Haber 16

Libya’da yaşam savaşı

Libya’daki çatışmalardan kaçarak mülteci konumuna düşen, çoğunluğu Somali, Sudan ve Bangladeş…

Libya’da yaşam savaşı
  • Dünya / Son Dakika
  • 30 Mart 2011
  • Libya’da yaşam savaşı için yorumlar kapalı
  • 316 KEZ OKUNDU

Libya’daki çatışmalardan kaçarak mülteci konumuna düşen, çoğunluğu Somali, Sudan ve Bangladeş ile Sahra-altı ülkelerinin vatandaşlarından oluşan, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 20 bin kişi ya Libya’ya dönmek ya da üçüncü bir ülkeye gitmenin hayalini kuruyor.


Bölgedeki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) kamplarının yöneticisi Ziyad Ayad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Libya’daki krizin başından bu yana 180 binden fazla kişinin sınırı geçtiğini ve bunlardan 160 binden fazlasının ülkelerine döndüğünü söyleyerek, çoğunlukla ülkelerindeki sorunlardan ötürü gidemeyenlerin de burada kaldığını belirtti.


Ülkelerine dönemeyen ve buradaki kamplarda mülteci konumuna düşenleri Libya’dan itibaren kayda geçirdiklerini ve sorunlarını uzun vadede çözmek amacıyla bireysel olarak görüştüklerini belirten Ayad, BMMYK’ya ait kamplarda kalan mültecilerin sayısının 7 bini aştığını kaydetti.


Kamplardaki insanların gıda, temizlik, sağlık, hatta psikolojik tedavi ihtiyaçlarını 24 saat karşıladıklarını söyleyen BMMYK yetkilisi Ayad, burada Tunus hükümetinin eşgüdümünde, diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalıştıklarının altını çizdi.


Ayad, uluslararası toplumun da mali ve ulaşım gibi önemli sorunların çözümünde büyük destek sağladığını belirterek, Tunus hükümetinin özellikle güvenlik desteğinin yanı sıra Mısır, Fas ve Bangladeş’in de sağladığı yardıma müteşekkir olduklarını söyledi.


Krizin başladığı ilk zamanlarda günde 10 bin kişinin sınırı geçtiğini, bugünse sınırı geçerek Tunus’a gelenlerin sayısının günde 1500 ila 2500 olduğunu kaydeden Ziyad Ayad, Libya’daki durumun kestirilemez olması yüzünden bundan sonra durumun kötüleşmesi ve bu ülkeden kaçanların artması olasılığının her zaman bulunduğuna dikkat çekti.


Şimdiye kadar BMMYK kamplarına hiçbir Libya vatandaşının gelmediğini Ayad, Libya’daki muhaliflerin iyice ilerleyerek Kaddafi yandaşlarını yenilgiye uğratması ve böylece sınırdan geçenlerin artması durumunda 40 bin kişiyi barındıracak imkanları bulunduğunu da kaydetti.


-ZORLU KAMP KOŞULLARI-


Bu arada özellikle çocuk, kadın ve yaşlıları olumsuz etkileyen temizlik ve hijyen yetersizliğinin dikkat çektiği kamplarda yaşamını sürdüren Somalili mültecilerden biri, 7 haftadır burada olduğunu ve Libya’ya dönmenin hayalini kurduğunu belirterek, “Kaddafi, milyonlarca Afrikalıya iş ve aş sağlıyordu. Benim ve buradakilerin gidecek başka yeri yok” dedi.


Sınırdan Tunus’a geçenler arasında Libya’daki yabancı misyon mensuplarına ait araçlar da bulunurken, zor durumdaki göçmenlerin Libya paralarını düşük kurla Tunus parasına çeviren “açıkgözler” de dikkat çekti.


Sınırdan ülkeye doğru gelişte güvenlik kontrol noktalarındaki başıboşluk da gözlerden kaçmadı.


Öte yandan Tunus Kızılhaç teşkilatına ait bir kampta yaşayan bir kadın mülteci, Fas’ın sahra hastanesinde sezaryenle bir erkek bebek dünyaya getirdi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ