Haber 16

Medikal Kamuflaj Yöntemi İle Yazın Özgürce Giyinmeniz Mümkün!

Vitiligolu hastalardaki renksiz alanlar, ‘İkinci deriniz’ uygulaması ile tamamen kapatılabilir, kamufle edilebilir ve diğer insanlar tarafından fark edilmeleri önlenebilir. Üstelik bu uygulamayla güneşe karşı hassas olan vitiligolu derinin, güneş ışınlarından korunması da sağlanmış oluyor

  • Sağlık / Son Dakika
  • 03 Mayıs 2016
  • Medikal Kamuflaj Yöntemi İle Yazın Özgürce Giyinmeniz Mümkün! için yorumlar kapalı
  • 334 KEZ OKUNDU

Medikal kamuflaj uygulaması yöntemiyle vitiligo, doğum lekeleri, yanık, dövme, ameliyat izleri ve bunun gibi ciltteki birçok renk düzensizlikleri kamufle edilebiliyor. Bu hafta ikinci deri uygulaması ile ilgili soruları sizler için yanıtladım…

Hangi tür deri problemleri olanlar bu uygulamadan fayda görebilir?
Öncelikle bu bir tedavi yöntemi değildir. Bu, bir medikal kamuflaj yöntemidir. Yani bu uygulama ile derinizde rahatsız oldugunuz renk düzensizliklerini eşitleyebilirsiniz. Örnek verirsek; vitiligolu bir kişideki renksiz alan, uygulama ile belirgin olmaktan çıkıp karşınızdaki insan tarafından fark edilmeyebilir. Vitiligo başta olmak üzere renk kayıpları veya değişiklikleri gibi bazı durumlar, doğuştan olan deri lekeleri, hemanjiomlar ve damarsal renkli lezyonlar ve de sonradan olan kaza, ameliyat izleri veya istenmeyen dövmeleri olanlar bu uygulamadan faydalanabilir. Amaç, tedavisi olmayan renk kusurlarının görünmez olmasını; böylece iyi bir estetik görünüm sağlayarak, yaşam kalitesini yükseltmektir. Bu bazıları için tokalaşırken güvenle elini uzatmak, rahatça etek giyebilmek, bazen de çekinmeden okula gitmek, denize girmek anlamına gelebilir.

YANIK HASTANESİNDE ORTAYA ÇIKTI

Bu ihtiyaç nasıl ortaya çıktı?
Bizim gibi özellikle yanık, travma cerrahisi ile uğraşanlarda bile onarım cerrahisi sonrası, ne yaparsanız yapın belli bir yere kadar netice alabiliyorsunuz. En azından ameliyat izleri kalıyor. Özellikle çocuk hastalarda, bu görüntünün kamufle edilmesi çok önemli. Yöntem zaten Avusturalya’da Brisbane kentindeki çocuk yanık hastanesinde bulundu. Kusurların, özellikle renkle ilgili kusurların, renk eşitleyicilerle kapatılıp daha az belirgin hale getirilmesi tek hedeftir. Yapılan çalışmalarda, bu uygulamalanın özellikle çocuklarda psikolojik olarak belirgin katkıları ortaya konmuştur.

İKİ-ÜÇ GÜN BOYUNCA ÇIKMIYOR

Uygulamanın özellikleri nedir?
Vücudumuzun her yerindeki derimiz farklı renktedir. Burada kapatılması istenen bölgeye en yakın derinin rengi ortaya koyulmalı, bu renkte bir uygulama yapılmalıdır ki uygun kapatılma sağlansın ve belli olmasın. Ayrıca yapılan uygulama suya ve el sıkma gibi günlük davranışlara dayanıklı olmalı, makyaj gibi yapay görünmemeli, giysilere ve temasla bulaşmamalı, çok ince ve farkedilmez olmalı, son olarak da kolay uygulanıp, iki-üç gün gibi uzun süre çıkmamalı. İşte ikinci deriniz bunu mümkün kılar.

Vitiligo nedir?
Vitiligo bir deri hastalığıdır. Tedavisi dermatoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır. Bu hastalarda, melanositlerin hasar görmesi sonucu deride; dağınık ve yama şeklinde, sınırları belli olan beyaz alanlar oluşur. Vitiligo herhangi bir yaşta oluşabilir fakat yüzde 50’si 20 yaşından önce görülür. Beyaz alanlar pigmentten arınmıştır ve tamamen beyaz görünür. Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilir. Vitiligo genelikle ağız çevresinde, burunda ve göz çevresinde oluşur. Dirsek, diz ve bacakların ön kısmında, avuç içlerinde ve ayakların altlarında da görülebilir. Beyaz alanlar güneş yanığına karşı duyarlıdır. Hastalarda psikolojik etkileri ve toplumdan uzaklaşmak gibi sosyal etkileri de görülebilir. Vitiligolu hastalardaki bu renksiz alanlar, ‘ikinci deriniz’ uygulaması ile tamamen kapatılabilir, kamufle edilebilir ve diğer insanlar tarafından fark edilmeleri önlenebilir.

Yaz geliyor, ‘ikinci deriniz’ uygulamasının vitiligolu insanlara başka nasıl katkıları olabilir?
Vitiligolu deri bölgelerinin güneş ışınına karşı çok duyarlı olduğunu biliyoruz. ‘İkinci deriniz’ doğru uygulandığında güneş ışınlarına karşı bir korunma sağladığı da bilinmektedir. Uygulama sonrası cildin nefes alması devam eder, gözenekleri kapatmaz. Suya dayanıklı olduğu için yazın denize, havuza girildiğinde çıkmaz, duş alınabilir ve etrafa bulaşmaz. Rahatlıkla elyüz yıkanabilir. Bu uygulama birkaç gün süre ile etkinliğini korumaktadır. Vitiligolu olsun olmasın, derisinde renk eşitlenmeye ihtiyacı olan herkes bu uygulama ile yazın rahatlıkla deniz-havuza girebilir, özgürce giyinebilir, hayatını daha konforlu devam ettirebilir. Özellikle uygulama sonrası insanların gözlerindeki mutluluk ve dudaklarındaki gülümseme; bizim için elde edilmesi gereken en önemli kazanç. Bu kazanılan özgüveni ortaya koyuyor.

ÖNCE RENK ANALİZİ YAPILIYOR

Medikal kamuflaj olan suya dayanıklı; kişiye özel bu yöntem nasıl uygulanmaktadır, nereden temin edilebilir?
Bu ürün kişiye özel hazırlanmaktadır. Unutulmamalıdır ki her insanın rengi her bölge için farklılık göstermektedir. İstanbul’daki merkezimizde, Türkiye koordinatörü ve uygulayıcısı Hande Durman tarafından önce renk analizi yapılıp, kişiye özel renkte solüsyon hazırlanıp; nasıl kullanılacağı ile ilgili eğitim verilmektedir. Kişiler daha sonra kendileri kolayca uygulayabilirler. Uygulama; bölgeye ve alana göre değişmekle birlikte, hava püskürtme yöntemi veya sünger ile noktalama tekniği ile yapılmaktadır. Hava püskürtmesi, ‘air brush’ tekniği olarak bilinir ve geniş yüzeylerde doğal bir görünüm sağlar.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ