Haber 16

Kızılay’da gerçekleşen patlamanın detayları

Dün sabah saatlerinde Ankara’da yaşanan patlamadan yaklaşık 5 dakika önce Kumrular Caddesi’ne…

Kızılay’da gerçekleşen patlamanın detayları
  • Gündem / Son Dakika
  • 21 Eylül 2011
  • Kızılay’da gerçekleşen patlamanın detayları için yorumlar kapalı
  • 196 KEZ OKUNDU

Dün sabah saatlerinde Ankara’da yaşanan patlamadan yaklaşık 5 dakika önce Kumrular Caddesi’ne gelen kişi araçtan indi. Acele tavırlarla anahtarını caddedeki otoparkçıya verdi ve “Sen park et işim acele” diyerek uzaklaştı.


Otoparkçı aracı geriye park ettikten kısa süre sonra da patlama oldu. Polis otoparkçıya kamera kayıtlarını göstererek saldırganı tespit etmeye çalışıyor.


ARACI ‘ÜLKÜCÜYÜM’ DİYEREK ALMIŞ


Milliyet gazetesinde yer alan habere göre, katil saldırıda kullanılan 06 BS 099 plakalı, Renault Laguna marka araç, bir süre önce bir galeriden satın alındı. Galeriye N.K. adlı kadın tarafından Eylül başında satılan aracı, 13 Eylül’de sahte kimlikle satın alan kişi, kendisini “ülkücü, vatansever biriyim” diye tanıtarak, pazarlık yaptı ve aracı ruhsatı üzerine geçirmeden aldı. Patlamadan yaklaşık 5 dakika önce Kumrular Caddesi’ne gelen kişi, önceden belirlediği, Namık Kemal İlköğretim Okulu’nun karşısındaki bölgeye yanaşarak, araçtan indi. Acele tavırlarla anahtarını, caddedeki otoparkçıya verdi ve caddeden ayrıldı. Otoparkçının, geri geri yanaşarak park ettiği araba ise yaklaşık 5 dakika sonra patladı.


Otoparkçı, kamera görüntülerine yansıyan kişilerin teşhisi ve bu kişileri tanıyıp tanımadığının anlaşılması için gözaltına alındı. Olaydan sonra, Ankara Otogarı’nda tıraş olan ve üzerini değişen bir kişinin tuvalette gözaltına alındığı da iddia edildi. Ancak bu iddia doğrulanmadı.


TAVANI AĞACA YAPIŞTI


Park halindeki 06 BS 099 plakalı 1999 model Laguna marka araç şiddetle patladı. Bu aracın patlaması sonucu çevresindeki diğer LPG’li araçlar da yanmaya başladı. Aracın bagajına yerleştirilen bombanın yoğunluğu, aracın ikiye bölünmesine, bir parçasının, “devlet mahallesi” diye bilinen Şükrü Saracoğlu Mahallesi’ne düşmesine yol açtı. Aracın tavanı da ağaca yapıştı ve itfaiye ekiplerince indirdi.


1 KİLOMETRE ÖTEDE YARALANDI


Patlamanın etkisiyle, caddenin sonunda bulunan Necatibey Caddesi’ndeki Polis Akademisi’nde nöbet tutan bir kadın polis de yaralandı.


ZAMAN AYARLI PLASTİK PATLAYICI


Patlamanın ardından slogan atan bir genç kız gözaltına alındı. Ancak kısa süre sonra bırakıldı. Polis, çevredeki işyerlerinin güvenlik kamerası kayıtlarına el koydu. Ayrıca metrelerce öteye savrulan araç parçalarını tek tek topladı. Olay yerinde bombanın parça tesirini artırmak için kullandığından şüphelenilen 5-6 kilogram kadar çivi ve bilye gibi metaller bulundu. Olay yerinde kabloların da bulunması üzerine, uzmanlar, bombanın plastik, zaman ayarlı ve parça tesirli olduğu teşhisi yaptı.


PKK’NIN BOMBALI ŞEHİR EYLEMLERİ


PKK’nın bugüne kadar şehirlerde düzenlediği bombalı saldırıların bir bölümünü 2003 yılında kurulan TAK üstlendi. Kürdistan Özgürlük Şahinleri olarak bilinen TAK, PKK içinde faaliyet gostermesine rağmen, tamamen bagimsiz bir yapı gibi gösteriliyor. TAK’ın eylemleri PKK tarafından üstlenilmiyor. TAK, bir çok şehir merkezinde bombalı eylemler düzenledi.


Bunlardan bazıları şöyle:


– 10 Haziran 2007: İstanbul Bakırköy’de 31 kişinin yaralanması ile sonuçlanan patlama.
– 17 Temmuz 2005: Aydın Kuşadası’nda turistleri taşıyan minibüs ile bir hafta sonra İzmir’in Çeşme’de çöpe bırakılan bombanın patlaması sonucu 5’i turist, bir polis memuru öldü, 34 kişi yaralandı.
– 31 Ekim 2010: İstanbul Taksim’de polis noktasına saldırıda 32 kişi yaralandı.
– 23 Mayıs 2007: Ankara Ulus Anafartalar çarşısındaki patlamada 7 kişi öldü 102 kişi yaralandı.
– Son olarak 26 Ağustos: Antalya Konyaaltı plajı ile 28 Ağustos’ta Kemer halk plajındaki patlamalarda 6 turist yaralandı


PKK BÖYLE TEHDİT ETMİŞTİ


PKK’nın üst düzey yöneticisi Mustafa Karasu, geçen hafta Fırat Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Abdullah Öcalan’ın avukatları ile görüşmesine izin verilmemesi halinde dağdaki eylemlerin şehir merkezlerine kaydırılacağı tehdidinde bulunmuştu. Karasu, görüşmelerin engellenmesi halinde neler olabileceğini şu sözlerle açıklamıştı:


“PKK’nin devrimci halk savaşı dediği savaşın dışında İmralı’daki uygulamalara yönelik fedai eylemler beklenebilir. Sadece KCK sistemi içinde olan gerilla güçleri değil, bu sistem dışında olan, hatta PKK’nin politikalarını yumuşak bulan kimi uç siyasi oluşumlar da bu zeminde devreye girebilir. Zaten bu tür oluşumlar böyle gerilim ortamlarını kendi eylemlerinin meşruluğu ve haklılığı biçiminde ele almaktadırlar”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ