Haber 16

Maliye’den habersiz arazi aldılar

Milli Savunma Bakanlığı’na tahsis edilen ve 18 milyon lira (dönemin parasıyla 18 trilyon lira) değerinde…

Maliye’den habersiz arazi aldılar
  • Gündem / Son Dakika
  • 29 Kasım 2011
  • Maliye’den habersiz arazi aldılar için yorumlar kapalı
  • 251 KEZ OKUNDU

Milli Savunma Bakanlığı’na tahsis edilen ve 18 milyon lira (dönemin parasıyla 18 trilyon lira) değerinde olan 6 kamu arazisinin Maliye Bakanlığı’na bildirilmeden usulsüz olarak Ordu Yardımlaşma Kurumu’na (OYAK) devredildiği ortaya çıktı.


Hazine arazilerinin hangi koşullarda satılacağı ya da devredileceği Milli Savunma Bakanlığı’nın İskan İhtiyaçları Kanunu’nun birinci maddesinde belirtiliyor. Buna göre tahsis edilen gayrimenkullerin satışı veya devri için Maliye Bakanlığı’nın onayı olması şart.


BAKANLIK BİLMİYOR


Ancak OYAK’ın dönemin Milli Savunma Müsteşarı Korgeneral Işık Koşaner, OYAK Genel Müdür Şerif Coşkun Ulusoy ve Genel Müdür Yardımcısı Aydın Müderrisoğlu ile imzaladığı protokolden Maliye Bakanlığı’nın bilgisi olmadı.


2003’te hazırlanan protokol kapsamında Ankara Polatlı’da 3, İstanbul Küçükçekmece’de 2 ve Tekirdağ’da 1 adet Hazine arazisi Maliye Bakanlığı’ndan habersiz OYAK’a devredildi.


Bu arada OYAK’ın mülkiyeti haline gelen araziye Özel Bakım Verem Hastanesi için 2002’de dönemin para birimiyle 17.266.940.000.000 lira yani yaklaşık 18 trilyon lira keşif bedeli belirlenmesine rağmen aradan geçen 10 yılda hastane ile ilgili hiçbir adım da atılmadı.


HAKSIZ TASARRUF TESPİT EDİLDİ


Küçükçekmece’de bulunan iki araziden biri tel görgü ile çevrili ve “Ordu Yardımlaşma Kurumu Arazisidir” tabelası bulunuyor. 1963’te Milli Savunma Bakanlığı’na askeri amaçlarda kullanmak üzere tahsis edilen arazinin tahsis tarihinden sonra askeri kurumlar tarafından kullanılmadığı da tespit edildi. Küçükçekmece İkitelli sınırları içinde bulunan 2542 parsel numaralı Hazine arazisinin işgal edildiğine ilişkin ihbar üzerine de 21.10.2003 tarihinde yapılan keşifte bu arazinin boş olduğu ve etrafının tel örgü ile çevrildiği görüldü. İstanbul Defterdarlığı İkitelli’de bulunan Hazine arazisi üzerindeki haksız tasarrufun tespit edilmesinin ardından, Milli Savunma Bakanlığı’na Vali Yardımcısı Hamza Duygun imzalı bir yazı gönderdi.


“SEHVEN ÇEVİRDİK!”


Radikal’in haberine göre, 254 ve 8 parsel numaralı Hazine arazisinin OYAK tarafından işgal edilip edilmediği sorusuna bakanlıktan Tuğgeneral Ferit Ülker imzalı bir yanıt geldi. Bakanlık şu savunmayı yaptı:


“2542 parselin OYAK’ın mülkiyetindeki, 3128 parselin doğusunda, 3 pafta 8 parselin ise bu parselin ortasında kaldığı, 8 parselin zorunlu olarak, 2542 parselin ise sehven tel örgü ile çevrildiğinin değerlendirildiği, bu parsellerin İkitelli köyünde ve dağınık yörelerde bulunan 44 adet personel ile birlikte tesis yapımı karşılığı protokolle OYAK’a devrinin gündeme geldiği, bu amaçla 44 adet parselin kıymet takdirinin yapıldığı, bütün parsellerin imar uygulaması ile birleştirilmesi çalışmalarına başlanıldığı, ancak bu konuda bir protokol düzenlenmediği belirtilerek bu parselin tahsisinin devam ettirilmesi istenilmiştir.”


USÜLSÜZLÜKTE BELEDİYE AYARI


Defterdarlık yaptığı araştırmada arazinin OYAK’a usulsüz devredilmesinde Küçükçekmece Belediyesi’nin de katkısı olduğunu tespit etti. Küçükçekmece sınırları içinde bulunan Hazine arazisinin sorunsuz bir şekilde OYAK’a devredilmesi hususunda imar çalışması yapan belediyenin kamuoyunda “Hamur Kuralı” denilen sistemle yani araziye metrekare bedeli olarak yüksek fiyat biçerken, yeni bir imar uygulaması yaparak parseli değersizleştirdiği tespit edildi.


YARGI DEVREDE


Defterdarlık, usulsüz devir işlemlerinin ardından harekete geçti. Küçükçekmece Belediyesi’ne gönderilen resmi yazı ile parseller üzerindeki imar uygulamasının kaldırılması istenildi. Hazine’nin mülkiyetindeki arazinin hisseli taşınmazlara giden parsellerin düzeltilmesini isteyen Defterdarlık, belediyeden yanıt gelmeyince 2007’de konuyu yargıya şu gerekçeyle taşıdı: “Yapılan ve uygulama alanındaki ait büyük parsel olan 3128 parselin maliki OYAK’a büyük rant sağlayacak şekilde planlama yapıldığı, kanun ve yönetmelik çerçevesinde uygulama yapılmayarak, tamamen Hazine zararına sebebiyet verecek şekilde uygulama yapıldı.”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ