Haber 16

Kılıçdaroğlu’ndan %50 yorumu

CHP lideri Kılıçdaroğlu seçim sonuçlarının değerlendirildiği partisinin MYK toplantısında halkın AK Parti’yi…

Kılıçdaroğlu’ndan %50 yorumu
  • Politika / Son Dakika
  • 20 Haziran 2011
  • Kılıçdaroğlu’ndan %50 yorumu için yorumlar kapalı
  • 83 KEZ OKUNDU

CHP lideri Kılıçdaroğlu seçim sonuçlarının değerlendirildiği partisinin MYK toplantısında halkın AK Parti’yi tercih etmesini ‘rehinenin rehin alana duygusal bağımlılığı’ olarak tanımlanan ‘Stockholm sendromu’ ile açıkladı.


Akşam gazetesinden Çiğdem Toker, 15 Haziran’da CHP’nin, seçim sonuçlarını değerlendirdiği MYK (Merkez Yürütme Kurulu) toplantısında yaşananları yazdı:


Bu çerçevenin MYK toplantısındaki seyri ise şöyle: Son bir yıl içinde yapılan; farklı yaş ve sosyoekonomik grupları kapsayan çok sayıda anket, kampanya boyunca gidilen yerlerde, yüzyüze alınan tepkiler önümüzde duruyor. Ve bu tabloda, -sağlık ve ulaşım hizmetleri bir yana bırakılırsa- öğrenciden esnafa; çiftçiden işçiye; ekonomik ve sosyal açıdan bugünkü yaşam kalitesinden memnun olmayan ciddi bir kesim mevcut.  İlaveten, gelecek kaygısı dillendiriliyor.


Ne var ki, ‘ekonomik sorunlarım var, gelecek ümidim yok’ diyenler, AKP’ye gidiyor. Peki neden? Toplantıda bu önemli cevabının ‘güç algısı’ olduğu konuşuluyor. İşte Kılıçdaroğlu, tam da bu noktada ‘Stockholm Sendromu’ndan söz ediyor.


SENDROM NASIL AŞILIR?
Tezin tartışmada devamı da var. Kavrama aşina olan parti yöneticilerinden biri şunu söylüyor: Mağdur, ihtiyaçları için kendisine baskı yapana bağımlı olduğunu hissedip hayranlık duyuyor. Ama sonrasındaki kopuş, çok keskin.
Bu yorumun, anamuhalefet partisinin rotasındaki analizi ise şu:  Son bir yıl içinde durumundan memnun olmayan seçmenle bir ilişki kuruldu. Ama kalıcı bir güven mekanizmasını kurmak için, bir yıllık süre çok az. Kitlelere güven verme çabası sürerse, Stockholm Sendromu’nu aşmak imkansız değil.


REHİNELER SOYGUNCU İÇİN BİRLİKTE AVUKAT TUTTU


1973 yılında Stockholm’de Kreditbanken adlı bankaya giren soyguncular, polis tarafından kuşatılınca dört banka çalışanını rehin alarak, altı gün boyunca direnir. Altı günün sonunda, polis operasyon yaptığında ise beklenmedik bir durumla karşılaşılır. Rehineler, kurtarılmaya aktif biçimde direnir ama kurtarılırlar. Sonrasında rehineler, mahkemede soyguncu aleyhine ifade vermekten kaçınır. Dahası, aralarında para toplayıp soyguncuların savunmasına yardımcı olur. Kurbanın kendisini, baskıcının yerine koyup olayları onun gözünden görmesini anlatan Stockholm Sendromu, bugün tarikat üyeleri, savaş esirleri, aile içi şiddet mağdurları gibi farklı durumlarda bir anahtar kavram olarak kullanılıyor.


AYNI SENDROMA YAKALANDI İDDİASI


Kılıçdaroğlu’nun CHP’ye Genel Başkan olduğu dönemde bazı Kürt sitelerinde ‘Dersim soykırımında katledilen bir dedenin torunu olması, kendi soyuna kast etmiş bir partiye veya bir zihniyete genel başkan olacak kadar aşık olması Stockholm Sendromu’na yakalandığı anlamına gelir’ yorumları yapılmıştı.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ