptı. “Önemli bir görev üstlendiğimin farkındayım. Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Bülent Ecevit ve Deniz Baykal’ın koltuğuna oturacağım” diyen Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Bu koltuğun sorumluluğunu biliyorum. Koltuğa oturanlar halkı için çalıştı kendisi için değil. Görevimiz asıl şimdi başlıyor. Mücadeleyi ülkenin her tarafına götüreceğiz. Bana düşen sorumluluğunu bir parçası da size düşüyor. Beraber yola çıkacağız. İktidar koşusunun asıl aslan kaplanları sizlersiniz. Eğer bu mücadeleyi sağlıklı götürürsek halkla kaynaşırsak halkın tenini kokusunu hissedersek çözemeyeceğimiz sorun yoktur. Bana yüklediğiniz bu görevin bilincinde sorumluluğunda olarak hepinize teşekkür ediyorum”

REKOR ADAYLIK REKOR OY

Kemal Kılıçdaroğlu Deniz Baykal’ın istifasından bir hafta sonra il başkanları, milletvekilleri, grup başkanvekilleri ve en son MYK üyelerinin de desteğinin ardından 33. CHP Kurultay’ına geldi. Kılıçdaroğlu’nun bir hafta içinde aldığı bi desetkler Kurultay salonunda bir şova dönüştürüldü.
Kılıçdaroğlu’nun adaylığı CHP’nin 1249 delegesinden 1200’ünün imzası ile Divan’a sunuldu.

Ancak CHP’nin tüzüğüne göre aday olmak için CHP’nin toplam delege sayısının yüzde 20’sinin Divan önünde imza atması gerekiyor. Bu nedenle delegeler Divan kurulu önünde tek tek imza verdi. Sonuç tam bir rekor oldu. 1249 delegenin 1246’sı Kılıçdaroğlu’nu aday olarak gösterdi.

ADAYLIK İMZASINDA BİR FİRE Mİ VAR?

Kılıçdaroğlu’nun radaylığı için verilen bu imzalar Kurultay’ı izleyenlerin ayakta alkışları ve sloganlarıyla karşılandı. Kurultay’da 1249 delegenin oy kullanması bekleniyordu. Bu durumda sadece 3 delege Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için imza vermemiş oldu. Deniz Baykal ve Nesrin Baytok’un Kurultay’a gelmediği düşünüldüğünde delegeler içinde tek bir imza firesi verilmiş görünüyor. Kulislerde bu ismin Kılıçdaroğlu’nun adaylığı nedeniyle CHP Genel Sekreteri Önder Sav ile ters düşen Savcı Sayan veya Yılmaz Ateş olabileceği konuşuluyor.

8 GEÇERSİZ OY

Gün boyu süren heyecan oy verme işleminin bitişi ile sona erdi.
Divan’dan yapılan açıklamaya göre seçimde 1250 delegeden 1197’si oy kullandı. 8 geçersiz oy çıktı. Kılıçdaroğlu ise 1189 oy ile genel başkan oldu.

Bu sonuçlara göre Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için imza veren 1246 delegenin 9’u oy kullanmadı. Oy kullanlanların içinden 8 de geçersiz oy çıktı. Kılıçdaroğlu geçerli oyların tamamını alarak genel başkan seçilmiş oldu. Deniz Baykal ve Nesrin Baytok’la birlikte salonda kalp krizi geçiren bir delgenin oy kullanmadığı biliniyor. Diğerleri ise merak konusu.

BAYKAL’DA BU REKORU KIRDI

Kılıçdaroğlu CHP kongreleri içinde 1189 oyla en yüksek delege oyunu alarak genel başkan seçildi.
Ancak Baykal da 31. Kurultay’da 1158 oyun tamamını alarak genel başkan seçilmişti.

ASIL KURULTAY YARIN

Kılıçdaroğlu beklendiği gibi CHP’nin genel başkanı oldu. Ancak asıl önemlisi CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun bundan sonra çalışacağı ekibi belirleyeceği Parti Meclisi üyelerinin seçimi olacak.

LİSTEYE GENEL BAŞKAN OLARAK BAKACAK

CHP kulislerinde günlerdir Parti Meclisi’ne kimlerin gireceği konuşuluyor. Murat Karayalçın’dan Atilla Kart’a, Muharrem İnce’den İsa Gök’e pek çok kişinin ismi geçiyor. Partililer listenin omurgasının belli olduğunu, ancak Kılıçdaroğlu’nun bu listeyi son bir kez de “Genel Başkan” unvanı ile yeniden değerlendirmesine kesin gözüyle bakıyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ