Haber 16

Mısır’da muhalifler ve Mübarek anlaştı

Mısır’da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’e karşı gösteriler 13. gününe girdi. Ülkedeki en büyük muhalif grup olan Müslüman Kardeşlerle Mübarek yönetimi arasındaki müzakerelerde olumlu sonuçlar alınmaya başlandı.

Mısır’da muhalifler ve Mübarek anlaştı
  • Dünya / Son Dakika
  • 06 Şubat 2011
  • Mısır’da muhalifler ve Mübarek anlaştı için yorumlar kapalı
  • 249 KEZ OKUNDU


MISIR’DA TARAFLAR ARASINDA ANLAŞMA


Mısır’da iktidar ile muhalefet grupları, anayasada değişikliklerle ilgili olarak mart ayına kadar bir komitenin kurulmasında anlaştı.


Hükümet sözcüsü Magdi Radi, önümüzdeki ayın ilk haftasına kadar anayasada yapılması gerekli değişiklikleri hazırlayacak bir komitenin kurulacağını açıkladı.


Sözcü, yargı erkini ve bazı siyasileri kapsayacak bir komitenin kurulmasında anlaşma sağlandığını belirtti.


Hükümetin muhalefetle görüşmesine Müslüman Kardeşler ile 25 Ocaktan bu yana düzenlenen gösterilerde yer alan bazı gruplar katıldı.


Mısır’da bugünkü görüşmeyle, 50 yıl sonra ilk kez iktidar, Müslüman Kardeşler ile masaya oturmuş oldu.


MISIR’DA TARAFLAR ARASINDAKİ ANLAŞMANIN AYRINTILARI


Mısır’da iktidar ile muhalefet gruplarının görüşmesinde, üzerinde mutabakata varılan konulara ilişkin yeni ayrıntılar belli oldu.


Anayasada yapılacak değişiklikleri hazırlayacak komite, öncelikle cumhurbaşkanlığı seçimine daha fazla adayın katılımına zemin hazırlayacak, ayrıca cumhurbaşkanının kaç defa seçilebileceğini belirleyen anayasal değişiklik üzerinde çalışacak. Komite bu ve diğer anayasal değişikliklerle ilgili çalışmasını, mart ayının ilk haftasına kadar bitirecek.


Resmi haber ajansının haberine göre, öteki anlaşma maddeleri arasında ise Kahire’nin merkezindeki protestolarını sürdüren göstericilere karışılmaması, taciz edilmemesi de yer alıyor.


İktidar ayrıca, basın özgürlüğünü kısıtlamamayı, SMS mesajlaşmasını engellememeyi, internete sınırlama getirmemeyi taahhüt etti.


Her iki taraf, hükümetin, siyasi mahkumların şikayet ve taleplerini değerlendirecek bir birim açması konusunda da mutabakata vardı.


Anlaşmayla 13’üncü gününe giren gösterilerin başından beri gözaltına alınanlar da serbest bırakılacak.


Hükümet, adli yetkililer arasından, rüşvetle mücadele için görevlendirme yapacak, yolsuzlukların arkasındakilerin belirlenmesi yönünde çalışmalarda bulunacak.


Bir haftadan uzun bir süre önce polisin birdenbire Kahire sokaklarından neden çekildiği ve böylece meydanın yağmacılara ve kundakçılara neden terk edildiğine ilişkin de hükümet, bir soruşturma başlatmayı ve bu kararın arkasındakileri belirleyerek yargıya sevk etmeyi kabul etti.


Bu arada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman’ın, “Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in yetkilerini üstlenmesi” yönünde muhalefetten gelen çağrıyı reddettiği kaydedildi. Bu tutum, Mübarek’in istifa etmesi yönündeki muhalefet talebinin reddedildiği anlamına geliyor.


-MÜSLÜMAN KARDEŞLER TEMSİLCİSİ, CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI SÜLEYMAN’IN GÖRÜŞMEDEKİ TUTUMUNUN OLUMLU ANCAK YETERSİZ OLDUĞUNU AÇIKLADI


Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman’ın, Müslüman Kardeşler örgütünün de dahil olduğu muhaliflerle bugün yaptığı görüşmenin sonuçları, Müslüman Kardeşler’i pek tatmin etmedi.


Müslüman Kardeşlerin’in üst düzey üyelerinden olan ve görüşmeye de katılan Abdülmanem Abdülfatuh, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Süleyman’ın görüşmedeki tutumunun olumlu olduğunu, ancak Mısır’da topyekun siyasal bir dönüşüm yolunda masaya koydukları talepleri karşılama yönünde özel bir tavır sergilemediğini söyledi.


Hükümetin görüşmeden sonra yaptığı ve sağlanan mutabakatın detaylarına ilişkin açıklaması için “olumlu fikirleri ortaya koyuyor, ancak köklü değişiklikleri içermiyor” diyen Abdülfatuh, “Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi yayımlayarak, “Anayasanın 76 ve 77’inci maddelerinin değiştirilmesini, parlamentoyu feshetmesini, tüm siyasal mahkumların serbest bırakılmasını ve olağanüstü halin kaldırılmasını” talep ettiklerini belirtti.


Müslüman Kardeşler Temsilcisi Abdülfatuh, “Bu yapılıncaya değin gençler sokaklarda olacak ve paralel olarak görüşmeler de devam edecek” dedi.


Anayasanın 76 ve 77’inci maddeleri, cumhurbaşkanının seçimiyle ilgili. Bu maddeler, Mübarek’in lideri olduğu iktidar partisinin, bir sonraki cumhurbaşkanının kim olacağını fiilen tayin etmesine imkan sağlıyor, ayrıca seçilen bir cumhurbaşkanının sonraki seçimlerde yeniden aday olabilmesine bir sınırlama getirmiyor.


Hükümet açıklamasında, bu konuda bir komite kurulduğu ve çalışmalarını mart ayının ilk haftasına kadar tamamlayacağı belirtilmişti.


Muhalefet liderlerinden Muhammed El Baradei’nin temsilcisi Mustafa Naggar da yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “Toplantı genel anlamıyla olumluydu, ancak henüz sadece bir başlangıç.”


Süleyman’ın kendileriyle, tüm muhaliflerin katıldığı toplantı sonrasında teke tek görüştüğünü belirten Naggar, “Tam demokratik dönüşüm talep ettik. Fakat Süleyman, ‘demokrasi aşamalarla gelir ve ben, barışçıl bir dönüşüm dönemi ve sivil bir yönetim olacağı konusunda istekliyim’ dedi” ifadelerini kullandı.


KAHİRE’DE YAŞAM NORMALE DÖNMEYE BAŞLADI


Mısır’da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek karşıtı isyan hareketinin merkez üssü başkent Kahire’deki Tahrir Meydanında ordu varlığını güçlendirirken, çok sayıda dükkan ve mağaza ile yol ve köprülerin açıldığı başkentte yaşam yavaş yavaş normale dönüyor.


Askerler, 2 Şubatta en az 11 kişinin öldüğü şiddetli çatışmalarda Mübarek yanlılarının göstericilere saldırmak için kullandıkları Tahrir yakınındaki 6 Ekim köprüsünde mevzilendi. Göstericiler, bugün öğleden sonra Midan Tahrir’de (İstiklal Meydanı) toplu namaz kılmayı planlıyor.


Mısır ordusu, meydan üzerindeki Mısır müzesinde de güvenliği arttırdı. Mübarek karşıtlarının meydana kurduğu barikatlar hala dururken, Kahireliler meydanı doldurmaya başladı.


Gecenin sakin geçtiği meydanda hala çok sayıda gösterici, tankların buradan gitmesine engel olmak için önlerinde oturmayı sürdürüyor.


Bu arada, tarihin yazıldığı meydanın yakınındaki birçok mağaza ve dükkan yeniden açıldı. Kent merkezi normal ritmini yavaş yavaş bulmaya başladı. Yollar yeniden otomobiller ve yayalarla dolarken, araçların klakson sesi yeniden duyuluyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ