Haber 16

Meteksan ÖSYM ilişkisi

YGS şifre skandalında savcılık, teknik uzmanlar ve polislerin incelemeleri devam ederken sürpriz bir gelişme…

Meteksan ÖSYM ilişkisi
  • Gündem / Son Dakika
  • 26 Nisan 2011
  • Meteksan ÖSYM ilişkisi için yorumlar kapalı
  • 255 KEZ OKUNDU

YGS şifre skandalında savcılık, teknik uzmanlar ve polislerin incelemeleri devam ederken sürpriz bir gelişme yaşandı. Ankara Emniyeti KOM Şubesi yetkilileri ÖSYM’nin eski bir yöneticisinin hesaplarında yüklü miktarda para olduğunu belirledi. ÖSYM’den emekli olan 50 kadar kişinin de sınav kitaplarının basıldığı METAKSAN Matbaasında çalıştığı anlaşıldı.


Bugün gazetesinde yer alan habere göre, TÜBİTAK ve 5 Uzman polisin METAKSAN’da yaptıkları 52 saatlik incelemede “Köstebek” ya da “Sızıntı” izi arandı. TÜBİTAK bilişim uzmanlarının ÖSYM’nin bilgisayarlarındaki şifreleme işlemlerini inceledikleri belirtildi.


Şifre soruşturması kapsamında ÖSYM’nin gerçekleştirdiği sınavların soru kitapçıklarını basan METEKSAN yönetimi, YGS’de gizli şifre iddialarıyla ilgili soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan’a bilirkişi ön raporunun sunulmasının ardından 3 saat toplu ifade verdi. YGS soru kitapçıklarını basan METAKSAN Genel Müdürü Bilal Altın ve METEKSAN yöneticilerinin adliyeden çıkarken yaptıkları açıklamalar ise bir o kadar tuhaf oldu.


ÖSYM BAŞKANINA SORUN


METAKSAN’da 6 Nisan’da düzenlediği basın toplantısında, YGS’deki şifre iddialarıyla ilgili “Eğer bir hata aranacaksa o bizden kaynaklanıyor” diyen METAKSAN Genel Müdürü Bilal Altın’ın ve diğer yöneticilerin Ankara Adalet Sarayından ayrılırken rahat tavırları dikkat çekti. Bugün’ün sorularını “Bizim verecek bir hesabımız yok” diyerek geçiştiren Altın ve METEKSAN yöneticileri “YGS’deki şifre iddialarını ÖSYM Başkanı Ali Demir’e sorun” diye konuştu. Altın ve yöneticiler, “Tüm cevaplarınız ÖSYM Başkanı’ndadır” dedi.


Altın’la birlikte ifadeye gelen bir başka METEKSAN yöneticisinin ilginç sözleri ise dikkat çekti. Altın’ın “Şifre iddialarını ÖSYM Başkanına sorun” sözlerine karşılık METAKSAN yöneticisi “Herkesin tatmin olması gerekir elbette. Tatmin edemezsek bu iş biter” dedi. Altın ise “METEKSAN’a yönelik ciddi eleştiriler var” sorusuna kendinden emin bir cevap verdi. Altın, “5 yıldır bu işi yapıyoruz. Güven verilmese bu iş yapılmaz” diye konuştu. METEKSAN Genel Müdürü Bilal Altın’ın makam aracıyla geldiği Adalet Sarayı’nda ise polis tarafından olağanüstü güvenlik tedbirleri alınması ise dikkatlerden kaçmadı. Engelli öğrencilere hazırladıkları kitapçıklardan dolayı hatayı ilk başta kendilerinde arayan METEKSAN yönetiminin bu sözleri ise bilirkişi ön raporunun Sakınan’a ulaşmasının ardından yapması dikkat çekti.


İLGİNÇ METEKSAN-ÖSYM İLİŞKİSİ


Ankara Emniyeti KOM Şubesi’nin, YGS’deki şifre iddiaları kapsamında hazırladığı raporda önemli bir ayrıntıya dikkat çekildi. Buna göre ÖSYM’nin eski bir üst düzey yöneticisinin hesaplarında yüklü miktarda para hareketleri tespit edildi. KOM bu yöneticinin hesaplarını inceleme altına aldı. Öte yandan, METEKSAN’ın personel yapısının ÖSYM ile doğrudan ilişkili olduğu da belirlendi. ÖSYM’den emekli olan kişilerin soruların basıldığı METEKSAN’da iş hayatına devam ettiği öğrenildi. ÖSYM çıkışlı yaklaşık 50 personelin METEKSAN’da görev yaptığı kaydedildi.


ÖN RAPOR SAVCIDA


Ankara Emniyeti’ne bağlı KOM Şubesi’nde görevli polisler ile TÜBİTAK kriptoloji uzmanlarından oluşan 8 kişilik bilirkişi heyeti sınav sorularının basıldığı METEKSAN’da ALES bitimine kadar 1 milyon 700 bin kitapçığın veri tabanı üzerinde inceleme yapmıştı. Ayrıca bilirkişi ve polis METAKSAN’da detaylı incelemelerde bulunmuştu.


YGS’deki şifre iddialarına ilişkin bilirkişi heyeti ve polis tarafından yapılan ilk incelemelerin ön raporunun ise Başsavcı Vekili Şadan Sakınan’a sunulduğu öğrenildi. Sakı-nan’ın ön rapor doğrultusunda ekstra ifadelere başvuracağı kaydedildi.


ÖSYM’DEN ALES MAĞDURLARINA ELOKTRONİK MEKTUP


İzmir’de, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na (ALES) giren bazı adayların soru kitapçıklarındaki basım hatası nedeniyle ÖSYM elektronik posta gönderdi.


Adaylardan Olcay Polat, ÖSYM’den kendilerine elektronik postayla açıklama gönderildiğini, metinde kitapçıkların değerlendirileceğinin belirtildiğini ifade ederek ancak kendilerinin sınavın iptal edilmesini istediğini söyledi. Sınavda boş cevap kağıdı veren Polat, sınavın tekrarlanmaması halinde hukuki yola başvuracağını söyledi.


ÖSYM’nin adaylara gönderdiği elektronik posta metni şöyle: ”Sevgili 2011-ALES İlkbahar Dönemi Adayı, 24 Nisan 2011 günü yapılan sınavda size verilen soru kitapçığında basım hatası olduğu tespit edilerek, bilgisi bana iletildi. Size verilmiş olan soru kitapçığı ÖSYM’ye eriştiğinde kitapçıklarınız incelenecek ve sizlerin mağdur olmaması için ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek gereken işlem yapılacaktır. Başarı dileklerimle, Prof. Dr. Ali Demir”

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ