Haber 16

Libya operasyonuna Arap Birliği’nden rest

Libya’ya karşı BM nezdinde başlatılan operasyon devam ederken NATO’ya bağlı 28 ülkenin büyükelçileri olağan üstü topandı. Arap Birliği ise BM nezdinde düzenlenen operasyonu kabul etmediklerini açıkladı.

Libya operasyonuna Arap Birliği’nden rest
  • Gündem / Son Dakika
  • 21 Mart 2011
  • Libya operasyonuna Arap Birliği’nden rest için yorumlar kapalı
  • 249 KEZ OKUNDU



17.00- Kaddafi yandaşları ile muhalifler arasında çıkan çatışmalarda Kaddafi yandaşları kalabalığın üstüne ateş açtı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre ateş sonucu 24 kişi yaralandı.


16.40 – Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, NATO’nun “birkaç gün” içinde Libya’ya müdahale eden uluslararası koalisyonu desteklemeye hazır olduğunu söyledi.

16.35 – ABD’den yapılan açıklamada, Kaddafi’nin Trablus’taki karargahına düzenlenen operasyonun ne derece etkili olduğunun henüz belirlenmediği ifade edildi.

16.10 – ABD savaş gemileri ve uçakları Libya’yı bombalarken, Latin Amerika turunu sürdüren ABD Başkanı Barack Obama, Brezilya’dan ayrılmak için Rio de Janeiro havalimanına geldi. Dün gece Rio’nun meşhur Hz. İsa heykelini ziyaret eden Obama ailesi bol bol fotoğraf çektirdi.

16.05 – İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesinin Libya’ya askeri müdahaleyi kınadığını söyledi. Hamaney, televizyonda yayınlanan konuşmasında Tahran’ın Sünni-Şii ayrımı gözetmeden “bütün bölgesel ayaklanmaları” desteklediğini söyledi.

16.00 – Dün, üye 28 ülkenin büyükelçilerinin katılımıyla gerçekleştirilen ve sonuçsuz sona eren NATO Atlantik Konseyi toplantısı bugün yeniden başladı. Zirvenin saat 19.00’da bir ara vermesi, 21.00’de yeniden başlaması bekleniyor. Dünkü zirveye Türkiye’nin itirazları damga vurmuş, Ankara, NATO’nun Libya konusunda operasyonel planlamasını gözden geçirmesini istemişti.

15.45- Fransa hükümet sözcüsü François Baroin, Kaddafi’nin Libya’ya düzenlenen uluslararası operasyona katılan ülkeleri tehdit etmesinin güvenlik alarmının seviyesini yükseltmek için bir sebep olmadığını söyledi. Canal+ televizyonuna konuşan Baroin, “Bugün zaten kapsamlı olan güvenlik önlemlerini daha da artırmanın gereği yok” dedi.


 

15.50- Misrata’da 7 muhalifi öldüren Kaddafi güçlerinin insan kalkanı oluşturmak için çevre kasabalardan sivil insanlar getirdiği iddia edildi.


DAVUTOĞLU’NDAN AÇIKLAMA

 

14.09- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Libya’nın yanında yer almaya devam edeceğini söyledi. Libya’ya yapılan müdahaleyi de değerlendiren Davutoğlu, müdahalenin uluslararası meşruiyet çerçevesinde olması gerektiğinin altını çizdi.

 

BU KEZ TÜRKİYE KURTARDI

 

Davutoğlu, Libya’da kayıp New Yort Times gazetesinin 4 muhabirinin Türkiye Büyükelçiliği’nde bulunduğunu belirtti.

Türkiye Büyükelçiliği’ne sığınan 4 gazeteci arasında Stephen Farrell dikkat çekiyor. Farrel 2009 yılında Afganistan’da Taliban tarafından kaçırılmıştı. Farrel, İngiliz özel birliklerinin operasyonuyla kurtulmuştu. Farrel bu kez de Ankara’nın araya girmesiyle Türk diplomatlara teslim edildi. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, New York Times muhabirlerinin bugün ülkelerine döneceklerini duyurdu. Davutoğlu ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüşeceğini açıkladı. Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin duruşunu ‘Libya ile ilgili olarak uluslararası meşruiyet çerçevesinde adım atılmalı’ sözüyle aktardı.


HAÇLI SEFERLERİ GİBİ

 

13.59- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Operasyon Ortaçağ’daki Haçlı seferlerine benziyor. Başkalarının içişlerine karışmak ABD dış politikasının alışkanlığı haline geldi. Kaddafi yönetimi demokratik değil ama bu askeri müdahaleyi gerektirmez. Libya’daki olaylar, Rusya’nın savunma kapasitesini güçlendirmesi gerekliliğini gösterdi.

EL KAİDE’DEN UYARI


12.36- Terör örgütü El Kaide’nin Kuzey Afrika kanadının lideri Abdulmelik Drukdel, Libyalı muhaliflere, Amerika’ya ve ABD’nin, Muammer Kaddafi güçlerini bombalayan uluslararası koalisyondaki rolüne güvenmemeleri uyarısında bulundu.

Ebu Musab Abdulvadud olarak da bilinen Drukdel, radikal İslamcılara ait bir internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, şimdilerde Libya lideri Muammer Kaddafi’ye saldıran aynı Amerika’nın, geçmişte Libyalılara karşı suç işleyen Kaddafi’yi görmezden geldiğini söyledi.

Libya’da özgürlük rüzgarlarının esmeye başladığını bildiren Drukdel, Tunuslu, Mısırlı ve Cezayirlilerden de Kaddafi’ye karşı savaşan Libyalı kardeşlerine yardım etmelerini istedi.

 

IRAK’TAN MÜDAHALEYE DESTEK 

                                              

Türkiye’nin rolü ne?
Libya’ya yapılan operasyona Türkiye’nin katılıp katılmayacağı merak ediliyor. Peki ya katılırsa?
HABERİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN
12.05- Irak, uluslararası güçlerin Libya’ya müdahalesine destek verdiğini bildirdi.

Irak hükümet sözcüsü Ali El Debbağ, Libya’ya müdahale konusunda Irak’ın pozisyonunu soran Reuters muhabirine verdiği yanıtta, “Irak hükümeti, Libya halkını korumak için gösterilen uluslararası çabaları destekliyor” dedi.

 

ARAP BİRLİĞİ’NDEN SERT ELEŞTİRİ


11.59- Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Batılı güçlerin Libya’ya yönelik harekatından kaygı duyduğu yönündeki açıklamasının ardından bugün de Libya’ya askeri harekata yetki veren BM kararına saygı duyduğunu söyledi. Musa, Kahire’de yaptığı açıklamada, “Arap Birliği’nin tutumu, Libya’nın üyeliğini dondurduğumuz ilk andan itibaren kesin. Biz o zaman BM’nin uçuşa yasak bölge uygulamasını istedik. BM kararına saygı duyuyoruz ve bu konuda bir anlaşmazlık yok” dedi.

Kendilerini sivillerin korunmasının ilgilendirdiğini, BM kararının da bununla alakalı olduğunu kaydeden Musa, “Sivillerin korunması için çalışmaya devam edeceklerini, herkese de herhangi bir askeri harekatta bunu dikkate almaları çağrısında bulunduklarını” belirtti.

KADDAFİ GÜÇLERİ MİSRATA’DA 7 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ

11.45- Libya’da Muammer Kaddafi yanlısı güçlerin, muhaliflerin elindeki Misrata kentinde 7 kişiyi öldürdüğü bildirildi.

Muhaliflerin sözcüsü, sivil giyimli Kaddafi yanlısı güçlerin Misrata’nın merkezinde olduklarını belirterek, Kaddafi güçlerinin 7 kişiyi öldürdüğünü ve yakındaki kasabalardan insan kalkanı oluşturmak için sivilleri getirdiklerini söyledi.

Sözcü, kentin Kaddafi güçleri tarafından kuşatma altında olduğunu ifade etti.

 

SAAT 11.38  MISIR’DA KADDAFİ YANLILARI MUHALİFLERLE ÇATIŞTI

Mısır’ın başkenti Kahire’de Libya lideri Muammer Kaddafi taraftarları, Arap Birliği önüne gelen Libyalı muhaliflerle çatıştı.

SAAT 11.30 MUHALİFLER İLE KADDAFİ YANLILARI ÇATIŞTI

Kahire’de Muammer Kaddafi taraftarları Arap Birliği önüne gelen Libyalı muhaliflerle çatıştı.

SAAT 11.25
KADDAFİ YANLILARI BAN Kİ-MUN’A SALDIRDI

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kahire’de Arap Birliği’ni ziyaret ettikten sonra, bina önünde gösteri yapan öfkeli Muammer Kaddafi taraftarlarının fiziki saldırısına uğradı.


SAAT 11.21 KOALİSYON GÜÇLERİ ECDEBİYE KENTİ ÇEVRESİNDEKİ KADDAFİ GÜÇLERİNİ BOMBALADI


Koalisyon güçlerinin, Libya’nın doğusunda stratejik önemdeki Ecdebiye kenti çevresindeki Muammer Kaddafi güçlerini sabah saatlerine kadar bombaladığı bildirildi.



SAAT 09.44 FRANSA: “OPERASYONDA SİVİLLERİN ÖLDÜĞÜNE İLİŞKİN BİLGİ YOK”


Fransa, Libya’ya düzenlenen askeri operasyonda sivillerin öldüğüne yönelik bilgi olmadığını açıkladı. Fransa hükümetinin sözcüsü Francois Baroin, operasyonda sivil ölümleri hakkında Fransız komutasının bilgi sahibi olmadığını kaydetti.


SAAT 09.02  KADDAFİ’NİN ÇADIRININ YAKININDA VURULAN BİNADA KOMUTA VE KONTROL MERKEZİ OLDUĞU BELİRTİLDİ


Libya lideri Muammer Kaddafi’nin başkent Trablus’ta, Bab ül-Aziziye’deki karargahında çadırının yakınında vurulan idari binada Libya güçlerinin “komuta ve kontrol merkezinin” bulunduğu bildirildi.


Kaddafi rejiminin sözcüsü Musa İbrahim, binanın Kaddafi’yi çadırında ziyaret eden özel konuklar için kullanıldığını, binanın tamamen yıkıldığını söyledi.


SAAT 02:00 NATO’DA LİBYA ANLAŞMAZLIĞI

Türkiye veto etti; NATO, Libya konusunda anlaşmaya varamadı.

Libya için bugün bir toplantı gerçekleştiren NATO’nun, uçuşa yasak bölge kararının uygulanması planı konusunda bir anlaşmaya varamadığı bildirildi.

Ancak toplantıda Libya’ya BM silah ambargosunun uygulanması için bir askeri planda anlaşmaya varıldığı belirtildi.

Diplomatlar, Türkiye’nin NATO’nun Libya’ya askeri müdahaleye karşı olmasının, Libya hükümetinin sivillere saldırılarını önlemek için devriyeler başlatma planını engellediğini söyledi.

NATO’nun her iki kararının da 28 üye tarafından onaylanması gerekiyordu. Diplomatlar, konunun en erken Salı günü gündeme geleceğini dile getirdi. 

SAAT 00:30:
ABD: ATEŞKESİ TANIMIYORUZ

Beyaz Saray, Libya lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı güçlerin ilan ettiği ateşkesi tanımadığını bildirdi.

ABD Başkanı Barack Obama’ya Brezilya ziyaretinde eşlik eden Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Tom Donilon, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu noktada görüşümüz, ateşkesin gerçek olmadığı ya da derhal ihlal edilmekte olduğudur” dedi.


Beyaz Saray danışmanı, Libya’ya müdahalenin ilk gününde müttefiklerin “iyi bir gün” geçirdiğini ifade etti.


Donilon, ayrıca Obama’nın Libya konusuyla ilgili olarak Ürdün Kralı Abdullah’ ile telefon görüşmesi yaptığını, liderlerin Libya’ya karşı geniş bir koalisyona gerek olduğu konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.


Bu arada, ABD, Mısır’da yapılan anayasa değişikliğinden memnuniyet duyduğunu bildirdi.


Donilon, Mısır’daki anayasa değişikliğini, “çok önemli bir olay” olarak nitelendirdi.


Mısır’da anayasanın bazı maddelerindeki değişiklik için dün referandum yapılmış, anayasada değişiklikleri öngören reformlarla ilgili halk oylamasında, halkın 77,2’sinin “evet” oyu kullandığı açıklanmıştı.


SAAT 16.00NATO’ya bağlı 28 ülkenin büyükelçileri olağan üstü toplandı.

ABD Genelkurmay Başkanı Mullen Libya’ya harekatın ne zaman biteceğinin belirsiz olduğunu söyledi.

Arap Birliği uçuşa yasak bölge kararı istediklerini bombardıman istemediklerini açıkladı. Birlik ayrıca sivil kayıpların olduğu bir operasyonu benimsemediklerini ve kabul etmediklerini açıkladı.

ABD’nin Afrika Komutanlığı, Libya’ya yönelik dün akşamki Amerikan saldırılarında en az 20 hedefin vurulduğunu bildirdi.

SAAT 15. 23
Kaddafi güçleri Misrata’ya tanklarla girdi. Yardımları engellemek için internet kapatıldı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Libya’da operasyonlara başlayan ülkelere, “ayırt etmeksizin güç kullanmaya son vermeleri” çağrısında bulundu.

Libya lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı ordu birliklerinin tank desteğiyle girdikleri Misrata kentinde çok sayıda kişinin öldürüldüğü öne sürüldü.

SAAT 14.17
ABD Savaş uçaklarının bugün erken saatlerde Libya lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı kara birliklerine saldırı düzenlediği bildirildi.

Libya’ya yönelik operasyonda bugün Bingazi yakınında onlarca askeri aracın tahrip edildiği bildirildi.

Kaddafi 1 milyon kadın ve erkeği silahlandırdı.

SAAT 13.09
ABD ve Fransa uçkaları bombardımana devam ediyor. Hedef ise Libya’nın hava savunma sistemleri. ABD Genelkurmay Başkanı Kaddafi’nin geleceğine dair karar vermesini istedi.
Mullen, harekatın amacının Kaddafi’yi devirmek olmadığını belirtti.

İran, ”Koalisyon Güçlerinin Libya’da Kaddafi yönetimine karşı saldırısının yeni bir sömürgecilik niyeti taşıdığından şüphe ettiğini” bildirdi.

Papa 16. Benediktus, askeri ve siyasi liderlerden Libya’daki sivillerin güvenliğinin dikkate alınmasını istedi.

SAAT 12.32 BİNGAZİ’DE ÖNCEKİ GÜN VE DÜN 90’I AŞKIN KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ


Libya’nın doğusundaki Bingazi kentinde önceki gün ve dün yaşanan çatışmalarda 90’dan fazla kişinin öldüğü bildirildi.


SAAT 12.40 LİBYA’YA HAVA HAREKATI

Fransız savaş uçakları operasyona devam ediyor. Amerikan savaş uçakları ise Libya’da bir havaalanını bombaladı.

SAAT 12.02 
MUHALİF GÜÇLERDEN BİR GRUP, ECDEBİYE’YE DOĞRU İLERLİYOR


Libya’da karşı uluslararası koalisyon güçlerinin hava operasyonlarının başlamasının ardından, Bingazi’de üslenen silahlı muhalif güçlerden bir grub

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ