Haber 16

Kızıl felaket alarm veriyor!

Macaristan’da bir alüminyum fabrikasının kimyasal madde rezervuarını tutan setin çökmesiyle başlayan “kızıl felaket” Tuna nehrine karıştı.

Kızıl felaket alarm veriyor!
  • Dünya / Son Dakika
  • 10 Ekim 2010
  • Kızıl felaket alarm veriyor! için yorumlar kapalı
  • 238 KEZ OKUNDU

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, rezervuar duvarlarından birinin daha yıkılmak üzere olduğunu söyleyerek uyarıda bulundu.

Macaristan’ın Ajka şehrindeki bir alüminyum fabrikasında 5 gün önce meydana gelen kaza sonucu çevreye yayılan zehirli kızıl çamurun yol açtığı tehlike, ikinci dalga korkusuyla devam ediyor. Macaristan Başbakanı Orban rezervuarın bir duvarının daha yıkılmak üzere olduğunu söyledi.

Başbakan Orban, aynı kızıl çamuru barındıran, fabrikanın 10 numaralı rezervuarının da hasar gördüğünü, çok daha fazla miktarda kimyasal maddenin çevreye yayılabileceği uyarısını yaptı.

ZEHİRLİ ÇAMUR TUNA’YA KARIŞTI

Macaristan hükümeti, zehirli kızıl çamurun Tuna nehri ne karışmaması için elinden geleni yaptı ama başarılı olamadı. Kızıl çamur Tuna nehrine karıştı. Zehirli çamur şu ana kadar Macaristan’da 40 kilometre karelik bir alanı yaşanmaz hale getirdi. Yüzlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. 7 kişi hayatını kaybetti. Çevre uzmanları, zehirli çamurun aktığı bölgede onlarca yıl hayat olmayacağını, insanların o kentlerde yaşamasının artık imkansız olduğunu belirtiyor.

ÇEVRE VE ORMAN BAKANI KONUŞTU
 

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Macaristan’dan Tuna Nehri’ne karışan atıkların Türkiye’yi tehdit etmediğini belirterek, “Atıkların büyük miktarı o bölgede ve Tuna Nehri’nde çökelecek, Karadeniz’e eser miktarda gelecektir” dedi.

ÇEVRE MÜHENDİSLERİNDEN “KIZIL FELAKET” UYARISI

Macaristan’ın Ajka şehrinde üç gün önce bir alüminyum fabrikasında yaşanan kaza sonucunda ortaya çıkan felaketin tedirginlik verici olduğunu belirten Çevre Mühendisleri Odası, “Tehlikeyi belirleyecek ölçümler yapılmalı, zehirlenen ülkelerden ithalat durdurulmalı” önerisinde bulundu.

ÇMO, “Şu anda tedavi gören 127 kişinin hayati tehlikesi devam etmektedir. Altı köy ve bir kenti yaşanılamaz hale getiren bu çevre felaketi Karadeniz’e kıyısı olan ülkemiz için de tedirginlik verici durumdadır” dedi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ